Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Προελαύνουν οι ισλαμιστές δολοφόνοι και στη Νιγηρία

μποκο

Η ακραία ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ κατέλαβε σήμερα τη στρατηγικής σημασίας πόλη Μπάμα, στη βορειοανατολική Νιγηρία, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, μετά από 24 ώρες σφοδρών μαχών με τον στρατό, ο οποίος ωστόσο διαψεύδει ότι ηττήθηκε.

Η Μπάμα, η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της πολιτείας Μπόρνο, απέχει μόλις 70 χιλιόμετρα από το Μαϊντουγκούρι, την πρωτεύουσά της, όπου κατοικούν 1,5 εκατ. άνθρωποι.

Εφόσον επιβεβαιωθεί η πτώση της Μπάμα τότε το Μαϊντουγκούρι, το ιστορικό λίκνο της Μπόκο Χαράμ, εκτιμάται ότι θα απειληθεί άμεσα από τους ισλαμιστές αντάρτες οι οποίοι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν εξαπολύσει γενική επίθεση στην περιοχή. Φαίνεται ότι στόχος τους προς το παρόν είναι να περικυκλώσουν την πρωτεύουσα της επαρχίας, όμως σύμφωνα με ειδικούς, ενδεχομένως σχεδιάζουν να ιδρύσουν ένα “χαλιφάτο” στη βορειοανατολική Νιγηρία.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νιγηρίας διέψευσαν ότι έχασαν την Μπάμα. Στον λογαριασμό του στρατού στο Twitter γράφτηκε η λέξη “Νίκη” σήμερα, ενώ χθες ένα μήνυμα ανέφερε ότι οι ισλαμιστές είχαν απωθηθεί έξω από την πόλη.
“Η Μπάμα είναι πλέον στα χέρια της Μπόκο Χαράμ επειδή δεν έμεινε εκεί ούτε ένας στρατιώτης” δήλωσε ένας κάτοικος, ο Ούμαρ Νταχίρου, που εγκατέλειψε την πόλη.

Σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες, χιλιάδες άλλοι κάτοικοι έχουν φύγει από την Μπάμα και κατευθύνονται στο Μαϊντουγκούρι. “Περισσότεροι από 400 στρατιώτες το έσκασαν μαζί με τους κατοίκους. Κάποιοι από αυτούς (τους στρατιώτες) ήταν ξιπόλητοι, άλλοι φορούσαν μόνο ένα χιτώνιο, ορισμένοι δεν είχαν όπλα. Όπως τους έβλεπες, ήταν σαν να έφευγαν για να σωθούν” είπε ένας φοιτητής, ο Αλίγιου Ντάουντ.

Οι ισλαμιστές είχαν εξαπολύσει την επίθεσή τους στην πόλη τα ξημερώματα της Δευτέρας. Ο στρατός είχε το πάνω χέρι μέχρι που ένα μαχητικό αεροσκάφος βομβάρδισε κατά λάθος θέσεις των ενόπλων δυνάμεων της Νιγηρίας, αντί για τους αντάρτες. “Το αεροπλάνο βομβάρδισε το στρατόπεδο, που ήταν υπό τον έλεγχο του στρατού”, εξήγησε ο Γιάσερ Ζαράμ. “Οι στρατιώτες αναγκάστηκαν να φύγουν προς το Μαϊντουγκούρι μαζί με χιλιάδες άμαχους”, συνέχισε.

Στο Μαϊντουγκούρι έχει τεθεί σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 6 το πρωί ώστε να εμποδιστεί “μια διείσδυση των ανταρτών οι οποίοι έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες”, σύμφωνα με τον στρατό.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Μπόκο Χαράμ έχει θέσει υπό τον έλεγχό της πολλές σημαντικές κοινότητες, σχηματίζοντας ένα τόξο από τα ανατολικά προς τα δυτικά του Μαϊντουγκούρι και καταλαμβάνοντας δύο από τους τέσσερις οδικούς άξονες που οδηγούν στην πόλη αυτή. Μεταξύ άλλων, κατέλαβαν την Γκαμπόρου Νγκάλα, την Γκόουζα και το Μπούνι Γιάντι ενώ μάχες σημειώθηκαν και στο Μονγκούνο, 140 χιλιόμετρα βορείως του ΜαΪντουγκούρι.

“Η Νιγηρία είναι στα πρόθυρα να χάσει τον έλεγχο της πολιτείας Μπόρνο (…) Εάν πέσει το Μπόρνο, την ίδια τύχη μπορεί να έχουν και οι γειτονικές πολιτείες Γιόμπε και Ανταμάουα” αλλά και εδάφη που ανήκουν στο γειτονικό Καμερούν γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει μια “μείζονα ανθρωπιστική κρίση”, προειδοποίησαν οι ειδικοί της οργάνωσης Δίκτυο Ασφαλείας της Νιγηρίας σε έκθεσή τους επισημαίνοντας ότι οι στρατιώτες, με καταρρακωμένο το ηθικό και χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό, δεν δείχνουν ικανοί να σταματήσουν την Μπόκο Χαράμ.

http://olympia.gr/2014/09/02/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου