Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Έχει και η Καλιφόρνια τον… Καστανίδη της


Εδώ και μερικούς μήνες, και εξαιτίας της δημοσιονομικής της δυσχέρειας, η πολιτεία της Καλιφόρνια αποφάσισε την απελευθέρωση δεκάδων χιλιάδων φυλακισμένων μέσα σε δυο χρόνια, προκειμένου να ανακουφιστεί το σωφρονιστικό σύστημα, που πάσχει από έλλειψη πόρων αλλά κυρίως από υπερπληθυσμό.
Σύμφωνα όμως με τον γενικό επιθεωρητή της πολιτείας, η εν λόγω συστηματική και μαζική αποφυλάκιση κρατουμένων, άρχισε ήδη να πλήττεται από πολλές απρόβλεπτες αδυναμίες του συστήματος .
Μεταξύ άλλων, αφέθηκαν ελεύθεροι και χωρίς την υποχρέωση επιτήρησης, περίπου 450 κρατούμενοι «ιδιαίτερης βιαιότητας», εξαιτίας  γραφειοκρατικού λάθους.
Επίσης αποφυλακίστηκαν χωρίς όρους άλλοι χίλιοι ιδιαίτερα επικίνδυνοι κατάδικοι, αφού όπως αναφέρει το πόρισμα του γενικού επιθεωρητή, δεν συντρέχουν λόγοι αποφυλάκισης των συγκεκριμένων. Μάλιστα η έρευνα που διεξήχθη, βασίζεται σε δειγματοληπτικούς ελέγχους περιπτώσεων αποφυλάκισης, και ως εκ τούτου τα πραγματικά νούμερα μπορεί να είναι πολύ υψηλότερα.
Το πόρισμα αποδίδει μομφή στο λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε για το πρόγραμμα της αποφυλάκισης κρατουμένων, και το οποίο δεν λαμβάνει υπόψη τα μητρώα των μισών περίπου από τους 16.4 εκατομμύρια συλληφθέντες, που βρίσκονται στα αρχεία της πολιτείας.
Σύμφωνα με το εν λόγω πόρισμα, η ανεξέλεγκτη αποφυλάκιση χιλιάδων επικίνδυνων κακοποιών ενέχει το κίνδυνο να προκληθούν πολλά αδικήματα εις βάρος ανθρώπων και περιουσιών στη πολιτεία της Καλιφόρνιας και όχι μόνο.
S.A.-Los Angeles Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου