Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009

Πως βλέπουν τις εκλογές τα διεθνή ΜΜΕ

Στα τηλεγραφήματα των μεγαλύτερων πρακτορείων ειδήσεων και στα ρεπορτάζ των διεθνών ΜΜΕ κοινές είναι οι διαπιστώσεις στα ξένα πρακτορεία ειδήσεων ότι τα σκάνδαλα και η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας συνέβαλαν σημαντικά στην απόφαση των ψηφοφόρων.

Συγκεκριμένα,
το πρακτορείο Reuters... ανέφερε χαρακτηριστικά πως οι Σοσιαλιστές- με βάση τo exit poll που έδωσε στο ΠΑΣΟΚ 42,5% των ψήφων- προηγούνται των άλλων πολιτικών δυνάμεων με ποσοστό, το οποίο τους επιτρέπει να σχηματίσουν κυβέρνηση και να διώξουν τους συντηρητικούς που «θύμωσαν» τους ψηφοφόρους για την αποτυχία τους να αντιμετωπίσουν τον χρηματισμό και την κατάσταση της οικονομίας.
«Το ΠΑΣΟΚ οδεύει προς μια νίκη που θα του δώσει απόλυτη πλειοψηφία στην Βουλή, σε μια στιγμή που η μεσογειακή χώρα-θεωρείται ο πιο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης-χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την οικονομία, που βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης», αναφέρει μεταξύ άλλων το ίδιο πρακτορείο στην ανταπόκρισή του από την Αθήνα.

Το Associated Press γράφει«ο Σοσιαλιστής ηγέτης Γιώργος Παπανδρέου αναμενόταν να κερδίσει τις εκλογές της Κυριακής», και συνεχίζει: «...οι συντηρητικοί είδαν τα ποσοστά τους να υπονομεύονται από την παραπαίουσα οικονομία και μια σειρά από σκάνδαλα διαφθοράς. Ο Καραμανλής, ο οποίος εξελέγη πρώτη φορά στην εξουσία το 2004, κήρυξε πρόωρες εκλογές στο μέσο της δεύτερης θητείας του. Είπε ότι χρειαζόταν ισχυρή νέα εντολή για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας»

Στο ίδιο πλαίσιο η Wall Street Journal, επισήμανε: «Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες για νίκη του ΠΑΣΟΚ, καθώς οι ψηφοφόροι απομακρύνθηκαν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που είχε διασυρθεί από τα σκάνδαλα και τα μη δημοφιλή οικονομικά μέτρα»

Η Ισπανική "El Pais" βλέπει «αλλαγή στην κυβέρνηση της Ελλάδας» και ιεραρχεί το θέμα των ελληνικών εκλογών δεύτερο από άποψη σπουδαιότητας στην ιστοσελίδα της.

Η γαλλική Liberation έχει τίτλο «οι Έλληνες σοσιαλιστές νίκησαν, σύμφωνα με τα exit polls»,

ενώ η επίσης γαλλική «Le Figaro» χαρακτηρίζει «ταπεινωτική» την ήττα για τη Ν.Δ. και τον Κώστα Καραμανλή.

Η ιταλική «Corriere della Sera», επικαλούμενη τα exit polls, τονίζει : «η νίκη των σοσιαλιστών τους δίνει απόλυτη πλειοψηφία εδρών».

«Οι υποστηρικτές του Πανελλήνιου Σοσιαλιαστικού Κινήματος άρχισαν να πανηγυρίζουν, όταν τα exit polls έδειξαν νίκη του κόμματος στις εθνικές εκλογές», έδωσε το κλίμα το BBC από την Αθήνα. «Ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, υποσχέθηκε ότι θα δημιουργήσει μια πράσινη οικονομία και θα φέρει ξένους ειδικούς να βοηθήσουν την Ελλάδα να ξεπεράσει τα προβλήματα».

http://greece-salonika.blogspot.com/2009/10/blog-post_1810.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου