Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Ούτε 16 δις δεν θα βγάλει η Ελλάδα από τις αποκρατικοποιήσεις, λένε οι Financial Times! – Στηθείτε στην ουρά για το μεγάλο ξεπούλημα!


Ακόμα και αν η Ελλάδα πετύχει τις καλύτερες τιμές, δεν θα μπορέσει να αντλήσει παραπάνω από 16 δις έως το 2013 από αποκρατικοποιήσεις, αναφέρει η πολύ γνωστή στήλη LEX των Financial Times.
Μάλιστα, το άρθρο ξεκινάει λέγοντας: Στηθείτε στην ουρά για το μεγάλο ξεπούλημα!
Επίσης, αναφέρει ότι το μόνο που καταφέρνει η Ελλάδα είναι να κερδίσει χρόνο για να αποφύγει την αναδιάρθρωση ή ακόμα και την χρεοκοπία, ενώ λέει ότι “ο αρχικός στόχος των 50 δις δεν ξεγελάει κανέναν”
Εάν η κατάσταση δεν ήταν τόσο κρίσιμη, αυτό το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα μπορούσε να προκαλέσει θαυμασμό.
Δεδομένης της κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα όμως, το σχέδιο αυτό είναι συνορεύει με το ανέφικτο. Δεδομένου ότι οι επενδυτές αποφεύγουν τους κρατικούς τίτλους της χώρας (η απόδοση του 2ετούς ομολόγου ανέρχεται στο 24,5%), δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς γιατί να αποκτήσουν ξαφνικά θετική διάθεση για άλλες τοποθετήσεις στην χώρα.
Βεβαίως, οι τιμές των μετοχών των ήδη εισηγμένων κρατικών εταιρειών, όπως ο ΟΤΕ και το ΤΤ ενισχύθηκαν την Τρίτη – κατά 6% και 8,5% αντιστοίχως. Πρόκειται όμως, για μικρές εταιρείες.
Το 16% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ που διατίθεται προς πώληση αξίζει μόλις 528 εκατ. ευρώ και η Deutsche Telekom ήδη έχει το 30%, κατά συνέπεια είναι μάλλον απίθανο να υπάρξει ενδιαφέρον από άλλους ανταγωνιστές.
Το σαρωτικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων έχει σχεδιαστεί κυρίως για να κερδίσει η Αθήνα χρόνο,ώστε να αποφύγει την αναδιάρθρωση ή τη χρεοκοπία. Οι επενδυτές φαίνεται πως αποδέχονται ως αναπόφευκτο ένα σημαντικό haircut: η Capital Economics εκτιμά ότι απαιτείται haircut της τάξεως του 60% για να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Δύο σημεία παραμένουν μετέωρα: πότε θα γίνει η αναδιάρθρωση και πώς. Δεν υπάρχει καμία προοπτική επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές τον επόμενο χρόνο, όπως οραματίζεται το πρόγραμμα του πακέτου στήριξης των 110 δισ. ευρώ και η Αθήνα ενδέχεται να χρειαστεί επιπλέον 50 δισ. ευρώ για να τα καταφέρει μέχρι το 2013.
Η Ελλάδα και οι πιστωτές της δεν έχουν πλέον άλλες επιλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου