Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Η Αμερική κινδυνεύει κι αυτή με χρεοκοπία!


Εκτός από την ασήμαντη οικονομικά Ελλάδα, με χρεοκοπία κινδυνεύει και η Νο 1 οικονομία του πλανήτη, οι ΗΠΑ. Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται,
αυτό το διάστημα, διεξάγεται από πλευράς του κογκρέσου ένας πόλεμος νεύρων στην Αμερική, καθώς η οικονομία της χώρας κινδυνεύει να καταρρεύσει, με καταληκτική ημερομηνία την 2 Αυγούστου.
Το συνολικό δημόσιο χρέος των ΗΠΑ έπιασε πριν από μερικές ημέρες το ασύλληπτο ποσό των $14.3 τρισ. Αυτό είναι και το ανώτατο όριο βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας. Αν λοιπόν το κογκρέσο δεν ψηφίσει αύξηση αυτού του ορίου, ώστε να επιτραπεί περαιτέρω δανεισμός, δεν αποκλείεται η στάση πληρωμών από πλευράς του αμερικανικού κράτους!
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Timothy Geithner, το υπουργείο του μπορεί να «δουλέψει» μέχρι τις 2 Αυγούστου, από κει και πέρα η Αμερική θα πρέπει να κηρύξει αδυναμία πληρωμής των χρεών της, κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα  επικίνδυνο λόγω των τεράστιων συνεπειών που θα επιφέρει στη παγκόσμια οικονομία.
Οι γερουσιαστές και των δυο κομμάτων αναγνωρίζουν το μέγεθος του προβλήματος, και όπως λένε δεν θα επιτρέψουν να επέλθει κατάρρευση. Παρόλα αυτά, οι Ρεπουμπλικάνοι εκβιάζουν, λέγοντας πως δεν θα υπερψηφίσουν την αύξηση του ορίου δανεισμού, αν η κυβέρνηση δεν συμφωνήσει στη περικοπή $2 τρισεκατομμυρίων από τις δημόσιες δαπάνες μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Οι διαπραγματεύσεις είναι ιδιαίτερα επίπονες, και οι ειδικοί προειδοποιούν πως οποιαδήποτε επιπλέον καθυστέρηση στη συμφωνία, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.
Πριν από μια εβδομάδα, ο Σαουδάραβας μεγιστάνας επενδυτής πρίγκιπας Alwaleed bin Talal τόνισε ότι η υπόθεση θυμίζει ωρολογιακή βόμβα, και πως οι ΗΠΑ δεν φαίνεται να έχουν πάρει στα σοβαρά το ζήτημα.
Μια αμερικανική χρεοκοπία θα έχει απίστευτες συνέπειες στη παγκόσμια οικονομία, αφού το δολάριο είναι το αγαπημένο αποθεματικό νόμισμα των κρατών, και θεωρείται ως η πιο σίγουρη επένδυση απ όλους. Όπως λένε οι ειδικοί, κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τις τυχόν συνέπειες μιας αμερικανικής χρεοκοπίας, αφού κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν.
Από το 2001, το κογκρέσο έχει εγκρίνει την αύξηση του ορίου του δανεισμού πάνω από δέκα φορές. Και όπως λέει ο  επικεφαλής της Federal Reserve Ben Bernanke, αν δεν το κάνει και τώρα, η χώρα θα καταστραφεί.
Μια στάση πληρωμών σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον δεν θα πληρώνει τόκους σε όσους κατέχουν αμερικανικά ομόλογα του δημοσίου. Αμέσως οι πιστωτικές αγορές θα συρρικνωθούν. Τα χρηματιστήρια θα σημειώσουν πτώση. Και θα επιστρέψει η οικονομική ύφεση. Οι οίκοι αξιολόγησης θα υποβαθμίσουν τη πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ, και η Αμερική θα θεωρηθεί αφερέγγυα για τους επενδυτές. Τα επιτόκια θα αυξηθούν σε όλους τους τομείς, ακόμη και στα πιο  μικρά καταναλωτικά δάνεια.
Η παραλίγο  κατάρρευση της αμερικανικής οικονομίας το 2008 δίδαξε στη χώρα ότι όλα εξαρτώνται από τις αγορές. Η πίστωση είναι ο κινητήριος μοχλός της οικονομίας της, και μόλις στερέψει, κινδυνεύουν τα πάντα. Σήμερα, για κάθε δολάριο που ξοδεύει το κράτος, τα 40 σεντς προέρχονται από δανεισμό, άρα αν πάψει η πίστωση, τότε οι κρατικές δαπάνες μειώνονται αυτομάτως κατά 40%.
Πριν λοιπόν κάτι οτιδήποτε η Αμερική, όλοι συμφωνούν πως θα πρέπει να αυξηθεί νομοθετικά το ανώτατο όριο δανεισμού. Αλλιώς, θα υπάρξει παγκόσμιο χάος. Όπως λένε οι αναλυτές, ο υπόλοιπος κόσμος, στον οποίο ανήκουν και οι περισσότεροι δανειστές μας, δεν γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες του πολιτικού μας συστήματος, και δεν μπορεί  να καταλάβει πως η χώρα οδεύει σε … εθελούσια χρεοκοπία.
Βέβαια, κανένας δεν θα πρέπει να ξεχνάει και την 29/9/2008, οπότε και οι Ρεπουμπλικάνοι του κογκρέσου αψήφησαν τον πρόεδρο, και δεν ενέκριναν το νομοσχέδιο του περί διάσωσης των τραπεζών, με αποτέλεσμα να κλυδωνιστούν οι παγκόσμιες αγορές και τα χρηματιστήρια. Ο δείκτης του Dow Jones Industrial είχε σπάσει ρεκόρ πτώσης, πέφτοντας κατά 800 μονάδες μέσα σε μια μόνο μέρα. Αν και τελικά το κογκρέσο άλλαξε γνώμη αργότερα, εκείνη η ημέρα θεωρείται ακόμη ως βασική αιτία της μεγάλης κρίσης που ακολούθησε.
S.A.- McClatchy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου