Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Ένα από τα πιο επικίνδυνα επαγγέλματα στον κόσμο: Γυναικολόγος στο Αφγανιστάν!

Μια γυναίκα, η δόκτωρ Λίμα, είναι γυναικολόγος στο Αφγανιστάν - Η γιατρός περιγράφει πόσο επικίνδυνο είναι το επάγγελμά της σε μια χώρα που τα γυναικεία δικαιώματα είναι ανύπαρκτα

Με ψευδώνυμο, φοβούμενη τους κινδύνους που υπάρχουν για τη ζωή της, καθώς και για τη ζωή της οικογένειάς της, μια γυναικολόγος από το Αφγανιστάν δηλώνει αποφασισμένη να βοηθά τις γυναίκες της χώρας της και περιγράφει πώς οι βιασμοί είναι γι'αυτές ένα συνηθισμένο φαινόμενο!

Η γιατρός Λίμα αναφέρει ότι αρχικά ήταν αποφασισμένη να μη κάνει εκτρώσεις στις γυναίκες που την επισκέπτονταν στο ιατρείο της, αφού απαγορεύονται στη χώρα, αλλά ένα γεγονός που συνέβη το 2006 την έκανε να αλλάξει την απόφασή της. Τότε, μια 17χρονη κοπέλα είχε επισκεφθεί την γιατρό και της ζήτησε να κάνει έκτρωση, επειδή είχε μείνει έγκυος εκτός γάμου. Η γιατρός αρνήθηκε και οι γονείς της  17χρονης της έδιναν  σταδιακά ένα φάρμακο για να την αποδυναμώσουν και στο τέλος την σκότωσαν, πνίγοντάς την με ένα μαξιλάρι!

Η γιατρός εξαιτίας αυτού του θλιβερού περιστατικού αποφάσισε να κάνει κρυφά αμβλώσεις σε γυναίκες που, είτε έχουν μείνει έγκυος εκτός γάμου, λόγω βιασμού, είτε έχουν βιαστεί από τον ίδιο τον σύζυγό τους, ένα φαινόμενο συχνό στο Αφγανιστάν, όπως εξηγεί η ίδια.

Η δόκτωρ Λίμα τονίζει ότι κάνει αμβλώσεις και δίνει συμβουλές αντισύλληψης κρυφά και μόνο ο σύζυγός της γνωρίζει το «μυστικό» της. Η ίδια κατοικούσε σε περιοχή του Αφγανιστάν, όπου έχουν μεγάλη επιρροή οι Ταλιμπάν και έχει δεχθεί πολλές απειλές για τη ζωή της και για τη ζωή της οικογένειάς της. Ο αδελφός της βρέθηκε σκοτωμένος γ'αυτό το λόγο και το 2009 ο 10χρονος τότε γιος της τραυματίστηκε από χειροβομβίδα, που πέταξαν οι Ταλιμπάν έξω από το σπίτι της!



Παρόλους τους κινδύνους η γιατρός δηλώνει αποφασισμένη να βοηθά τις γυναίκες στη χώρα της, που στερούνται εκπαίδευσης, αλλά και των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είναι θύματα βιασμού των  ίδιων τους των συζύγων. Συχνά η γυναικολόγος αναγκάζεται να φορά μπούρκα, όταν πηγαίνει να εξετάσει μια ασθενή, ενώ όταν δίνει αντισύλληψη σε μια γυναίκα και ο σύζυγος αναρωτιέται γιατί εκείνη δεν μένει έγκυος, η γιατρός Λίμα, αναλαμβάνει το «δύσκολο έργο»...

Όπως η ίδια υποστηρίζει υπάρχουν γυναίκες στο Αφγανιστάν που έχουν ήδη πολλά παιδιά, αλλά οι σύζυγοί τους θέλουν κι άλλα, κι άλλα... Τότε, εκείνη δίνει αντισυλληπτικά στις γυναίκες τους κρυφά και εξηγεί στους ίδιους ότι χρειάζεται ένα χρονικό περιθώριο ενός ή δύο ετών για να δυναμώσει η γυναίκα.

Η γιατρός έχει δεχθεί τόσες απειλές για τη ζωή της και για τη ζωή των δικών της ανθρώπων, που από το 2009, που τραυματίστηκε ο γιος της, έχει μετακομίσει σε τοποθεσία στο Αφγανιστάν που την κρατά μυστική, αλλά τονίζει ότι είναι αποφασισμένη να μη σταματά να βοηθά τις γυναίκες στη χώρα της.

http://www.protothema.gr/world/article/413114/ena-apo-ta-pio-epikinduna-epaggelmata-ston-kosmo-gunaikologos-sto-afganistan/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου