Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Πανικός στην κυβέρνηση ενόψει της πέμπτης δόσης


Σε κατάσταση πανικού βρίσκεται η κυβέρνηση καθώς οι πληροφορίες που έρχονται από την τρόικα δεν είναι καθόλου καλές και κάποιοι δεν αποκλείουν να μας δείξουν “κόκκινη” κάρτα για την δόση των 15 δισ. ευρώ. Στην καλύτερη περίπτωση αναμένεται να κρατήσουν πολύ σκληρή στάση καθώς η κυβέρνηση δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε από όσα έχουν συμφωνήσει.
Η χθεσινή σύσκεψη που συγκάλεσε ο Γ. Παπανδρέου με το οικονομικό επιτελείο είχε ως στόχο αφενός να υπάρξει συντονισμός ώστε να μη βρεθούν προ εκπλήξεων με τη δόση και αφετέρου να “συμμαζέψει” ο πρωθυπουργός την κυβέρνησή του, ειδικά μετά τις τελευταίες συγκρούσεις υπουργών και την απειλή να καταψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη υπήρχε έντονος προβληματισμός για την εικόνα της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα η οποία ξεκινά από σήμερα τους ελέγχους. Μάλιστα, την επόμενη εβδομάδα έρχονται τα “βαριά” χαρτιά της τρόικας και ο φόβος της κυβέρνησης είναι μήπως στη συνέντευξη που θα γίνει συμβούν αντίστοιχα περιστατικά με αυτά πριν μερικούς μήνες όταν ο Ντερούζ εξευτέλισε την κυβέρνηση ανακοινώνοντας μέτρα πριν από αυτήν.
Στη σημερινή σύσκεψη εξετάστηκαν οι τρόποι που θα “τρέξουν” άμεσα κάποια ζητήματα προκειμένου να πειστούν οι τροικάνοι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και η χρηματοδότηση πρέπει να συνεχιστεί.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στον πρωθυπουργό έχει φτάσει η ενόχληση της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της ΕΕ για τη συζήτηση που γίνεται στην Ελλάδα, και που στηρίζουν και κυβερνητικοί, μαζί με την αντιπολίτευση για την αποτυχία του Μνημονίου. Εκεί που μας χρωστάγανε μας φάγανε και το βόδι δηλαδή. Είναι ενοχλημένοι γιατί οι ίδιοι πιστεύουν ότι το Μνημόνιο είναι καλό και δεν πρέπει στην Ελλάδα να ασκείται κριτική για την συνταγή που επέβαλαν στη χώρα.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα θα ζητήσει εδώ και τώρα αποκρατικοποιήσεις και πώληση ακίνητης περιουσίας. Επίσης, θα ζητήσουν άμεσα μέτρα ύψους άνω των 4 δισ. και συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την κυβέρνηση. Πιστεύουν ότι τους κοροϊδεύουν και πάνε από αναβολή σε αναβολή για τα μέτρα 26 δισ. ευρώ που ανακοίνωσαν πριν αρκετές εβδομάδες αλλά που δεν εξειδίκευσαν ακόμα.
Οι τροικάνοι θα επιχειρήσουν να πείσουν ότι δε φταίει το Μνημόνιο για το χάλι της Ελλάδας αλλά η κυβέρνηση που δεν προωθεί τις μεταρρυθμίσεις που της ζητήθηκαν.
Όλα αυτά, όπως και η απειλή της μη πληρωμής της πέμπτης δόσης, συζητήθηκαν στη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό να ζητά άμεσες λύσεις καθώς η εξάρτηση είναι τέτοια από την τρόικα και το μνημόνιο που δεν υπάρχουν περιθώρια.
Από την άλλη, κάποιοι κάνουν λόγο για ωμό εκβιασμό των τροϊκάνων στη λογική του “ή παίρνετε τα μέτρα που σας ζητήσαμε ή δεν έχει πέμπτη δόση”.
Στην κατάσταση που έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία αν δε δοθούν τα χρήματα του δανείου κινδυνεύει η μη πληρωμή τοκοχρεολυσίων, πιθανότατα και μισθών και συντάξεων αλλά και πληρωμές σε υγεία και παιδεία. Αυτό τουλάχιστον διαρρέουν στην κυβέρνηση θέλοντας να βάλουν τον κόσμο σε δίλημμα για τα μέτρα που θα ανακοινώσει σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου