Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Οι αγορές δεν πιστεύουν την κυβέρνηση


Οι αγορές δεν πιστεύουν ούτε τους Έλληνες αξιωματούχους ούτε αυτούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με το ότι δεν είναι στα σχέδια μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και ότι υπάρχει σχέδιο ώστε να ”φτιάξουν” τα χρηματοοικονομικά της Ελλάδας. Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με τη Deutsche Bank, οι τιμές των ελληνικών CDS υποδηλώνουν πιθανότητα 46% για μια αναδιάρθρωση τα επόμενα δύο χρόνια.
«Αυτοί που αντιτίθενται σε μια αναδιάρθρωση, έχουν καλά επιχειρήματα», σχολιάζει ο αρθρογράφος Richard Barley. Τονίζουν πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι εκτεθειμένες στο χρέος της Ελλάδας και χρειάζονται επανακεφαλαιοποίηση.
Θα προκαλούσε επίσης προβλήματα και για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. «Η ορθόδοξη σκέψη είναι ότι η Ευρώπη θα καθυστερήσει την αναδιάρθρωση μέχρι το μέσον του 2013, όταν ο ESM τεθεί σε λειτουργία», σχολιάζει ο Barley.
Προσθέτει ακόμη ότι όλα υποδεικνύουν πως η Ελλάδα θα καταφύγει στις αγορές το 2012 αναζητώντας 26,7 δισ. ευρώ σε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ομόλογα. Με βάση τις συνθήκες τις αγορές σήμερα, οι επενδυτές δεν θα της τα δώσουν.
Η JP Morgan από την πλευρά της επισημαίνει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αυξήσει την έκθεση των χωρών της ευρωζώνης στην Ελλάδα, στα 141,7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2013, ενώ το market dept θα είναι στα 203,1 δισ. ευρώ.
Οι κάτοχοι ομολόγων θα λάβουν πλήρως τα χρήματά τους για το 2012-2013, αντί να δεχθούν το haircut με το οποίο ενδεχομένως θα έρθουν αντιμέτωποι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι. Εξ ου και το επιχείρημα ότι ο χρόνος αποπληρωμής των χρεών θα πρέπει να επιμηκυνθεί. Αυτό σημαίνει πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα μειωθούν και η ευρωζώνη θα έχει μικρότερη έκθεση το 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου