Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Τέσσερις γυναίκες και τέσσερα παιδιά νεκρά. Ο Δουλέμπορος, σώος και αβλαβής. Οι Έλληνες δουλέμποροι;

…Επιδοτούμενοι, λαλίστατοι, προκλητικοί. Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο από το antinews, (ξανα) δείτε το βίντεο από τη δράση της Frontex και σκεφτείτε τι κράτος δολοφόνος μπορεί να παρενοχλεί τα εναέρια μέσα της και ποιοί άθλιοι ντόπιοι αντιπαλεύουν την ύπαρξη της. Πληρωμένοι, ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί σε μαζικές δολοφονίες και εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου.

Χτες στο Αιγαίο κατεγράφη η πολλοστή τραγωδία με νεκρούς λαθρομετανάστες που προσπαθούσαν να περάσουν στη «γη της επαγγελίας». Ως γνωστόν, στη θαλάσσια περιοχή Ακρωτηρίου Κόρακα Μυτιλήνης, πνίγηκαν οκτώ άτομα, τέσσερις γυναίκες και τέσσερα παιδιά, όταν το ξύλινο σκάφος με συνολικά 18 μετανάστες, όπου βρίσκονταν, προσέκρουσε στα βράχια της ακτής. Ο 20χρονος (!) Τούρκο διακινητή τους, σώθηκε.

Η τραγωδία αυτή δεν είναι η μοναδική. Σήμερα το Antinews φέρνει στη δημοσιότητα βίντεο με παρόμοια τραγωδία προ τριετίας στην Σάμο. Μεταξύ των άλλων, στο βίντεο φαίνεται η εικόνα ενός πατέρα και ενός πολύ μικρού παιδιού στις μαύρες σακούλες από καουτσούκ για πτώματα. Αντίστοιχα γεγονότα, βέβαια, είναι πάρα πολλά.

Να σημειωθεί πως η χτεσινή, τελευταία τραγωδία ήλθε δύο μόλις ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο την λαθρομετανάστευση. Τη στιγμή λοιπόν, που η Σουηδική προεδρία κατάρτιζε έκθεση με αρκετά θετικά στοιχεία για την Τουρκία, κατεγράφη μια ακόμη τραγωδία-ράπισμα στη μερίδα εκείνη των Ευρωπαίων που κάνουν τα στραβά μάτια στην Άγκυρα.

Ενδιαφέρον για το τι διαδραματίζεται στην ΕΕ στον τομέα της λαθρομετανάστευσης, είναι το χτεσινή δημοσίευμα της Καθημερινής. Μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Ευρωπαϊκή πίεση στην Τουρκία να επιδείξει πνεύμα συνεργασίας για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, ζητούν με επιστολή τους προς τη σουηδική προεδρία της Ε. Ε. ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εν όψει της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. που συνέρχεται την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

»Την ίδια ώρα, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται δυσαρεστημένη από το κείμενο του τελικού ανακοινωθέντος της συνόδου που έχουν παρουσιάσει οι Σουηδοί, καθώς αυτό φέρεται να είναι υπέρ το δέον ενθαρρυντικό για την Αγκυρα σε ό, τι αφορά τη στάση της στο θέμα της λαθρομετανάστευσης. Ωστόσο, όπως έχει επισημάνει στους Σουηδούς η ελληνική πλευρά, η τουρκική «μεταστροφή» παραμένει σε επίπεδο δηλώσεων και προαναγγελίας προθέσεων, σε καμία περίπτωση όμως πραγματικής προόδου στην αντιμετώπιση του προβλήματος, που σε μεγάλο βαθμό η ίδια η Τουρκία δημιουργεί, αδυνατώντας να ελέγξει τη διέλευση λαθρομεταναστών από το έδαφός της».

Είναι εμφανές ότι στη Σύνοδο η Ελλάδα θα έχει ως συμμάχους της δύο μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις. Τη Γερμανία και τη Γαλλία. Ας το εκμεταλλευτεί. Το ίδιο πρέπει να κάνει και με την πρόσφατη τραγωδία. Διότι δεν είναι δυνατόν στο όνομα των γεωπολιτικών συμφερόντων των υπερδυνάμεων, και ειδικά των ΗΠΑ, να καλύπτεται ο βρώμικος ρόλος της Άγκυρας στην λαθρομετανάστευση και να κλείνουν άπαντες τα μάτια τους στις καθημερινές ανθρωπιστικές τραγωδίες στο Αιγαίο. Διακομματικά επίσης, οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις πρέπει να διαμορφώσουν μια ουσιαστική και τεκμηριωμένη μεταναστευτική πολιτική, ώστε να μπει φρένο στον αναπτυσσόμενο ρατσισμό και την ξενοφοβία. Διότι, είναι πασιφανές, ότι όλα αυτά τα φαινόμενα βρίσκουν έδαφος να αναπτυχθούν μόνον όταν υπάρχει κενό πολιτικής.

Ολυμπία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου