Ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τη διαφθορά στη Βουλγαρία περιέχει η «απόρρητη» έκθεση της DANS για το πρώτο εξάμηνο του 2009. Δεν λείπουν και οι αναφορές στην Ελλάδα και στη δραστηριότητα Ελλήνων διπλωματών.
Η διαφιλονικούμενη βουλγαρική υπηρεσία πληροφοριών αναφέρεται σε κρούσματα διαφθοράς στο πεδίο της αγροτικής πολιτικής και των σχετικών ενισχύσεων από την ΕΕ. «Τα ευρωπαϊκά ταμεία λεηλατούνται χάρη στην έφεση στη διαφθορά που επιδεικνύουν οι κρατικοί υπάλληλοι» και στην απουσία ελέγχων. Προκειμένου να διασφαλιστεί πρόσβαση στις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις καταστρέφονται ή παραποιούνται έγγραφα και εκδίδονται τίτλοι ιδιοκτησίας στο όνομα ανθρώπων που έχουν πεθάνει. Στο βουλγαρικό σύστημα δημόσιας υγείας, γιατροί και νοσοκομεία επινοούν φανταστικούς ασθενείς και διοχετεύουν πόρους σε άλλου είδους επενδύσεις.
Διαφθορά παντού
Διαφορετικά φαντάζονταν τη μετακομμουνιστική Βουλγαρία το 1989 οι πολίτες της χώραςΟι επιτήδειοι χρησιμοποιούν διάφορα τεχνάσματα για πετύχουν τους στόχους τους. Έτσι αναφέρονται περιπτώσεις επιχειρηματιών που υπεξαιρούν χρήματα ή οδηγούν την επιχείρησή τους σκοπίμως σε πτώχευση και οι οποίοι στη συνέχεια μεταβιβάζουν την επιχείρηση σε άπορους, συνήθως Ρομά. Με τον τρόπο αυτόν αποφεύγουν τις ευθύνες και φυσικά τις συνέπειες για την προσωπική τους περιουσία.
Σύμφωνα με το Der Spiegel, η κατάσταση που επικρατεί στη δικαιοσύνη και το κράτος ευνοεί το ξέπλυμα χρήματος, κυρίως ρωσικού κεφαλαίου αγνώστου προελεύσεως. Σύμφωνα με την έκθεση της DANS, που στο μεταξύ έχει διαρρεύσει σε πολλές κατευθύνσεις, το εν λόγω κεφάλαιο χρησιμοποιεί βουλγαρικούς τραπεζικούς λογαριασμούς ως τράνζιτ για τις βαλτικές χώρες, από όπου επιστρέφει στη Ρωσία.
Το γερμανικό περιοδικό δημοσιεύει αποσπάσματα της έκθεσης με αφορμή τη σχετική διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ του νυν πρωθυπουργού Μπορίσοφ και του προκατόχου του Στάνισεφ.
Και επισημάνσεις για την Ελλάδα
Οργισμένος ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόρισοφ με τον προκάτοχό του, ΣτάνισεφΕνδιαφέρουσες είναι οι επισημάνσεις της έκθεσης αναφορικά με την Ελλάδα και τη διασυνοριακή εγκληματικότητα. Αναφέρεται η παράνομη εμπορία βρεφών από τη Βουλγαρία με στόχο την υιοθεσία τους στην Ελλάδα αλλά και η παράνομη μετανάστευση από την Ελλάδα στη Βουλγαρία.
Στις 69 σελίδες της έκθεσης συναντά κανείς πολλές αναφορές στη δραστηριότητα Ελλήνων επιχειρηματιών και διπλωματών στη Βουλγαρία. Σημειώνεται ότι η ελληνική πλευρά ενδιαφέρεται για τους πολιτιστικούς συλλόγους των Σαρακατσάνων της Βουλγαρίας, τους οποίους χρηματοδοτεί και στους οποίους έχει διαθέσει 6 εκπαιδευτικούς που διδάσκουν ελληνικά.
Αναφέρεται επίσης στις δραστηριότητες του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΙΕΠ) στη Βουλγαρία και διακρίνει προσπάθειές του ΙΕΠ -από τις αρχές του χρόνου- να επηρεάσει Βούλγαρους φοιτητές που σπουδάζουν ελληνικά.
Οι Έλληνες διπλωμάτες ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις αναφορικά με την μουσουλμανική μειονότητα της Βουλγαρίας, και τη δραστηριότητα μιας τουρκικής οργάνωσης που επιδιώκει να συσπειρώσει τους μουσουλμάνους Ελλάδας και Βουλγαρίας, επισημαίνει σε διάφορα σημεία του κειμένου η DANS.
Στα «ελληνικά συμφραζόμενα» συναντά κανείς διαπιστώσεις και για την συνεργασία με τη Ρωσία στο ενεργειακό πεδίο, αλλά και τη διαμάχη με τη FYROM για το όνομα της γειτονικής χώρας.
Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης:Βίβή Παπαναγιώτου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου