Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Μη μας κόβεται το «δρόμο» για πλήρη ένταξη στην Ε.Ε.

Tην ιστορική φιλία Τουρκίας-Γαλλίας από το 16ο αιώνα και την προοπτική της διμερούς συνεργασίας στη Μεσόγειο, στη Βόρεια Αφρική, στον Καύκασο και τη Μ. Ανατολή επικαλέστηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά την επίσκεψή του στη Γαλλία χθες, προκειμένου να υποστηρίξει: «Η γαλλική εμπλοκή υπέρ ενός “όχι” στην ευρωπαϊκή τουρκική ένταξη θα ήταν πολύ σοβαρό λάθος».

«Η Γαλλία δεν μπορεί να επιβάλει στην Τουρκία μια απλή σύμπραξη με την Ε.Ε.», τόνισε ο Νταβούτογλου σε συνέντευξή του στη «Λε Μοντ», λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον ομόλογό του Μπερνάρ Κουσνέρ, χωρίς να διστάσει να μιλήσει και για ευρωπαϊκές δεσμεύσεις:

«Δεν περιμένουμε καμιά χάρη, καμιά προνομιακή μεταχείριση• μόνο να γίνουν σεβαστές οι δεσμεύσεις. Ο σεβασμός των δεσμεύσεων είναι μία αξία της Ε.Ε. (…). Χάρη στην αρχή αυτή η Ε.Ε. έγινε πόλος έλξης. Αν τη χάσει, χάνει όλη τη νομιμοποίησή της» και αυτό θα εξασθενήσει «την Ε.Ε. περισσότερο απ’ ό,τι την Τουρκία», υποστήριξε, εξυψώνοντας ταυτόχρονα τη Γαλλία.

«Κανένα άλλο έθνος στην Ευρώπη δεν μπορεί να καταλάβει τόσο καλά (όσο η Γαλλία) τη σημασία της Τουρκίας», δήλωσε.

Προφανώς ο Νταβούτογλου, αναφερόμενος σε «ευρωπαϊκές αξίες» που και ο ίδιος συμμερίζεται, προσπερνά την εντύπωση που δημιουργεί στην Ευρώπη η επιμονή της τουρκικής ηγεσίας να δεχθεί και να προσκαλέσει τον κατηγορούμενο για εγκλήματα πολέμου πρόεδρο του Σουδάν, Όμαρ Χάσαν αλ-Μπασίρ, σε μια συνάντηση των χωρών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ), που λαμβάνει μεθαύριο χώρα στην Τουρκία, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Η Ε.Ε. κάλεσε την Τουρκία να αναθεωρήσει την απόφασή της, για να λάβει διά στόματος Γκιουλ την απάντηση: «Δεν αφορά την Ε.Ε. η επίσκεψη Μπασίρ στην Τουρκία».

Φυσικά, ο Νταβούτογλου εστιάστηκε στην ανάγκη αναθεώρησης της γαλλικής οπτικής στο ζήτημα της τουρκικής ένταξης και έκανε αναφορά «στο τουρκικό συμφέρον», δηλαδή στην εξομάλυνση των τουρκοαρμενικών σχέσεων, των τουρκοσυριακών και στη δημιουργία μιας ευημερούσας ζώνης γύρω από το Ιράκ.

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου