Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται ένα νέο πακέτο διάσωσης ύψους 65 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, ώστε να μπορέσουν να εκταμιευτούν δόσεις ζωτικής σημασίας τον Ιούνιο και να αποφευχθεί η χρεοκοπία, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται ευρωπαϊκές πηγές.
Σημειώνεται πως ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, διέψευσε την Δευτέρα τις «αβάσιμες, για μία ακόμα φορά», όπως τις χαρακτήρισε, φήμες ότι ενδέχεται να γίνει έκτακτο Eurogroup στις 6 Ιουνίου για την Ελλάδα.
Η προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι για τις 20 Ιουνίου (μετατέθηκε μία εβδομάδα αργότερα από την ημερομηνία που είχε αρχικά ανακοινωθεί) και στο τέλος της ίδιας εβδομάδας, στις 23-24 Ιουνίου, θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ πραγματοποίησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο επείγουσες συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση.
Οι κινήσεις για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας το 2012 και το 2013 (μένουν ακάλυπτες δανειακές ανάγκες 27 δισ. το 2012 και 32 δισ. το 2013) επιταχύνθηκαν μετά την προειδοποίηση του ΔΝΤ ότι μπορεί να μπλοκάρει την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 12 δισ. ευρώ, στις 29 Ιουνίου.
Όπως φέρεται να είπαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ένα νέο πακέτο στήριξης ύψους 65 δισ. ευρώ θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα μίγμα εγγυημένων (ενυπόθηκων) δανείων από την ΕΕ και το ΔΝΤ, πρόσθετα μέτρα στο σκέλος των εσόδων καθώς και μία «πρωτοφανή» έξωθεν εποπτεία της διαδικασίας των ιδιωτικοποιήσεων.
«Θα απαιτηθούν εγγυήσεις για τα νέα δάνεια και τεχνική στήριξη από την ΕΕ, υπό την έννοια της εμπλοκής της ΕΕ στη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων», φέρεται να είπε αξιωματούχος από χώρα της ΕΕ.
Η έκθεση της τρόικας για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που θα κρίνει την καταβολή της 5ης δόσης, θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Όπως δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιάν Κέες Ντε Γιάγκερ, το Eurogroup επεξεργάζεται σενάρια για την ενδεχόμενη αναδιάταξη (reprofiling) του ελληνικού χρέους.
«To Eurogroup διερευνά την αναδιάταξη, τι μπορεί να γίνει σχετικά με αυτήν, εάν είναι δυνατή χωρίς να αποτελεί πιστωτικό επεισόδιο», είπε ο Ολλανδός υπουργός, μιλώντας το περασμένο Σάββατο σε συνέδριο στην Λευκωσία.
«Πρόκειται για έρευνα και πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματά της», συμπλήρωσε.
Σε κάθε περίπτωση, η τρόικα αποκλείει κάθε σκέψη για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με «κούρεμα».
«Παραφωνία» στο ευρωπαϊκό μέτωπο κατά της ενδεχόμενης αναδιάθρωσης η Σλοβάκα πρωθυπουργός Ιβάκα Ραντίκοβα, η οποία δήλωσε την Δευτέρα ότι χωρίς την αναδιάρθρωση καμία βοήθεια προς την Ελλάδα δεν θα είναι επαρκής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, είπε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ θα πρέπει να προσφέρουν ένα επιπλέον ποσό της τάξης των 30 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες τη διετία 2012-2013.
Ο κ. Σμάγκι πρόσθεσε ότι οι υπόλοιπες δανειακές ανάγκες της Ελλάδας σε αυτό το χρονικό διάστημα θα καλυφθούν από τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις και άλλα μέτρα.
Παράλληλα, ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης υπαινίχθηκε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να προσφέρει με κάποια μορφή βοήθεια στην Ελλάδα, όπως και στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
«Δεν είμαι βέβαιος ότι έχουμε επαρκή στοιχεία για να πάρουμε μία απόφαση», δηλώνει σε σχέση με την επιλογή που έχει η ΕΚΤ στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, για να μειώσει την χωρίς περιορισμούς ρευστότητα που χορηγεί στις τράπεζες της Ευρωζώνης.
«Η συντεταγμένη αναδιάρθρωση του χρέους είναι ένα παραμύθι», λέει για την περίπτωση της Ελλάδας, απαντώντας σε όσους επικρίνουν την ΕΚΤ ότι δεν έχει λάβει υπόψη της ότι η κρίση χρέους των χωρών της Λατινικής Αμερικής αντιμετωπίστηκε με τη μετατροπή του χρέους τους σε εγγυημένα ομόλογα, τα λεγόμενα «ομόλογα Μπρέιντι».
Η περίπτωση της Ελλάδας είναι «εντελώς διαφορετική», λέει ο κ. Σμάγκι, σημειώνοντας ότι το χρέος των χωρών της Λατινικής Αμερικής ήταν σε δολάρια και κυρίως έναντι ξένων επενδυτών, ενώ ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους είναι έναντι Ελλήνων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου