Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

«Η Δύση αδικεί το Ιράν»


Ο Τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε «κουτσομπολιό» τα περί επιθυμίας της Τεχεράνης για κατασκευή ατομικής βόμβας και άφησε αιχμές για «δύο μέτρα και δύο σταθμά»

Την ώρα που η Τεχεράνη στέλνει μηνύματα επικείμενης συμφωνίας με τη Δύση για την άρση του αδιεξόδου σχετικά με τις πυρηνικές της δραστηριότητες, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγα εικοσιτετράωρα πριν επισκεφθεί το Ιράν, στο πλαίσιο της φρενήρους διπλωματικής δραστηριότητάς του των τελευταίων μηνών, απευθυνόμενος στη Δύση, χαρακτήρισε «κουτσομπολιό» τα περί επιθυμίας του Ιράν για κατασκευή ατομικής βόμβας, ενώ κατηγόρησε τη Δύση ότι φέρεται «άδικα» στην Τεχεράνη.
Ο Ερντογάν, σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «Guardian», άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στη συμπεριφορά της Δύσης απέναντι στην Τεχεράνη.

Χαρακτηριστικά είπε ότι πολλές από τις χώρες που αντιδρούν στην ιρανική πρόθεση για κατασκευή πυρηνικού οπλοστασίου -ανάμεσά τους και όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ-, είναι προ πολλού πυρηνικές δυνάμεις.

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν επισκεφθεί την Τεχεράνη, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τη Δύση ότι φέρεται άδικα στο Ιράν

Στο μεταξύ, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μανουσέρ Μοτακί, με χθεσινές του δηλώσεις δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποδεχθεί η Τεχεράνη την προτεινόμενη από τον ΟΗΕ συμβιβαστική λύση, ώστε να στέλνει στο εξωτερικό εμπλουτισμένο ουράνιο, προκειμένου να της δοθεί πυρηνικό καύσιμο για τον ερευνητικό της αντιδραστήρα.

«Υπάρχουν δύο επιλογές στο τραπέζι, είτε να αγοράσουμε είτε να δώσουμε μέρος του καυσίμου μας για περαιτέρω επεξεργασία στο εξωτερικό», είπε. «Η απόφαση του Ιράν για την προμήθεια του απαραίτητου καυσίμου για τον αντιδραστήρα της Τεχεράνης θα ανακοινωθεί μέσα σε λίγες ημέρες», κατέληξε.

Το σχέδιο συμφωνίας που προτάθηκε στους Ιρανούς προβλέπει ότι το Ιράν θα πρέπει να παραδώσει έως τα τέλη του 2009 το 80% του 1,5 τόνου ουρανίου με επίπεδο εμπλουτισμού λιγότερο από 5%, προκειμένου αυτό να εμπλουτιστεί κατά 19,75% στη Ρωσία, πριν η Γαλλία το μετατρέψει σε «πυρήνες», καύσιμο για τον αντιδραστήρα της Τεχεράνης που θα παράγει ραδιοϊσότοπα για θεραπεία του καρκίνου. Ο ρόλος των ΗΠΑ θα «περιοριστεί» στην αναβάθμιση της ασφάλειας του αντιδραστήρα.

Για τον ΟΗΕ, η ουσία της συμφωνίας έγκειται στην καθυστέρηση που θα έχει το Ιράν στην ενδεχόμενη κατασκευή βόμβας από τα πυρηνικά του αποθέματα, τα οποία κατά τους Δυτικούς σήμερα είναι αρκετά για την κατασκευή της.

Εάν απομακρυνθεί το 80%, το Ιράν θα χρειαστεί περίπου έναν χρόνο για να επαναφέρει τα αποθέματα στο σημερινό τους επίπεδο, γεγονός που διευκολύνει το έργο των διαβουλεύσεων και των εποπτεύσεων από τους διεθνείς επιτηρητές.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου