«Με νύχια και με δόντια» προωθεί ο άτυπος αλλά υπαρκτός «συνασπισμός» των οπαδών της «πράσινης ενέργειας» σε Χίο, Λέσβο και Λήμνο, το ενεργειακό σχέδιο - μαμούθ της ΡΟΚΑΣ - IBERDROLA για ανάπτυξη αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 706 MW και τη διασύνδεσή τους με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, παρά τις τοπικές αντιδράσεις οι οποίες βασίζονται στις σοβαρές αρνητικές συνέπειες που συνεπάγεται η κατασκευή ενός τέτοιου μεγέθους έργου. Πρόσφατα, το σχέδιο παρουσιάστηκε για μια ακόμη φορά στη Χίο, από τους εκπροσώπους της ΡΟΚΑΣ, με τη στήριξη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Η Νομαρχιακή Επιτροπή Χίου του ΚΚΕ επισημαίνει χαρακτηριστικά στην τελευταία σχετική ανακοίνωσή της: «Την ίδια ώρα που οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είτε σε κεντρικό επίπεδο είτε σε επίπεδο τοπικής διοίκησης, μέσα από ημερίδες και φανφαρονισμούς ορκίζονται στην προώθηση και εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της φυσιογνωμίας του νησιού, την ίδια ώρα κάνουν πλάτες στους επενδυτές της "Ρόκας-Iberdrola" προκειμένου να προωθήσουν την επένδυσή τους. Ρόλο πλασιέ της επένδυσης ανέλαβαν ο δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ κ. Λαμπρινούδης με το πρωτοκλασάτο στέλεχός τους Μάρκο Μεννή και ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μουσουρούλης, οι οποίοι σε αγαστή συνεργασία λειτουργούν ως Πέμπτη φάλαγγα για την κοινωνία της Χίου».
Οι «γαλαζοπράσινοι» υποστηρικτές του έργου, βουλευτές, πολιτευτές και εκλεγμένοι στα όργανα της τοπικής διοίκησης, υπέρμαχοι του καπιταλιστικού κέρδους, επιμένουν να στηρίζουν το έργο, που έχει λάβει και τις απαραίτητες άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΡΑΕ, για 28 αιολικά πάρκα, παρά τις καταστροφικές συνέπειες που συνεπάγεται η ανάπτυξη εκατοντάδων ανεμογεννητριών. Η ΝΕ Χίου του ΚΚΕ σημειώνει: «Αποδεδειγμένα μια τόσο μεγάλη επένδυση θα πλήξει ανεπανόρθωτα τις περιοχές που θα αναπτυχθεί, αλλοιώνοντας την ιστορική, αρχαιολογική, οικολογική φυσιογνωμία της περιοχής, διώχνοντας τους κτηνοτρόφους, αλλάζοντας τις χρήσεις γης και δημιουργώντας ένα δαιδαλώδες πλέγμα δρόμων και δικτύων που θα προξενήσει ανεπανόρθωτη ζημιά».
Για του λόγου το αληθές, η ονομαζόμενη «Αιγαία Ζεύξη», με προϋπολογισμό 1,850 δισ. ευρώ, προβλέπει την ανάπτυξη 75 ανεμογεννητριών στη Χίο, συνολικής ισχύος 150 MW, με τις 10 από αυτές να τοποθετούνται στην περιοχή Αμανή και άλλες 65 στο οροπέδιο Αίπος. Πρόκειται για περιοχές με πολύμορφη ιστορική, περιβαλλοντική και αγροτική σημασία στις οποίες θα υψωθούν ανεμογεννήτριες 70 μέτρων! Ο σχεδιασμός προβλέπει ολοκλήρωση των μελετών έως το τέλος του 2013, έναρξη εργασιών αρχές του 2014 και έναρξη λειτουργίας το 2016, ενώ οι άδειες παραγωγής έχουν 25ετή διάρκεια. Η σκοπιμότητα του έργου είναι απλή: Εκμετάλλευση του αιολικού δυναμικού των τριών νησιών και εγγυημένη πώληση - μέσω της διασύνδεσης - της παραγόμενης ενέργειας στο ηπειρωτικό σύστημα σε υψηλότατες τιμές για σίγουρα υπερκέρδη. Η ίδια η εταιρεία εκτιμά - μέσω των υπολογισμών της για τα «ανταποδοτικά» τέλη - ότι θα έχει κύκλο εργασιών περίπου 50 εκατ. ευρώ το χρόνο από το συνολικό σχέδιο!
Τα επιχειρήματα υπέρ της επένδυσης διανθίζονται με ύμνους στην «πράσινη ενέργεια» και την προστασία του περιβάλλοντος. Αλλά η αλήθεια είναι ότι η κάλυψη των τοπικών αναγκών στη Χίο δεν απαιτεί τόσες ανεμογεννήτριες, ενώ η διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα θα μπορούσε να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη και οικονομικότερη τροφοδότησή της με ηλεκτρικό ρεύμα. Ωστόσο, η κυβέρνηση, η ΡΑΕ και η ΔΕΗ, που θα αναλάβει το έργο της διασύνδεσης εφόσον προχωρήσει η επένδυση, κινούνται μονόπλευρα υπέρ της εξυπηρέτησης των κερδών της πολυεθνικής, εξαρτώντας εκβιαστικά τη διασύνδεση με την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου! Η ΝΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Η ανάπτυξη του νησιού δεν περνά μέσα από την καταστροφή της φυσιογνωμίας του, οι ενεργειακές του ανάγκες και γενικότερα οι ανάγκες των κατοίκων του δε σχετίζονται με επενδύσεις τύπου "Iberdrola", αλλά με την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής που στο κέντρο της θα έχει τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του, μιας πολιτικής που μόνο στα πλαίσια της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας μπορεί να εφαρμοστεί. Με βάση αυτή την πολιτική το ενεργειακό πρότυπο από τη λογική της κατανάλωσης αντιστρέφεται στη λογική της εξοικονόμησης ενέργειας. Εκσυγχρονίζεται με σύγχρονα φίλτρα το εργοστάσιο της ΔΕΗ. Προωθούνται πολιτικές χρήσης μικρών μονάδων παραγωγής ενέργειας σε οικιακή βάση και με δημόσια δωρεάν επιδότηση».
Προσθέτει ότι «η προοπτική της ένταξης του νησιού και των νησιών μας μελλοντικά στο διασυνδεδεμένο σύστημα αφορά επένδυση και υποχρέωση του δημοσίου και σε καμιά περίπτωση δε συνδέεται με την οποιαδήποτε ιδιωτική επένδυση». Για να καταλήξει: «Καταγγέλλουμε την πολιτική των εκπροσώπων του δικομματισμού στο νησί μας πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, καταγγέλλουμε τη συνδιαλλαγή τους με τον επίδοξο επενδυτή και καλούμε τις μαζικές οργανώσεις, τις ταξικές δυνάμεις του νησιού στην τοπική διοίκηση και στα σωματεία, τις ανένταχτες προσωπικότητες που εξακολουθούν να μη βολεύονται στη σημερινή σαπίλα, να συσπειρωθούν για την αποτροπή μιας τέτοιας καταστροφικής για το νησί μας επένδυσης».
Εγώ δεν είμαι κατά του κέρδους ή ακόμα και του υπερκέρδους, αλλά είμαι κατά της απάτης. Τα αιολικά είναι απάτη: Η Χίος δεν είναι για πέταμα. Το αιολικό ρεύμα που θα παράγουν είναι τυχαία φύκια για ακριβές μεταξωτές κορδέλες. Με πολύ λιγότερα κεφάλαια θα είχαν αυτόνομη συμβατική ενέργεια. ΟΛΗ η δουλειά γίνεται για την Iberdrola. Αφού κατέστρεψε την Ισπανία, ψάχνει για κορόϊδα με λεφτά για πέταμα. Η Iberdrola θέλει χώρο για τις σαβούρες της και καταναλωτές με βαθιά τσέπη.
Το είδα εδώ. Η φωτό είναι του Δημήτρη Τράγκα, στην Αγία Τριάδα (38 32' Β, 26 00' Α)
http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/05/iberdrola.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου