Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Η Μέρκελ ετοιμάζεται να μας πάρει κι άλλα μέτρα

Το Βερολίνο είναι πρόθυμο να αυξήσει την χρηματοδότησή του προς το ταμείο ευρω-στήριξης (EFSF), δηλώνει ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση Μέρκελ εξετάζει ενεργά πρακτικές επιλογές για τη διεύρυνση του ρόλου του Ταμείου, ώστε να αντιμετωπισθεί και η κρίση χρέους στην Ελλάδα.
«Δεν έχει ληφθεί κάποια τελική απόφαση. Πάντα λέγαμε ότι θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται [...] αυτό ίσως περιλαμβάνει αναθεώρηση του ρόλου και της αποτελεσματικότητας», δήλωσε ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γκέοργκ Άσμουσσεν, σε συνέντευξή του στο CNBC την Τετάρτη.
Παράλληλα, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται πληροφορίες από ανώτερους Γερμανούς αξιωματούχους, η κυβέρνηση Μέρκελ εξετάζει διάφορες λύσεις, όπως η δυνατότητα του Ταμείου να δανείσει την Ελλάδα για να επαναγοράσει από την αγορά ομόλογα σε τιμές χαμηλότερες των ονομαστικών.
«Αλλά έχουμε διαφορετικές απόψεις στην κυβέρνηση», είπε ένας αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι «ορισμένοι το θέλουν αυτό και ορισμένοι δεν το θέλουν».
Το Reuters επισημαίνει ότι, παρά τις επίσημες δηλώσεις στελεχών της γερμανικής κυβέρνησης πως δεν χρειάζεται αύξηση των πόρων του ΕΤΧΣ πάνω από το ποσό των 440 δισ. ευρώ, κατ’ ιδίαν υπονοούν ότι προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο αυτό εφόσον πεισθούν ότι η αύξηση είναι αναγκαία στο πλαίσιο μίας συνολικής λύσης.
Η κυβέρνηση Μέρκελ, προστίθεται, έχει διαμηνύσει στους εταίρους της στην Ευρωζώνη ότι είναι κατά της σταδιακής αντιμετώπισης του προβλήματος χρέους, καθώς τους επόμενους μήνες είναι προγραμματισμένες επτά εκλογικές αναμετρήσεις σε γερμανικά κρατίδια και δεν θα έχει τη δυνατότητα να ζητά συνέχεια την έγκριση της Βουλής για πρόσθετη βοήθεια.
Γαλλογερμανική συμφωνία για το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας»
Εν τω μεταξύ, οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για σημαντικά στοιχεία του σχεδίου «οικονομικής διακυβέρνησης» στην Ευρωζώνη, αλλά αναμένονται διαπραγματεύσεις αρκετών εβδομάδων με τις άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ για να καθορισθούν οι λεπτομέρειες, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συζήτηση είναι έντονη στη Γερμανία για τα μέτρα που πρέπει να περιληφθούν στο σχέδιο, που αποκαλείται «Σύμφωνο ανταγωνιστικότητας». Γενική συμφωνία υπάρχει στη Γερμανία ότι το σύμφωνο πρέπει να περιλαμβάνει πρωτοβουλίες, όπως τη συνταγματική κατοχύρωση για τη μείωση του δημόσιου δανεισμού (το λεγόμενο «φρένο χρέους») και ένα σύστημα εθνικών πλαισίων για την αντιμετώπιση τραπεζικών κρίσεων.
Το Βερολίνο θέλει επίσης να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, λαμβάνοντας υπόψη τη γήρανση του πληθυσμού, αλλά και να αναγνωρίζουν οι χώρες-μέλη αμοιβαία τα διπλώματα και τις επαγγελματικές άδειες.
Ωστόσο, δεν έχουν συμφωνηθεί ακόμη η απαγόρευση τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών και η μεγαλύτερη εναρμόνιση της φορολογίας των επιχειρήσεων.
Ένα άλλο στοιχείο της συζήτησης αφορά τα κριτήρια με τα οποία θα μετράται η ανταγωνιστικότητα, όπως το κόστος εργασίας, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων ή οι επενδύσεις στην έρευνα και την τεχνολογία.
Συζήτηση γίνεται και σχετικά με το αν θα πρέπει να προβλέπονται κυρώσεις για τις χώρες που αποτύχουν να τηρήσουν το σύμφωνο. Ανώτεροι αξιωματούχοι, αναφέρουν οι Financial Times, παραδέχονται ότι πιθανόν το σύστημα πρέπει να είναι σε εθελοντική βάση, αν δεν συμφωνηθεί επίσημα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου