Η τρόικα επιβεβαιώνει, στην έκθεσή της που θα παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα, ότι η Ελλάδα έχασε όλους τους δημοσιονομικούς στόχους που είχαν συμφωνηθεί (στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης της χώρας)», σύμφωνα με προδημοσίεμα του εβδομαδιαίου περιοδικού Spiegel, όπως μεταδίδει το Reuters.
Το κλιμάκιο της τρόικας βρίσκεται στην Ελλάδα προκειμένου να εκτιμήσει το πόσο διατηρήσιμα είναι τα χρέη της χώρας. Η αποστολή θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα συναντήσεις, προτού οριστικοποιήσει την έκθεσή της.
«Το έλλειμμα του δημόσιου προϋπολογισμού ήταν υψηλότερο του αναμενόμενου», γράφει το περιοδικό, αναφερόμενο στα ευρήματα της έκθεσης.
«Ο λόγος είναι διότι η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να δαπανά περισσότερα απ’ όσα είχαν συμφωνηθεί στο πακέτο διάσωσης. Επιπλέον, τα φορολογικά έσοδα εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα του απαιτούμενου».
Το ΔΝΤ έχει ήδη δηλώσει ότι δεν μπορεί να χορηγήσει το δικό του μερίδιο από την 5η δόση του δανείου προς την Ελλάδα τον ερχόμενο μήνα εάν δεν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί όροι του προγράμματος, ενώ και ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της Κομισιόν φέρεται να δήλωσε πως και η ΕΕ θέτει τους ίδιους όρους.
«Εμείς οι ευρωπαίοι έχουμε τους ίδιους όρους με το ΔΝΤ», φέρεται να δήλωσε ο κ. Olli Rehn, όπως αναφέρεται στο προδημοσίευμα του Spiegel, που κυκλοφορεί τη Δευτέρα.
«Θα αποφασίσουμε για την επόμενη δόση μετά την έκθεση της τρόικας. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή», πρόσθεσε ο κ. Rehn.
Το έλλειμμα της Ελλάδας, το οποίο κινείται στα 330 δισ. ευρώ, ή 150% του ΑΕΠ, είναι τόσο υψηλό που πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι η χώρα αναπόφευκτα θα χρειαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της.
Χρειάζεται επίσης να υπάρξει στήριξη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προς τις δημοσιονομικές προσαρμογές, προτού η ΕΕ και το ΔΝΤ χορηγήσουν τις επόμενες δόσεις του δανείου.
Ήδη οι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν ζητήσει από την Αθήνα να εντείνει επειγόντως το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και έχουν προτείνει τη δημιουργία μιας Αρχής που θα επιβλέπει την διαδικασία, παρόμοια με αυτή που είχε ιδιωτικοποιήσει τις εταιρείες της Ανατολικής Γερμανίας μετά την πτώση του κομμουνισμού.
Σύμφωνα με το Spiegel, το κλιμάκιο της τρόικα εκτιμά επίσης ότι η Ελλάδα διαθέτει περιουσιακά στοιχεία αξίας 300 δισ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσε να πουλήσει η χώρα προκειμένου να ανταποκριθεί στους στόχους που έχουν τεθεί.
Το δημοσίευμα διέψευσε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο MEGA, σύμφωνα με το Reuters. “Δημοσιεύματα σαν και αυτό της Spiegel δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες. Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η έκθεση θα είναι θετική για τη χώρα”.
Πηγή: www.euro2day.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου