Του Ευθ. Π. Πέτρου
Με κίνδυνο να χαρακτηρισθούμε μονότονοι, θα επανέλθουμε στην παρατήρηση της συμπεριφοράς των Τούρκων, διότι είναι περισσότερο από προφανές ότι έχουν κάποιο σχέδιο, το οποίο πρόκειται πολύ σύντομα να εκδηλωθεί.
Επιπροσθέτως, θα επισημάνουμε ότι η τρέχουσα περίοδος είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την κλιμάκωση κάποιας κρίσεως, ακριβώς διότι η παράμετρος αυτή ουδόλως συζητείται και ουδείς την θεωρεί πιθανή.
Θα υπενθυμίσουμε, ότι σε οποιαδήποτε περίοδο εγένοντο συζητήσεις περί αυξημένης πιθανότητας «θερμού επεισοδίου» ουδέποτε συνέβη το παραμικρό. Απεναντίας και οι τρεις μείζονες κρίσεις της μεταπολιτευτικής περιόδου εξεδηλώθησαν σε περιόδους φαινομενικής ηρεμίας, όπως η παρούσα. Αυτό άλλωστε είναι και το γενικό χαρακτηριστικό των κρίσεων. Δεν είναι προβλέψιμες.
Τουλάχιστον από το ευρύ κοινό στο οποίο ενίοτε περιλαμβάνονται και κρατικοί παράγοντες οι οποίοι είτε δεν έχουν την πείρα που απαιτείται ώστε να αναγνωρίσουν τα σημεία, είτε επιμένουν να τα παραβλέπουν.
Στην προκειμένη περίπτωση, με μία νέα κυβέρνηση, η οποία δικαιολογημένα διακατέχεται από ευφορία και μάλλον δεν έχει μπει ακόμη στον ρυθμό της ελληνοτουρκικής εντάσεως, τα πράγματα ίσως γίνονται πιο επικίνδυνα. Το επιφανειακώς καλό κλίμα, το οποίο διαμόρφωσε η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία, ελάχιστα βελτιώνει τα πράγματα, διότι απλώς επιτείνει την επικρατούσα διάθεση να παραβλέπονται τα δύσκολα.
Θα μπορούσε κάλλιστα κάποιος να περιορισθεί στην παρατήρηση ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια έχουμε και ημέρες χωρίς τουρκική αεροπορική δραστηριότητα στο Αιγαίο και να συμπεράνει ότι κάτι καλύτερο ενδέχεται να ξημερώσει…
Η αντίληψη αυτή είναι εξαιρετικώς επιφανειακή διότι παραβλέπει το γεγονός πως έχουμε μία διαφορετική μορφή προκλήσεων. Προκλήσεων που ξεφεύγουν από τα όρια της ελληνο-τουρκικής διαφοράς. Διότι πλέον η Τουρκία παρενοχλεί αεροπλάνα άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία περιπολούν τον εναέριο χώρο του Αιγαίου, με εξουσιοδότηση του οργανισμού της Frontex για τον συντονισμό της αστυνομεύσεως των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.
Οι προκλήσεις αυτές, που επαναλαμβάνονται σχεδόν καθημερινά, εντοπίζονται στις περιοχές Αγαθονησίου και Φαρμακονησίου, όπου λίγες εβδομάδες πριν είχαμε επανειλημμένες υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών που υπεδείκνυαν ευθεία αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας.
Δεδομένου ότι τον προσεχή Δεκέμβριο πρόκειται να συζητηθεί εκ νέου η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, φαίνεται τελείως παράλογο να επιλέγει αυτή τη στιγμή η Άγκυρα για να προβαίνει σε προκλήσεις εις βάρος ευρωπαϊκών αστυνομικών δυνάμεων επιτηρήσεως. Δυνάμεων οι οποίες έχουν καθήκον να αποτρέψουν την λαθρομετανάστευση που προέρχεται από τις τουρκικές ακτές. Όταν μάλιστα δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, κ. Νταβούτογλου, η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι αδυνατεί να ανακόψει το ρεύμα των λαθρομεταναστών που διασχίζει το έδαφός της με στόχο να περάσει στην Ευρώπη.
Θα ήταν μεγάλο σφάλμα να θεωρήσουμε ότι οι Τούρκοι κινούνται κατ’ αυτόν τον τρόπο διότι δεν εστάθμισαν καλά την συγκυρία. Έχουν αποδείξει ότι μελετούν με μεγάλη προσοχή τις κινήσεις και τα σχέδιά τους. Είναι βέβαιο λοιπόν ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα δούμε κλιμάκωση των ενεργειών τους. Πρέπει να θεωρούμε πολύ πιθανόν ότι σύντομα θα εμφανίσουν κάποια διπλωματικά έγγραφα επί των οποίων θα στηρίξουν διεκδίκηση των δύο προαναφερθέντων νησιών. Καθ’ όν τρόπο έχουν προβάλλει αναλόγους ισχυρισμούς ακόμη και για την Γαύδο!!!
Αλίμονο εάν σε μία τέτοια περίπτωση επικαλεσθούμε με ελαφρότητα το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού των κατοίκων. Την επομένη στιγμή θα αντιμετωπίσουμε ανάλογο αίτημα για τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς της Ελληνικής Θράκης…
Η στάση των Τούρκων υποδεικνύει ότι μία κίνηση στη Θράκη είναι στα άμεσα σχέδιά τους. Είναι άλλωστε λογικό να στραφούν προς αυτή την κατεύθυνση, όταν εμείς περιορίζουμε την προσοχή μας στο Αιγαίο. Μάλιστα, με τις υπερπτήσεις και τις παρενοχλήσεις μας στρέφουν να παρατηρούμε αποκλειστικά το Αιγαίο. Κι επειδή δεν έχουμε πολεμικές επιχειρήσεις για να αναφερθούμε σε «αντιπερισπασμό», θα πρέπει η προσπάθεια ερμηνείας των κινήσεών τους να γίνει με βάση τις καταστάσεις που μπορεί να έχουν αναλογία και αλληλεπίδραση. Τις οποίες και θα προβάλλουν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Δεκέμβριο. Όταν εμείς θα περιμένουμε να τους… καταγγείλουμε έναντι των εταίρων μας στην Ε.Ε.
Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009
Προκλήσεις στο Αιγαίο με στόχο τη Θράκη!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου