Ένα αναπάντεχο νέο ρήγμα έχει ανοίξει στο διαιρεμένο πολιτικό τοπίο της Μολδαβίας με την μικροσκοπική μουσουλμανική κοινότητα της χώρας να βρίσκεται στη μέση.
Η διαμάχη ξεκίνησε τον περασμένο μήνα, όταν το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναγνώρισε επίσημα την Ισλαμική Ένωση, μια ΜΚΟ που εκπροσωπεί τους μουσουλμάνους της Μολδαβίας. Η ομάδα είχε επιδιώξει την επίσημη αναγνώριση από το κράτος από το 2008.
Ο Ismail Abdel Wahab, ένας γεννημένος στην Ιορδανία μουσουλμάνος που ζει στην πρωτεύουσα, Κισινάου, λέει ότι η κίνηση αυτή της φιλοδυτικής κυβέρνησης είναι μια ευπρόσδεκτη αλλαγή στην κοινότητά του.
"Ζούμε σύμφωνα με το Ισλάμ πριν μας αναγνωρίσουν, αλλά ήταν ένα περίεργο συναίσθημα να προσευχόμαστε χωρίς την έγκριση του κράτους", λέει ο Wahab. "Τώρα, όμως, είμαστε αναγνωρισμένοι και μπορούμε να μαζευτούμε και να κάνουμε τις προσευχές μας. Μπορούμε να γιορτάσουμε όλοι μαζί ελεύθερα. Μπορούμε να αισθανόμαστε ότι έχουμε όλα τα δικαιώματα οποιουδήποτε πολίτη της Μολδαβίας, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις."
Εκπρόσωποι της Ορθόδοξης Εκκλησίας εξοργίστηκαν με την απόφαση της κυβέρνησης. Ο επικεφαλής της εκκλησίας,μητροπολίτης Βλαδίμηρος, χαρακτήρισε την κίνηση "μια ταπείνωση" για τη χριστιανική πλειοψηφία της χώρας, ενώ άλλοι αξιωματούχοι της εκκλησίας είπαν ότι η μουσουλμανική ένωση «θα δημιουργήσει προβλήματα» στη Μολδαβία.
Ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος, ο πρώην Πρόεδρος Vladimir Voronin, επεσήμανε ότι η Μολδαβία αντιστάθηκε στην κατασκευή τζαμιών όταν ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και πρέπει να συνεχίσει να το πράττει σήμερα.
Οι κομμουνιστές του Vladimir Voronin, παραμένουν το μεγαλύτερο κόμμα της Μολδαβίας, αλλά χωρίς την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
"Το να αναγνωριστεί [αυτή την ομάδα] δύο εβδομάδες πριν από το Πάσχα, η οποία είναι μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξία μας, να αναγνωριστεί μια πίστη που είναι το ακριβώς αντίθετο της Ορθόδοξης θρησκείας μας - αυτό είναι κάτι περισσότερο από παράξενο", δήλωσε ο Βορονίν. "Δεν έχω λόγια να το περιγράψω."
Ο επικεφαλής της Ισλαμικής Ένωσης, Segiu Sochirca, δήλωσε ότι είναι απογοητευμένος από την αντίδραση. Λέει ότι οι μουσουλμάνοι της χώρας αντιμετώπισαν παρενοχλήσεις και διακρίσεις για πολλά χρόνια.
"Κάθε φορά που συγκεντρωνόμασταν για τις προσευχές της Παρασκευής, υπήρχαν αστυνομικοί στην είσοδο του πολιτιστικού κέντρου μας. Ήθελαν να γνωρίζουν ακριβώς ποιος έμπαινε μέσα και ποιος έβγαινε έξω», λέει.
Η εκκλησία έχει λόγο που είναι αντίθετη στην αναγνώριση μουσουλμανικών οργανώσεων, λέει ο Peter Pruteanu, καθηγητής στην Ορθόδοξη Θεολογική Ακαδημία στο Κισινάου. «Η πρώτη μας ανησυχία είναι ότι ο μόνος τρόπος για να εγκαταλείψει κάποιος την ισλαμική πίστη είναι μέσα από το θάνατο. Αυτό δεν είναι επίσημο, αλλά στην πράξη αυτοί που εγκαταλείπουν την ισλαμική πίστη θανατώνονται», λέει.
«Οι αραβικές χώρες έχουν μια καλά προετοιμασμένη ατζέντα που είτε είναι απόρρητη ή απλώς αγνοείται από εμάς γιατί είμαστε αφελείς», προσθέτει ο Pruteanu. «Μη νομίζετε ότι η αποστολή μουσουλμάνων μαθητών στη Μολδαβία είναι τυχαία. Είναι εύκολο να δούμε ότι το πρώτο πράγμα που κάνουν εδώ είναι παντρεύονται ντόπιες χριστιανές γυναίκες, που είναι αναγκασμένες να ασπαστούν το Ισλάμ."
Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Alexandru Tanase, ο οποίος ενέκρινε την αίτηση της ισλαμικής ένωσης και ο οποίος έκτοτε παραιτήθηκε για να λάβει μια έδρα στο Συνταγματικό Δικαστήριο, λέει ότι δεν υπάρχει καμία νομική δικαιολογία για την άρνηση αναγνώρισης στους μουσουλμάνους.
Ο ηγέτης της Ισλαμικής Ένωσης, Sergiu Sochirca, λέει ότι οι μουσουλμάνοι της χώρας αντιμετώπισαν παρενοχλήσεις και διακρίσεις για πολλά χρόνια.
«Το Ισλάμ δεν είναι μια αίρεση. Είναι μία από τις τρεις μεγαλύτερες θρησκείες του κόσμου. Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματα των μουσουλμάνων», λέει ο Tanase. "Το σύνταγμά μας εγγυάται την θρησκευτική ελευθερία σε όλους. Και οι άνθρωποι που ζήτησαν την αναγνώριση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχουν εκπληρώσει όλες τις νομικές απαιτήσεις."
Λόγω της παλαιότερης καταστολής, ακόμη και το μέγεθος της μουσουλμανικής κοινότητας της Μολδαβίας δεν είναι γνωστό. Υπάρχουν περίπου 2.000 καταγεγραμμένοι επισήμως, μουσουλμάνοι στην χώρα των περίπου 3,4 εκατομμυρίων ατόμων. Αλλά ο Sochirca λέει ότι ο πραγματικός αριθμός είναι σχεδόν 17.000.
«Όταν η γυναίκα μου και έκανε αίτηση για νέο διαβατήριο και ήθελε να γράψει «μουσουλμάνα» στο χώρο της «θρησκείας», είδαμε ότι είχε ήδη συμπληρωθεί ως «χριστιανή». Είπα στους αστυνομικούς ότι ήμασταν μουσουλμάνοι, και με αγνόησε", δήλωσε ο Sochirca. "Είπαν ότι δεν μπορούν να γράψουν «μουσουλμάνα», ότι γράφουν όλους χριστιανούς, και αυτό είναι όλο."
Το πολιτικό τοπίο της Μολδαβίας είναι σχεδόν μοιρασμένο ισόρροπα μεταξύ των συντηρητικών κομμουνιστών και ενός συνασπισμού φιλελεύθερων, φιλοδυτικών κομμάτων για χρόνια τώρα. Μετά τις εκλογές του 2009 οι δύο ομάδες εκπροσωπούνται σχεδόν ομοιόμορφα στο κοινοβούλιο αδυνατώντας να εκλέξουν πρόεδρο.
Προς το παρόν, ο Ismail Wahab είναι ικανοποιημένος που η κυβέρνηση αναγνώρισε τελικά την Ισλαμική Ένωση και ότι οι Μουσουλμάνοι στο Κισινάου θα ασκούν ελεύθερα τη λατρεία. Κάποια μέρα, ονειρεύεται, ίσως μάλιστα να είναι σε θέση να χτίσει ένα τζαμί.
«Τώρα έχουμε μια αίθουσα προσευχής και για εμάς αυτό είναι τζαμί μας. Όσο για την οικοδόμηση ενός τζαμιού, σύμφωνα με τους ισλαμικές κανόνες, με μιναρέ και όλα, ίσως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή τώρα, όχι τώρα", λέει ο Wahab.
«Πιστεύω ότι θα είναι για τους μουσουλμάνους που είναι εθνικά Μολδαβοί να αποφασίσουν. Ίσως στο μέλλον. Αυτό είναι ένα θέμα για το μέλλον."
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου