Οι συνωμοσίες του στρατού κατά της κυβέρνησης
υπονομεύουν την αξιοπιστία της χώρας
«Μπασμπούγ, παραιτήσου»! Με αυτό το πηχυαίο «μήνυμα» προς τον αρχηγό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Ιλκέρ Μπασμπούγ κυκλοφόρησε χθες η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα «Ζαμάν».
Οι νέες αποκαλύψεις για την ύπαρξη λεπτομερούς στρατιωτικού «σχεδίου εξόντωσης» του ισλαμικών καταβολών κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ και την πραξικοπηματική ανατροπή του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγείρουν ζητήματα μελλοντικής αξιοπιστίας της χώρας ως κράτους-«κλειδιού» του ΝΑΤΟ και μελλοντικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), γράφει η εφημερίδα.
Πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις «πρέπει να είναι καθαρές από κάθε υποψία για συνωμοσίες στους κόλπους τους» όταν κληθούν να αναλάβουν «σημαίνοντες ρόλους στο ΝΑΤΟ ή στην ΕΕ».
Τη νέα όξυνση στις ήδη ταραγμένες σχέσεις μεταξύ της ισλαμικής κυβέρνησης και του «βαθέος» κεμαλικού κράτους των «πασάδων» προκάλεσε ανώνυμη επιστολή που εστάλη προχθές σε εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης, στην οποία είχε συναφθεί πρωτότυπο- και όπως φαίνεται γνήσιο- στρατιωτικό σχέδιο πραξικοπήματος.
Φέρει την υπογραφή του πλοιάρχου (και υποδίκου στην υπόθεση «Εργκένεκον») Ντουρσούν Τσιτσέκ. Το σχέδιο αυτό είχε αποκαλύψει για πρώτη φορά τον περασμένο Ιούνιο η φιλοϊσλαμική εφημερίδα «Ταράφ», που είχε δημοσιεύσει τότε και φωτοτυπία του επίμαχου ντοκουμέντου. Ωστόσο ο στρατιωτικός εισαγγελέας που ανέλαβε να διερευνήσει το θέμα απεφάνθη πως το έγγραφο πλαστογραφήθηκε στο πλαίσιο «εκστρατείας λάσπης» κατά του τουρκικού στρατού. Ο στρατηγός Μπασμπούγ είχε αποκαλέσει τότε το έγγραφο «κουρελόχαρτο»!
Τ ώρα όμως, που ο αρμόδιος για την υπόθεση «Εργκένεκον» εισαγγελέας πήρε το ντοκουμέντο στα χέρια του, τα πράγματα αλλάζουν δραματικά. «Ή να παραιτηθεί ή να απολογηθεί» έγραψε για τον στρατηγό Μπασμπούγ ο διευθυντής της «Ζαμάν» Εκρέμ Ντουμανλί - ενώ τη σκυτάλη των αντιδράσεων έσπευσε να πάρει ο πρωθυπουργός Ερντογάν δηλώνοντας: «Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν τόσο πολλές υποψίες για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Θα συζητήσω το θέμα με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων» .
Στο έγγραφο που έφτασε στον εισαγγελέα παρουσιάζονται αναλυτικά σχέδια απαξίωσης του ΑΚΡ μέσω εκστρατείας στον Τύπο, υποδαύλισης των εσωκομματικών διαφωνιών και οικονομικής και επικοινωνιακής υποστήριξης της εθνικιστικής αντιπολίτευσης.
Σημείο-«κλειδί» του σχεδίου ήταν όμως η τοποθέτηση όπλων σε σπίτια που χρησιμοποιούνται από συνεργάτες του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν , ώστε να φανεί ότι το θρησκευτικό του κίνημα (το οποίο συνδέεται άμεσα με την ηγεσία του ΑΚΡ) εμπλέκεται σε «αντικρατικές» δραστηριότητες.
Τελικός στόχος ήταν να δικαιολογηθεί ένα δικαστικό «πογκρόμ» διώξεων κατά στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, ακόμη και εναντίον του πρωθυπουργού Ερντογάν και του προέδρου της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ.
Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι πόσα γνώριζε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Ο άγνωστος επιστολογράφος κατονομάζει έξι ανωτάτους στρατιωτικούς διοικητές, για τους οποίους λέει ότι ήταν ενήμεροι για τη συνωμοσία. Γράφει μάλιστα ότι διέταξαν τη μυστική καταστροφή όλων των αποδεικτικών στοιχείων.
Πέντε στρατιώτες έχουν ήδη επιβεβαιώσει εξωδικαστικά ότι συμμετείχαν σε προσπάθειες να καταστραφεί κρίσιμο αποδεικτικό υλικό στο τουρκικό γενικό επιτελείο. Η στρατιωτική Δικαιοσύνη προσπαθεί να εμποδίσει την προσαγωγή των στρατιωτών στην πολιτική Δικαιοσύνη.
http://kostasxan.blogspot.com/2009/10/blog-post_5522.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου