Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

H Αίγυπτος αποσυντίθεται κοινωνικά, και καταρρέει οικονομικά


Μερικούς μόνο μήνες μετά τη μεγαλειώδη εξέγερση του λαού της, η  Αίγυπτος αποσυντίθεται κοινωνικά, και καταρρέει οικονομικά. Αυτό ισχυρίζεται ο πρώην διευθυντής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, και πιθανός επόμενος πρόεδρος της χώρας Mohamed ElBaradei σε συνέντευξή του στο CNN. «Καταρρέουμε κοινωνικά, και πολιτικά βρισκόμαστε μέσα σε μια μαύρη τρύπα… δεν ξέρουμε που πάμε», είπε.
Όπως λέει, οι περισσότεροι Αιγύπτιοι αισθάνονται ανασφαλείς, την ώρα που η χώρα παραμένει ουσιαστικά ακυβέρνητη μετά την εκδίωξη του προέδρου Μουμπάρακ. «Όλοι αγοράζουν όπλα», λέει. Παράλληλα ανησυχεί πως οι προεδρικές εκλογές θα καθυστερήσουν ακόμη πιο πολύ, αφού  δεν έχει ψηφιστεί κάποια επίσημη εκλογική νομοθεσία.
«Κανένας δεν γνωρίζει τι πολιτικό σύστημα θα έχουμε. Θα είναι προεδρικό; Κοινοβουλευτικό; Θα έχουμε Σύνταγμα;», αναρωτιέται. Παράλληλα εκφράζει τις έντονες ανησυχίες του για την επιρροή που ασκεί η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία είχε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή της για να οργανωθεί σε σχέση με τους υπόλοιπους.
Εν τω μεταξύ, τα διάφορα δημοκρατικά κινήματα καλούν τον λαό σε ένα δεύτερο γύρο «οργής» την 27η Μαίου, αφού όπως λένε δεν σημειώθηκε κάποια πολιτική πρόοδος, και κανένας από τους συνεργάτες του πρώην καθεστώτος δεν έχει διωχθεί ποινικά.
Ένα από τα βασικά αιτήματα των διαφωνούντων είναι η ταχεία απονομή δικαιοσύνης στους συνεργάτες του  παλιού καθεστώτος, η κατάργηση των κοινοτικών συμβουλίων, και η σύσταση μιας 50μελούς επιτροπής με συμβουλευτικό ρόλο για το στρατιωτικό συμβούλιο που ελέγχει σήμερα την εξουσία. Όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος τους Mohamed Adel, «Χρειάζεται να συνεχίσουμε την επανάσταση αφού κανένας από το προηγούμενο καθεστώς δεν έχει λογοδοτήσει ακόμη… χρειάζεται επίσης πολιτική εκπροσώπηση στο στρατιωτικό συμβούλιο, αν θέλουμε να ολοκληρωθούν οι επαναστατικοί μας στόχοι».
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Amre Moussa, που παραιτήθηκε από την ηγεσία του Αραβικού Συνδέσμου προκειμένου να διεκδικήσει τη προεδρία της χώρας του λέει πως τα σημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αίγυπτος δεν είναι ικανά να ανατρέψουν τις δημοκρατικές της προσδοκίες.
Πάντως, η αιγυπτιακή οικονομία πάσχει από απουσία επενδύσεων, πληθωρισμό, δημόσιο έλλειμμα, και μείωση του τουρισμού κατά 60% σε σχέση με πέρσι. Τα έσοδα από τον τουρισμό έπεσαν φέτος στα $350 εκατομμύρια, έναντι του περσινού $1 δισ.
Πέραν του πλήγματος στον τουριστικό τομέα, η βιομηχανική παραγωγή έχει γονατίσει από τις καθημερινές σχεδόν απεργίες και διαδηλώσεις, που έχουν να κάνουν με αιτήματα για αυξήσεις. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η ανάπτυξη θα πέσει κατά 1% φέτος, που αποτελεί και τη μικρότερη τα τελευταία 20 χρόνια.
S.A.  από Bloomberg και Jerusalem Post
-http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=221660
-http://www.bloomberg.com/news/2011-05-22/egypt-groups-call-for-second-round-of-rage-on-lack-of-change.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου