Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Στη Γερμανία θέλουν να αποποινικοποιήσουν την αιμομιξία μεταξύ αδελφών



Η αιμομιξία μεταξύ αδελφών πρέπει να αποποινικοποιηθεί προτείνει το Συμβούλιο Ηθικής της Γερμανίας, θεωρώντας ότι οποιαδήποτε απαγόρευση από το κράτος αποτελεί παρέμβαση στον σεξουαλικό αυτοκαθορισμό του ατόμου. Το συμβούλιο έκρινε ότι η ποινικοποίηση δεν είναι απαραίτητη, προκειμένου να συνεχίσουν οι αιμομικτικές σχέσεις να αποτελούν ισχυρό ταμπού.
Η υπόθεση έφθασε στο Συμβούλιο Ηθικής μετά τις πολυετείς προσπάθειες του Patrick S, ο οποίος μεγάλωσε με θετούς γονείς και στα 24 γνώρισε μία 16χρονη κοπέλα που αργότερα αποδείχθηκε ότι ήταν ετεροθαλής αδελφή του. Το ζευγάρι έκανε τέσσερα παιδιά, εκ των οποίων τα δύο παρουσιάζουν κάποια μορφή αναπηρίας. Ο Patrick S δέχθηκε τριετή ποινή φυλάκισης το 2008, ενώ οι προσφυγές του σε όλες τις βαθμίδες της Δικαιοσύνης και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέβησαν άκαρπες. Το ζευγάρι αναγκάστηκε να ζήσει χωριστά, καθώς η δικαιοσύνη έκρινε ότι η σχέση τους μπορεί να βλάψει τα παιδιά τους.
Η αιμομιξία μεταξύ αδελφών φαίνεται ότι είναι πολύ σπάνια στις δυτικές κοινωνίες και έχει ποινικοποιηθεί – με εξαίρεση τη Γαλλία, η οποία κατάργησε τη σχετική νομοθεσία από την εποχή του Ναπολέοντα. Παρόλα αυτά, περίπου το 2% των Γερμανών είχαν «αιμομικτικές εμπειρίες» σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Max Planck. «Η πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου θεωρεί ότι δεν είναι αρμόζον για την ποινική δικαιοσύνη να διατηρεί ένα κοινωνικό ταμπού» αναφέρει ανακοίνωση του Γερμανικού Συμβουλίου Ηθικής. Υποστήριξε επίσης ότι το ενδεχόμενο γέννησης παιδιών με προβλήματα δεν έχει οδηγήσει σε απαγόρευση των σχέσεων μεταξύ άλλων κατηγοριών ατόμων.
Η κυβέρνηση Μέρκελ πάντως ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να ακολουθήσει τις προτροπές του Συμβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου