Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Αλήθεια; Έχει η Αριστερά «επικίνδυνες» ιδέες;


Κάθε χρόνο από το 2009, πραγματοποιείται στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας και στο σήμα κατατεθέν της πόλης, την Όπερα, ένα συνέδριο που συζητιούνται "επικίνδυνες" ιδέες.

Τι σημαίνει «επικίνδυνες ιδέες»; Σύμφωνα με τον ορισμό των διοργανωτών, μπορεί να είναι από απλώς αντισυμβατικές, μέχρι «προσβλητικές, αποκρουστικές ή επικίνδυνα ανόητες ιδέες».

Το έκτο ετήσιο «Φεστιβάλ Επικίνδυνων Ιδεών» (Festival of Dangerous Ideas) διεξήχθη λοιπόν, το προπερασμένο Σαββατοκύριακο και παρουσιάστηκαν φοβερές ριζοσπαστικές έννοιες, όπως «η παρένθετη μητρότητα ισούται με τo τράφικινγκ παιδιών» και «η Ρωσία είναι μια γιγαντιαία σωφρονιστική αποικία (ευγενική προσφορά των «αρχι-ριζοσπαστικών» Pussy Riot!).

Η εναρκτήρια ομιλία που ξεκίνησε το πρώτο φεστιβάλ, ήταν αυτή του αθεϊστή Christopher Hitchens με τον τίτλο "Η θρησκεία δηλητηριάζει τα πάντα." Θέματα άλλων συζητήσεων στο παρελθόν είναι: "Είναι το κόψιμο των γεννητικών οργάνων φυσιολογικό;", "Οι ποδοσφαιριστές είναι βάρβαροι και όχι μοντέλα" και "Είμαστε όλου σεξουαλικά διεστραμμένοι". Μέσα από ένα μακρύ κατάλογο φεμινιστριών, γκέι ακτιβιστώνκαι επαγγελματιών αντι-ρωσικών ομιλητών, το φεστιβάλ δρα ως διαβεβαίωση για την Αριστερά, ότι οι ιδέες της μπορούν να εξακολουθούν να είναι «επικίνδυνες», ακόμα και όταν στην πραγματικότητα αποτελούν την κυρίαρχη κουλτούρα της Δύσης.

Όλες οι ομιλίες δεν θα πρέπει να ηχούν σε κανέναν ως «επικίνδυνες» (εκτός και αν ζείτε κάτω από ένα βράχο στο Τέξας και νομίζετε ότι το 1950 δεν τελείωσε ποτέ). Διαμαρτυρία για τις Λευκές που χρησιμοποιούν την παρένθετη μητρότητα για να έχουν τα παιδιά; Οι Pussy Riot επιτίθενται στην Ρωσία; Ελάτε τώρα. Όλα αυτά μπορώ να τα δω σε μια βραδινή εκπομπή του CNN. Γιατί να ταξιδέψετε μέχρι την σικ Όπερα του Σίδνεϊ για να ακούσετε ιδέες που η Αριστερά ήδη προωθεί στην πατρίδα σας;

Όπως οι baby boomers (γενιά των ‘60s) που αγαπούν να αναπολούν τις παλιές καλές ημέρες τους στα αριστερά τους φοιτητικά γκρουπ, στην Αριστερά εξακολουθεί να τους αρέσει να θεωρούν τους εαυτούς τους ως αιώνιους αντάρτες. Και όπως οιwannabe αντάρτες boomers που ζουν σε πολυτελή προάστια,καταντάει γελοίο η Αριστερά να εξακολουθεί να απειλεί μια κοινωνική τάξη που δημιούργησε και ελέγχει.

Δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη ότι δεν υπήρξε μια συζήτηση με θέμα «Γιατί οι Λευκοί χρειάζονται το δικό τους εθνο-κράτος» ή «Οι φυλετικές διαφορές υπάρχουν και έχουν σημασία». Αυτές είναι ιδέες πάρα πολύ επικίνδυνες για ένα φεστιβάλ που θέλει όλοι μας να γνωρίζουμε ότι είμαστε σεξουαλικά διεστραμμένοι. Όπως ηομιλήτρια κατά της παρένθετης μητρότητας σημείωσε:

«Ο φασισμός είναι, φυσικά, μια επικίνδυνη ιδέα», λέει. «Και νομίζω ότι δεν είναι όλες οι επικίνδυνες ιδέες καλές ή θα πρέπει να αφήνονται ελεύθερες να κυκλοφορούν υπό αυτή την έννοια. ... Αλλά και πάλι ήθελα να πω ότι υπάρχουν και ιδέες που είναι επικίνδυνες, με την καλή έννοια, επειδή σε διεγείρουν να αμφισβητήσεις τα πάντα που έχεις λάβει ως δεδομένο, και ειδικότερα ιδέες που αμφισβητούν την υπάρχουσα οικονομική και κοινωνική τάξη».

«Υπάρχουσα οικονομική και κοινωνική τάξη»; Ναι, εντάξει. Είστε εσείς η υπάρχουσα οικονομική και κοινωνική τάξη. Δεν είναι οφασισμός.

Πρέπει  να αναφερθεί ότι το φεστιβάλ δεν είναι αποκλειστικά για αριστερούς και ο παλαιοσυντηρητικός αδελφός του Christopher HitchensPeter, μίλησε πριν από τη διάσκεψη. Αλλά οι λίγοι Δεξιοί είναι εκεί μόνο για βιτρίναΤο όλο project αποτελεί μια εκδήλωση για να μπορεί η Αριστερά να φαντασιώνεται τον εαυτό της.

Η μόνη ακυρωθείσα ομιλία στην ιστορία της διοργάνωσης μέχρι τώρα ήταν η ομιλία ενός Μουσουλμάνου, σχετικά με το πώς τα «εγκλήματα τιμής είναι ηθικά δικαιολογημένα». Αν και μπορεί η ομιλία να μην πραγματοποιήθηκε, είναι χαρακτηριστικό ότι κατ’ αρχάς κάλεσαν αυτόν τον τύπο για να δώσει αυτή την ομιλία. Η Αριστερά επιτρέπει σε μη-Λευκούς να δίνουν συγκλονιστικές ομιλίες για την υπεράσπιση της παραδοσιακής τους κουλτούρας, αλλά το ίδιο προνόμιο δεν επεκτείνεται στους Λευκούς. Όχι ότι αυτό είναι ούτως ή άλλως καμία νέα εξέλιξη, απλώς επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η Αριστερά θα ανεχθεί σχεδόν οποιαδήποτε παραβατική - εγκληματική συμπεριφορά εκ μέρους των μη-Λευκών. Δείτε την υπόθεση Rotherham στην Βρετανία για να καταλάβετε.

Με λίγα λόγια, αυτό το φεστιβάλ δεν είναι κάποια θερμοκοιτίδα για "επικίνδυνες" ιδέες. Σίγουρα θα ήταν επικίνδυνες σε μια παραδοσιακήκοινωνία, αλλά η Δύση σίγουρα δεν αποτελεί μια τέτοια και πολλές από αυτές τις ιδέες στην ουσία αντιπροσωπεύουν τους στόχους της νέας «κοινωνικής δικαιοσύνης» του μέλλοντος. Μας θυμίζει απλώς ότι άσχετα με το πόση δύναμη μπορεί να έχει σήμερα η Αριστερά, αυτοί εξακολουθούν να θέλουν να φαντασιώνονται ότι είναι ο Τσε Γκεβάρα, (και όχι ο Φιντέλ Κάστρο). Δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι τώρα αυτοί είναι η επικρατούσα οικονομική και κοινωνική τάξη. Οι πραγματικά επικίνδυνες ιδέες είναι αυτές που αμφισβητούν αυτή την τάξη - και γνωρίζουμε ότι δεν προέρχονται από την Αριστερά.

Ο ομοφυλόφιλος ακτιβιστής και κολλητός της κυβέρνησης Ομπάμα Dan Savage, είχε καταθέσει την δική του «επικίνδυνη ιδέα» στο φεστιβάλ. Ακούστε την: Οι γυναίκες θα πρέπει να αναγκάζονται να κάνουν έκτρωση όταν μένουν έγκυες για τα επόμενα 30 χρόνια, ως μέρος του «παγκόσμιου ελέγχου του πληθυσμού». Διάβασε εδώ.


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου