Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Στα 1,4 εκατομμύρια πιθανόν να φτάσουν τα κρούσματα του Έμπολα

Μια νέα έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) προειδοποιεί τη διεθνή κοινότητα ότι αν δεν εντείνει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση του ιού Έμπολα, τα κρούσματα θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το εκατομμύριο ως τον Ιανουάριο.
Η έρευνα παρουσιάζει τα καλύτερα και τα χειρότερα σενάρια για την επιδημία του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική, η οποία έχει στοιχίσει πάνω από 2.500 ζωές. Χρησιμοποιώντας τους αριθμούς που συγκεντρώθηκαν από τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία τον Αύγουστο, παρουσιάζει τα πρώτα βάσιμα στοιχεία για να προβλέψει πόσο εξαρτάται η κλίμακα της επιδημίας από την αντίδρασή μας. Το CDC υποστηρίζει ότι οι σημερινοί αριθμοί ρεκόρ για την επιδημία (5.843 περιπτώσεις και 2.803 θάνατοι), είναι «σημαντικά υποτιμημένοι». Για να δικαιολογήσει αυτή τη διαφορά, δημιούργησε ένα μοντέλο που προβλέπει την απόκλιση μαθηματικά.
Σύμφωνα με τη μελέτη, ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε μπορεί να είναι 2,5 φορές υψηλότερος από ό, τι αναφέρεται. Αυτό σημαίνει ότι, με τις τρέχουσες προβλέψεις, η εκτίμηση των 8.000 περιπτώσεων σε αυτές τις δύο χώρες ως τις 30 Σεπτεμβρίου μπορεί να είναι στην πραγματικότητα πάνω από 21.000. Η ταχύτητα με την οποία αυξάνονται οι περιπτώσεις είναι η απόδειξη ότι οι αριθμοί είναι πολύ χαμηλοί. Για παράδειγμα στη Λιβερία, τα κρούσματα φέρεται να διπλασιάζονται κάθε 15-20 ημέρες. Στη Σιέρα Λεόνε, διπλασιάζονται κάθε 30-40 ημέρες.
Σύμφωνα με τους τρέχοντες αριθμούς από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα κρούσματα του ιού Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα στις 9 Σεπτεμβρίου ήταν 2.407. Με αυτές τις εκτιμήσεις, ο αριθμός των κρουσμάτων μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να φθάσει τις 550.000 μέχρι τον Ιανουάριο. Ωστόσο, η ανακρίβεια των τρεχόντων αριθμών, που η διευθύντρια του ΠΟΥ δρ Margaret Chan αποκαλεί μια «τεράστια υποτίμηση» της πραγματικότητας, σημαίνει ότι τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν και τα 1,4 εκατομμύρια μέχρι τις 20 Ιανουαρίου.
Για τον περιορισμό της επιδημίας, το CDC εκτιμά ότι περίπου το 70 τοις εκατό των ασθενών με Έμπολα πρέπει να λαμβάνουν φροντίδα σε μια ιατρική μονάδα. Μόλις επιτευχθεί ο αριθμός αυτός, οι συντάκτες της έκθεσης εκτιμούν ότι η επιδημία θα μειωθεί σε ένα «ρυθμό σχεδόν ίσο με το αρχικό ποσοστό της αύξησης».
Για κάθε καθυστέρηση 30 ημερών στην ανταπόκριση στην επιδημία, το CDC εκτιμά ότι μπορεί να συμβεί κατά προσέγγιση τριπλασιασμός των περιπτώσεων. Έχοντας 125 εμπειρογνώμονες, το CDC αναφέρει ότι «αναπτύσσει καινοτόμες μεθόδους» για την απομόνωση των ασθενών που δεν μπορούν να φτάσουν σε ένα κέντρο θεραπείας, με σκοπό να «βοηθήσουν στον περιορισμό της μετάδοση του Έμπολα σε κοινότητες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου