Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Έξω από τη Βαγδάτη η Isis

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Αρωγής και Συμφιλίωσης στη Μέση Ανατολή, η Isis πλησίαζε την ιρακινή πρωτεύουσα τη Δευτέρα το πρωί, ενώ πληροφορίες θέλουν μαχητές της αλ-Κάιντα να ενισχύουν τις τάξεις της στην Συρία. «Το Ισλαμικό Κράτος απέχει λιγότερο από 2 χιλιόμετρα από την είσοδο της Βαγδάτης», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του ιδρύματος. «Είπαν ότι ποτέ δεν θα μπορούσε να συμβεί και τώρα έχει σχεδόν συμβεί. Ο Ομπάμα λέει ότι υπερεκτίμησε το τι θα μπορούσε να κάνει ο ιρακινός στρατός. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μείνει κάποιος εδώ για πολύ λίγο, για να καταλάβει ότι μπορεί να κάνει ελάχιστα».
Οι μαχητές του Isis μάχονται επίσης τις κυβερνητικές δυνάμεις για τη στρατηγικής σημασίας πόλη Φαλούτζα. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, οι μάχες είχαν ηρεμήσει από το απόγευμα της Δευτέρας και οι ιρακινές δυνάμεις κατόρθωσαν να αντιμετωπίσουν ομάδα τζιχαντιστών σε απόσταση 40 χλμ από την πρωτεύουσα.
Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως είναι οι αναφορές για τη δημιουργία μιας νέας συμμαχίας μεταξύ δυνάμεων του Isis στη Συρία και της Τζαμπχάτ αλ-Νούσρα. Η ομάδα είναι το συριακό παρακλάδι της Αλ-Κάιντα και έχει πολεμήσει κατά του καθεστώτος Άσαντ στον εμφύλιο πόλεμο. Παρά τους μήνες συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεών της και του Ισλαμικού Κράτους, οι δύο ομάδες φαίνεται ότι σχηματίζουν μια χαλαρή συμμαχία σε τμήματα της χώρας για την αντιμετώπιση των επιθέσεων από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Ο επίσημος εκπρόσωπος της Αλ-Νούσρα, Αμπού Φιράς αλ-Σούρι, απείλησε με αντίποινα το περασμένο Σάββατο. «Αυτά τα έθνη έχουν διαπράξει μία φρικτή πράξη που πρόκειται να τα βάλει στη λίστα των στόχων των τζιχαντιστών σε όλο τον κόσμο», είπε. «Αυτός δεν είναι ένας πόλεμος εναντίον της αλ-Νούσρα, αλλά ένας πόλεμος εναντίον του Ισλάμ».
Σύμφωνα με τον Guardian, οι ηγέτες των δύο ομάδων πραγματοποιούν συναντήσεις και σχεδιάζουν τον πόλεμο μαζί, παρότι δεν έχει επιβεβαιωθεί κάποια επίσημη συμμαχία. Υπάρχουν αναφορές για αυξανόμενες αποστασίες από άλλες ισλαμικές ομάδες προς την Isis, η οποία θεωρείται ως καλύτερη οργανωμένη και εξοπλισμένη για τη δημιουργία ενός «ισλαμικού κράτους» που θα περιλαμβάνει το Ιράκ και τη Συρία. Φαίνεται πως μια υπόσχεση πίστης δόθηκε από την αλ-Νούσρα τον Ιούνιο στην πόλη Αλ-Μπουκαμάλ κοντά στα ιρακινά σύνορα, σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η αναφορά φαίνεται να επιβεβαιώνεται στο Twitter από μια φωτογραφία που δείχνει έναν Αιγύπτιο διοικητή της αλ-Νούσρα να κάνει χειραψία με έναν ηγέτη τσετσενικής καταγωγής της Isis.
Παρά το γεγονός ότι και οι δύο ομάδες έχουν τις ρίζες τους στην αλ-Κάιντα, υπήρξαν αντίπαλοι απ’ όταν η Isis άρχισε να συμμετέχει στον συριακό εμφύλιο και έχουν εμπλακεί σε αιματηρές μάχες, σκοτώνοντας περισσότερους από 3.000 μαχητές και από τις δύο πλευρές. Η συγχώνευση είχε προαναγγελθεί από τον ηγέτη της Isis Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι το 2013, όταν η Isis ήταν γνωστή ως Αλ-Κάιντα στο Ιράκ, αλλά η συμμαχία αυτή απορρίφθηκε από την αλ-Νούσρα και από τον ηγέτη της Αλ-Κάιντα, αλ-Ζαουάχρι.
Όμως, η διεθνής απάντηση στην αιματηρή επέλαση της Isis και οι αποκεφαλισμοί των βρετανών και αμερικανών ομήρων, ωθεί τις ομάδες προς μια συμμαχία. Μια πηγή της αλ-Νούσρα δήλωσε στο Reuters: «Υπάρχουν σκληροπυρηνικές φωνές μέσα στην ομάδα που πιέζουν για τη συμφιλίωση με το Ισλαμικό Κράτος». Μια επίσημη συμμαχία πιστεύεται ότι είναι δυνατή μόνο υπό τις διαταγές του ηγέτη της Αλ-Κάιντα, Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι.
Μια συμφωνία μεταξύ των μαχητικών ομάδων θα ενισχύσει την ισλαμιστική βία στη Συρία, ενώ οι αεροπορικές επιδρομές πλήττουν τις πηγές χρηματοδότησης της Isis και επιβραδύνουν τα σχέδιά της. Οι ΗΠΑ δεν έχουν δηλώσει την αλ-Νούσρα ως στόχο, αλλά αεροπλάνα επιτέθηκαν σε μια νέα ομάδα που ονομάζεται Χορασάν και ορισμένοι αναλυτές υποψιάζονται ότι είναι μέρος της αλ-Νούσρα. Οι δύο ομάδες είναι γνωστό ότι συνεργάζονται και η Χορασάν πιστεύεται ότι αποτελείται από βετεράνους μαχητές της Αλ Κάιντα με εμπειρία μάχης κυρίως στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου