Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

ΗΠΑ: Εμμονή των καναλιών με τους ομοφυλόφιλους στις τηλεοπτικές σειρές

 
Πρώτα ήταν η ‘Laverne Cox’, (γεννημένος ως Roderick Leverne Cox), το τρανσέξουαλ αστέρι της σειράς της Netflix Orange Is theNew Black”, που εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του περιοδικού Timeμε τον τίτλο "The Transgender Tipping Point". Τώρα, η Amazonανοίγει διάπλατα τις πόρτες σε αυτή την διαστροφή με μια νέα σειρά που έκανε πρεμιέρα στις 26 Σεπτεμβρίου και ονομάζεται “Transparent” – και με τα mainstream μέσα μαζικής ενημέρωσης να βοηθούν όσο μπορούν να περάσει το μήνυμα όσο γίνεται πιο πολύ.

Σύμφωνα με την περιγραφή της σειράς της Amazon, «το παρελθόν και το μέλλον μιας οικογένειας στο LA ξετυλίγεται όταν μια δραματική παραδοχή προκαλεί τα μυστικά του καθενός να βγουν έξω». Πρωταγωνιστούν οιJeffrey Tambor, Judith Light, Amy Landecker, Jay Duplass και Gaby Hoffman...

Στην σειρά, ο Tambor υποδύεται έναν τρανσέξουαλ που μεγαλώνει τα παιδιά του. Αποκαλεί τον εαυτό του Maura Pfefferman, και έτσι το δράμα αρχίζει. Πίσω από το «φοβερό» σενάριο βρίσκεται η JillSoloway, η οποία έχει προσωπική εμπειρία. Ο μπαμπάς της, γιατρός Dr. Harry J. Soloway, από το 2011, είναι τρανσέξουαλ.

(Η σεναριογράφος Soloway δηλώνει φεμινίστρια και είναι εβραϊκής καταγωγής. Έχει συγκροτήσει μάλιστα, μια ομάδα για να «προσελκύσει νέους Εβραίους που έχουν απομακρυνθεί από τις παραδοσιακές μορφές της ιουδαϊκής θρησκευτικής ζωής». Ο πρωταγωνιστήςTambor (φωτο), είναι και αυτός εβραϊκής καταγωγής και ολίγον Σαηεντολόγος. Εβραϊκή καταγωγή έχει και η AmyLandecker και η Judith Light).

Η Liberty Voice θεωρεί ότι  «η σειρά της Amazon μπορεί να είναι ένα Κίνημα για τα Πολιτικά Δικαιώματα». Αλλά δεν είναι μόνο φιλο-ομοφυλοφιλικά sites που εξυμνούν τη νέα σειρά. Ταmainstream media έχουν μπει και αυτά στο χορό. Έτσι, το NPRαναφέρει ότι "Στο Transparent, τα θέματα των τρανσέξουαλ γίνονται μια οικογενειακή υπόθεση, ενώ και το NBC φάνηκε να υποχωρεί από κάποιες αντιρρήσεις και πλέον να στηρίζει την σειρά.

Η παρουσιάστρια μάλιστα του NBC Today showTamron Hall, φάνηκε «γοητευμένη» από την ιδέα: «Είναι απίστευτη τηλεοπτική σειρά! Είναι στοχαστική.  Είναι ελκυστική Είναι εκπληκτική. Συγχαρητήρια....!»

Γιατί τα mainstream μέσα μαζικής ενημέρωσης εκδηλώνουν τέτοια εμμονή με τους τρανσέξουαλ; Και δεν είναι μόνο οι τρανσέξουαλ. Υπάρχουν 19 νέες σειρές που με χαρακτήρες από όλη την «γκάμα» της ομοφυλοφιλικής (LGBTIQ) κοινότητας.

Είναι γεγονός ότι με αυτά που προβάλλονται στην σύγχρονη εποχή των μέσων ενημέρωσης, γίνεται προσπάθεια, όχι να μην υπάρχουν «αποκλεισμοί» (αυτών των ατόμων), αλλά έχουμε περάσει επίσημα πλέον, τη γραμμή των «μη αποκλεισμών» και βρισκόμαστε στο «απαιτείται να το εγκρίνετε, θέλετε δεν θέλετε».

Είναι δεδομένο ότι η αναλογία των εκπομπών με τα άτομα τηςLGBTIQ κοινότητας είναι ασύμμετρη, καθώς δεν αντιπροσωπεύουν τον πραγματικό πληθυσμό των LGBTIQ στην Αμερική. Σύμφωνα με μια έρευνα του 2011 από το WilliamsInstitute Review, λιγότερο από το 4 τοις εκατό των Αμερικανών ενηλίκων αυτοπροσδιορίζεται ως μέρος της LGBT κοινότητας, αλλά 19 από τις σειρές στην TV απεικονίζουν τέτοιους χαρακτήρες που τους.

Και βέβαια, αυτοί οι χαρακτήρες απεικονίζονται συνήθως αστείοι, χαριτωμένοι και συμπαθητικοί. Την ίδια ώρα οι χριστιανοίχαρακτήρες των τηλεοπτικών σειρών συνήθως απεικονίζονται ως κάτι σπαστικοί που όλο επικρίνουν και τους στέλνουν όλους στην κόλαση.


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου