Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Reuters: Μέχρι 300 δις μπορεί να αποφέρουν οι αποκρατικοποιήσεις!


Οι ελπίδες που είχε η Ελλάδα να αποτρέψει τη χρεοκοπία, μειώθηκαν το Σάββατο, καθώς αυξήθηκαν οι φόβοι ότι η χώρα δεν πέτυχε στους δημοσιονομικούς στόχους που είχαν θέσει οι πιστωτές της, την ίδια ώρα που οι ιθύνοντες της ευρωζώνης δεν δείχνουν να συμφωνούν στο πως θα αντιμετωπιστεί η κρίση.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών διέψευσε άρθρο του γερμανικού Spiegel, ότι οι διεθνείς ελεγκτές θα συμπεριλάβουν στην αναφορά τους την ελληνική δημοσιονομική αποτυχία, κάτι που σημαίνει ότι κινδυνεύει η 5η δόση του δανείου της διάσωσης των 110 δισεκατομμυρίων.
Όπως δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες. Πιστεύουμε πως η αναφορά τους θα είναι θετική για τη χώρα μας.».
Η πίεση όμως συνεχίζει αμείωτη απέναντι στη σοσιαλιστική κυβέρνηση, που βλέπει τη δημοτικότητά της να μειώνεται σε σχέση με τη συντηρητική αντιπολίτευση, για πρώτη φορά από το 2009, εξαιτίας της εφαρμογής των σκληρών μέτρων λιτότητας.
Επαναλαμβάνοντας προηγούμενες παρόμοιες δηλώσεις του ΔΝΤ, ο Juergen Stark της ΕΚΤ δήλωσε πως το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδας μπορεί να συγκεντρώσει έξι φορές περισσότερα χρήματα από τα  50 δισεκατομμύρια που είχαν αρχικά προβλεφθεί.
Η ταλαιπωρημένη χώρα της ευρωζώνης, που το χρέος της ανέρχεται στα 330 δις. χρειάζεται τη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην εφαρμογή των δημοσιονομικών της μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να μπορέσει να εκταμιεύσει τα υπόλοιπα από τα χρήματα που της δανείζουν η ΕΕ και το ΔΝΤ.
Η ΕΕ έχει ζητήσει την επίσπευση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων, και μάλιστα πρότεινε τη σύσταση φορέα που θα επιβλέψει την όλη διαδικασία, παρόμοιο με αυτόν που προχώρησε στην ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων της Ανατολικής Γερμανίας μετά τη πτώση του κομμουνισμού. Πάντως η ΕΕ δεν πρότεινε τη δική της συμμετοχή στη διαδικασία πώλησης, αλλά απλά προσφέρει τη τεχνογνωσία της. Σύμφωνα με τον τομεάρχη του ΔΝΤ Antonio Borges, τα 50 δις. που αναφέρθηκαν ως έσοδα, αντιπροσωπεύουν λιγότερο από 20% όλων των περιουσιακών στοιχείων που η Ελλάδα θα μπορούσε να πουλήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου