Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Χαμενεΐ: Οι ΗΠΑ δημιούργησαν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους

Χαμενεΐ: Οι ΗΠΑ δημιούργησαν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν υποστηρίζει πως η ισλαμιστική οργάνωση αποτελεί προϊόν της αμερικανικής κυβέρνησης

Μία ημέρα μετά το διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, για το πλάνο κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, επανέρχεται στη θεωρία σύμφωνα με την οποία το ΙΚ είναι δημιούργημα των ΗΠΑ.
Μπορεί προ ημερών να εξέφρασε την επιθυμία για επαφή με την αμερικανική κυβέρνηση στο πλαίσιο της εξόντωσης των εξτρεμιστών, όμως, ο Χαμενεΐ τώρα επανήλθε στην ρητορική της «κατασκευασμένης» οργάνωσης.

Όπως είπε, πολλοί είναι οι Ιρανοί πολίτες που υποστηρίζουν πως πίσω από την ισλαμιστική οργάνωση κρύβονται οι ΗΠΑ, ενώ τόνισε πως θεωρεί ότι το ΙΚ αποτελεί πιόνι της αμερικανικής κυβέρνησης στην προσπάθειά της να ασκήσει εξουσία στο Ιράκ και να επιτεθεί στον σύμμαχο του Ιράν, τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Independent ο Χαμενεΐ μιλώντας σε κληρικούς δήλωσε σχετικά: «Έχουμε στοιχεία, γνωρίζουμε».

Στο πλαίσιο προπαγάνδας κατά των ΗΠΑ, τοπικός τηλεοπτικός σταθμός, σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα, ισχυρίστηκε πως έχει στην κατοχή του πλάνα του γερουσιαστή Τζον ΜακΚέιν να συνομιλεί με τον Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκνταντί, ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους.

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Χαμενεΐ υποστηρίζει δημοσίως ανάλογες θεωρίες, καθώς στο παρελθόν είχε ισχυριστεί πως η Αλ Κάιντα είναι δημιούργημα της CIA και ότι οι Ταλιμπάν δημιουργήθηκαν από δυτικές δυνάμεις σε μία προσπάθεια να ματαιωθούν οι φιλοδοξίες του Ιράν.

http://www.protothema.gr/world/article/409311/hamenei-oi-ipa-dimiourgisan-tous-tzihadistes-tou-islamikou-kratous/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου