Ξέρω, ξέρω… εδώ ο κόσμος χάνεται και εγώ αρμενίζω…
Πριν δύο μήνες είχα ρωτήσει «ποιος νοιάζεται σήμερα για το φαινόμενο του θερμοκηπίου»; Και η απάντηση που προσέφερα είναι: Η «πυρηνική βιομηχανία». Νομίζω ότι εγώ τουλάχιστον είμαι σαφής: Η πυρηνική ενέργεια είναι μια χαρά σαν εναλλακτική λύση, δεν μπαίνω στο εάν θα είναι PWR ή BWR ή Γαλλική, ή Αμερικανική, ή Γερμανική, ή Ρώσικη, ή αυτής της γενιάς ή της επόμενης, ή ουρανίου, ή θορίου, ή κτλ.
Παρενθετικά επαναλαμβάνω ότι δεν είμαι ούτε κατά της πυρηνικής, ούτε κατά του κάρβουνου, γιατί και τα δύο παράγουν ρεύμα, η πυρηνική πιο ακριβή από το κάρβουνο και με άλλα ρίσκα. Ούτε φοβάμαι το CO2 του κάρβουνου. Φοβάμαι το SO2, τα ΝΟx, τα σωματίδια, τα βαριά μέταλλα. Ούτε φοβάμαι τα πυρηνικά, πιο πολύ από ότι αξίζει (κατά την γνώμη μου) να τα φοβάμαι. Τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά τα χλευάζω γιατίπαριστάνουν ότι κάνουν κάτι που δεν κάνουν. Δεν παράγουν ρεύμα όπως το θέλει ένα δίκτυο. Δεν παράγουν ρεύμα βασικά. Τσοντάρουν, συνυπάρχουν, είναι πανάκριβα, και δεν υποκαθιστούν την συμβατική παραγωγή. Παρασιτολογούν σε επιδοτήσεις, χωρίς να ανταποδίδουν. Ούτε καν μειώνουν CO2 με την έννοια που λένε οι παπαγάλοι, που παριστάνουν ότι τους νοιάζει το CO2. Εμένα, δεν με νοιάζει, και, σας λέω, δεν το μειώνουν.
Αν μου πείτε να διαλέξω μεταξύ πυρηνικού και αιολικού, θα σας πω ότι με βάζετε να διαλέξω μεταξύ φαγητού και νηστείας. Έστω, «ακριβού φαγητού» και νηστείας. Αφήστε την δίαιτα, όταν πεινάτε θα θέλετε φαγητό. Μαϊμού, λοιπόν, το δίλημμα. Το τι πιστεύω ή προτείνω για ενεργειακές επιλογές για την Ελλάδα (αν μας πέφτει, πια, λόγος) το έχω γράψει.
Σήμερα, λοιπόν, Δευτέρα και εν μέσω γενικού χαμού, διαβάζω δύο ειδησούλες: 1) ρεκόρ το CO2 στον κόσμο, και 2) κλείνει μέχρι το 2022 όλα τα πυρηνικά της η Γερμανία:
"...Η ΙΕΑ εμφανίζεται απαισιόδοξη. Εκτιμά ότι η αυξητική τάση θα συνεχιστεί και για δύο επιπλέον λόγους: το αδιέξοδο, στο οποίο έχουν περιέλθει οι διεθνείς διαπραγματεύσεις για το διάδοχο του Πρωτοκόλλου του Κιότο, αλλά και το πυρηνικό ατύχημα στη Ιαπωνία, που οδήγησε πολλές χώρες σε επαναξιολόγηση της πυρηνικής τους πολιτικής..."
"...Το Σάββατο, δεκάδες χιλιάδες Γερμανοί συμμετείχαν σε διαδηλώσεις εναντίον της πυρηνικής ενέργειας, σε περισσότερες από 20 πόλεις. Σε μια χώρα με ισχυρό κίνημα κατά των πυρηνικών, οι κινητοποιήσεις κλιμακώθηκαν περαιτέρω μετά από το ατύχημα στο σταθμό της Φουκουσίμα, στην Ιαπωνία...
...Τώρα, η Γερμανία καλείται να βρει μέχρι το τέλος του 2022 με ποιόν τρόπο θα καλύψει το 22% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια, που σήμερα καλύπτονται από τους πυρηνικούς σταθμούς."
Οι πυρηνικοί χρησιμοποιούν το CO2 για μοχλό πίεσης; Εάν ήμουν πυρηνικός, θα με προσέβαλε αυτό. Τα πυρηνικά, με όλα τα ρίσκα τους είναι μία από τις 2-3 σοβαρές ενεργειακές επιλογές. Οι Γερμανοί πολιτικοί πρέπει να πούνε την αλήθεια στον κόσμο τους (και μερικοί την λένε) ότι ακόμα και με φουλ μεταστροφή στο κάρβουνο, είναι δύσκολο να καλυφθεί η ηλεκτρική τους ζήτηση χωρίς πυρηνικά. Με εισαγωγές αερίου από την Ρωσία (ασχέτως κόστους) χάνουν ένα κομμάτι της ανεξαρτησίας τους, ή αυξάνουν το συστημικό τους ρίσκο, εάν αυτό είναι πιο εύπεπτο. Υποκατάσταση με αιολικά, θαλάσσια ή εναέρια ή διαστημικά, είναι ουτοπία. Πανάκριβη, ατελέσφορη, ουτοπία. Ακόμα και με δικιά τους την Νορβηγία! Κάποια χρονιά, η Νορβηγία δεν θα έχει αρκετά νερά, έχει συμβεί. To Desertec είναι καλό για εξαγωγές και έλεγχο από την πίσω πόρτα του πετρελαίου και του αερίου της Βορείου Αφρικής, αλλά έχει άλλα ρίσκα.
Με αφήνουν αδιάφορο οι εκπομπές CO2, και θα ήθελα επενδύσεις σε παραγωγή ενέργειας, και δεν θα έκλεινα πυρηνικά που δεν έχουν πρόβλημα ασφάλειας... Όχι ότι είμαι ερωτευμένος με τους Γερμανούς, αλλά ένας τρόπος να καταστρέψεις έναν λαό είναι να του διαλύσεις την ενεργειακή του βάση... Τι στην ευχή;Κολλημένοι είναι οι Γερμανοί; Τους είχα για ξύπνιους…
http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/05/co2_30.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου