Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

«Βόμβα» για τους στρατηγούς

Ο ίδιος ο αρχιστράτηγος Γιασάρ Μπουγιούκανιτ φέρεται επικεφαλής συνωμοσίας κατά της κυβέρνησης Ερντογάν, μετά τον δεύτερο εκλογικό θρίαμβο των ισλαμιστών με 47%, τον Ιούλιο του 2007!

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από ανώνυμο e-mail που απέστειλε στην εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ένας αξιωματικός του επιτελείου, ανάβοντας μεγάλη φωτιά στις σχέσεις στρατού - ισλαμιστών. Και μάλιστα σε μια περίοδο που οι δύο πλευρές έδειχναν να τα βρίσκουν στο Κουρδικό και σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Αυτή τη φορά οι «περήφανες» τουρκικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται για τα καλά στριμωγμένες στη γωνία, με αποτέλεσμα να συζητείται ακόμη και το ενδεχόμενο παραίτησης του σημερινού αρχηγού του επιτελείου, Ιλκέρ Μπασμπούγ. «Θα συζητήσω το θέμα με τον αρχηγό του στρατού. Δεν επιτρέπεται η παραμικρή σκιά πάνω από τις ένοπλες δυνάμεις», είπε ο Ερντογάν, όταν πληροφορήθηκε τις εξελίξεις στο Ιράν από Τούρκους δημοσιογράφους.

Το νέο e-mail αποτελεί «ουρά» της περιβόητης συνωμοσίας αποσταθεροποίησης, του 2004, που έφερε στο φως τον Ιούνιο η εφημερίδα «Ταράφ». Περιέχει ένα ακόμη 5σέλιδο σχέδιο δράσης, με στόχο την εκστρατεία δυσφήμησης του ΑΚΡ στα ΜΜΕ, την ενίσχυση της εθνικιστικής αντιπολίτευσης, ακόμη και την προβοκατόρικη τοποθέτηση οπλοστασίων σε σπίτια επιφανών ισλαμιστών, όπως ο λόγιος Φετχουλάχ Γκιουλέν.

Ο στρατός χαρακτήρισε πλαστό το έγγραφο του Ιουνίου, αλλά για τώρα αναγκάστηκε να ανακοινώσει τη διεξαγωγή έρευνας και να δηλώσει «πίστη στους νόμους του κράτους».

Σύμφωνα με τις τουρκικές εφημερίδες, ο ανώνυμος επιστολέας «καίει» τον Μπουγιούκανιτ - αλλά και τον διάδοχό του Μπασμπούγ. Υποστηρίζει ότι η στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας όχι μόνο γνώριζε τις κινήσεις των συνωμοτών, αλλά διέταξε και την καταστροφή όλων των αποδεικτικών στοιχείων.

Η καρατόμηση των πρωτεργατών είναι πλέον μονόδρομος για τον αρχιστράτηγο Μπασμπούγ, διαφορετικά θα πρέπει να υποβάλει στον Ερντογάν την παραίτησή του.

Σε κάθε περίπτωση ο τουρκικός στρατός βγαίνει σοβαρά τραυματισμένος από αυτή την ιστορία, καθώς καλείται να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Το ενδιαφέρον είναι ότι και οι ίδιοι οι επίορκοι αξιωματικοί συνειδητοποιούν πως ο στρατός χάνει διαρκώς το κύρος και την επιρροή του στη σημερινή τουρκική κοινωνία: «Σημαντική μερίδα των ΜΜΕ, του επιχειρηματικού κόσμου, των συνδικάτων, των πανεπιστημίων και των ΜΚΟ έπαψαν να βρίσκονται στο πλευρό των ενόπλων δυνάμεων», αναφέρει το συνωμοτικό σχέδιο δράσης.

Οι συντάκτες του χαρακτηρίζουν «δυστύχημα» την είσοδο του φιλοκουρδικού DTP στη Βουλή το 2007, δυσφορούν για την «ευρεία αποδοχή της μουσουλμανικής μαντίλας στις κοινωνικές εκδηλώσεις» και θεωρούν «αντεπανάσταση κατά του κεμαλισμού το δόγμα του «μετριοπαθούς Ισλάμ και του νεο-οθωμανισμού»», που προάγουν οι Ερντογάν και Νταβούτογλου. Παραδέχονται, ωστόσο, ότι το μετριοπαθές Ισλάμ α λα Τούρκα έγινε δημοφιλές στον μουσουλμανικό κόσμο και αυτό το ρεύμα δεν έχει επιστροφή.

Η διαρροή μέσα από το επιτελείο δείχνει πως οι ισλαμιστές έχουν διαβρώσει την «καρδιά» του στρατιωτικού άβατου και εξωθούν τους στρατηγούς σε «συνθηκολόγηση». «Είναι καιρός ο στρατός να αποσυρθεί στα καθήκοντά του», έγραψε χαρακτηριστικά η Ραντικάλ. Το «κόντεμα» των πασάδων διευκολύνει την ευρωπαϊκή πολιτική του Ερντογάν - είτε επιλέξει την πλήρη ένταξη είτε την ειδική σχέση.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
johnpapadatos@pegasus.gr
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου