Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού και γενίκευση της... φτώχειας στην Ελλάδα

Την ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης με 500 δις ευρώ τα οποία θα μπορούν να διατεθούν για τη σωτηρία κρατών με μεγάλο χρέος, αποφάσισε το Eurogroup, αλλά όλα θα συμφωνηθούν στην έκτακτη σύνοδο κορυφής στις 11 Μαρτίου ή σ’ αυτήν στις 24-25 Μαρτίου. Ο Μηχανισμός αντιμετώπισης των κρίσεων υπενθυμίζεται ότι έως σήμερα προέβλεπε σε δάνεια και εγγυήσεις 440 δισ. ευρώ, από τα οποία μπορούσε να δανείσει μόνο τα 250 δισ. ευρώ. Με την απόφαση που έλαβε το σημερινό Eurogroup, ο μηχανισμός θα μπορεί να δανείζει εφεξής έως 500 δισ. ευρώ.
O Ζ. Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαίωσε το  δημοσίευμα του Spiegel που αναρτήσαμε και εμείς χθες με τίτλο «Μετά τις γερμανικές εκλογές τα νέα από τη Μέρκελ». Ερωτηθείς για το θέμα της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού προς την Ελλάδα και την Ιρλανδία, απάντησε πως το θέμα βρίσκεται υπό συζήτηση, αλλά το Συμβούλιο δεν έλαβε σήμερα συγκεκριμένη απόφαση.
Όπως όλα δείχνουν σε ένα μήνα περίπου θα κλείσει οριστικά το deal στην Ευρώπη με τη Γερμανία να έχει τον κυρίαρχο ρόλο. Η Ελλάδα θα μπει σ’ αυτό το πρόγραμμα διάσωσης και μένει να τελεσιδικήσουν τα αιματηρά μέτρα που θα πρέπει να λάβει η χώρα. Όμως, όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, και με την κυβέρνηση να μη δείχνει καμιά διάθεση για διαπραγμάτευση, τα σενάρια για τα μέτρα είναι:
1.  Γενικευμένη πώληση κρατικής περιουσίας. Το σχέδιο που αποκάλυψαν κατά… λάθος οι τροικάνοι. Ετσι θα επιχειρηθεί η μείωση του χρέους εκτός κι αν μπει σε εφαρμογή η δημιουργία εταιρείας με χαρτοφυλάκιο κρατικά ακίνητα τα οποία θα λειτουργήσουν ως ενέχυρο για τα δάνεια που θα λάβει η Ελλάδα. Αν θυμάστε, πριν μερικούς μήνες που μας έλεγαν ξένοι δημοσιογράφοι να πουλήσουμε νησιά ή να τα βάλουμε ενέχυρο εμείς βάζαμε τα γέλια και τους λέγαμε τρελούς. Που να ξέραμε ότι η κυβέρνηση το είχε σχεδιάσει από καιρό. Κι αν ήταν να μας κάνει καλό γιατί δεν το εφάρμοζε προτού μπούμε στο μνημόνιο; Αγνωστες οι βουλές του κ. Παπανδρέου.
2.  Γενικευμένες αλλαγές στο ασφαλιστικό και εργασιακό. Εχουμε ήδη γράψει για μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα με νομοθετική ρύθμιση, επιχειρησιακές συμβάσεις παντού, ελαστικά ωράρια κ.λπ. Επίσης, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 κ.λπ.
3.  Νέο πακέτο περιστολής των δαπανών αλλά και επιπλέον φόρων που θα μπορούν να προέλθουν από διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ψαλίδι στις φοροαπαλλαγές, αύξηση ΦΠΑ κ.λπ.
Με άλλα λόγια γενικευμένη φτώχεια σε αντάλλαγμα για τη… χείρα βοήθειας που μας δίνουν οι σύμμαχοί μας στην ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου