Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Ξεκάθαρο «όχι» (55,3%) της Σκωτίας στην απόσχιση

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε την παραχώρηση νέων εξουσιών και στα τέσσερα έθνη που συγκροτούν το Ηνωμένο Βασίλειο - Αίσθημα ανακούφισης και στις χρηματαγορές - Η λίρα ανατιμήθηκε

Ξεκάθαρο «όχι» (55,3%) της Σκωτίας στην απόσχιση

Μία μεγάλη ανάσα πήρε το Λονδίνο όπως και όλη η Ευρώπη μετά το ιστορικό δημοψήφισμα που διεξήχθη την Πέμπτη στη Σκωτία κι έδειξε ότι ο σκωτσέζικος λαός δεν θέλει να πάρει "διαζύγιο" από τους Βρετανούς.

Ωστόσο, το γεγονός ότι οι Σκωτσέζοι θα λάβουν περισσότερες εξουσίες από το Λονδίνο, όπως εξάλλου τους υποσχέθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, "άνοιξε την όρεξη" και σε άλλα οκτώ αποσχιστικά κινήματα της Γηραιάς Ηπείρου, γράφει η "Washington Post".

Tο εκλογικό αποτέλεσμα ήταν ξεκάθαρο αφού το 55,3% των Σκωτσέζων είπαν "όχι" στην ανεξαρτητοποίηση και το 44,7% τάχθηκαν υπέρ της παραμονής της στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρά το γεγονός ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι η μάχη θα κριθεί στο νήμα αφού η διαφορά μεταξύ "όχι" και του "ναι", ήταν στα όρια του στατιστικού λάθους (επικρατούσε το "όχι " με τέσσερις μονάδες διαφορά).

Η συμμετοχή στο χθεσινό δημοψήφισμα σημείωσε ρεκόρ αγγίζοντας το 84,6%. Οι μεγάλες πόλεις της Σκωτίας, όπως η Γλασκόβη, που τάχθηκαν υπέρ της απόσχισης, δεν κατάφεραν να υπερισχύσουν των υποβαθμισμένων περιοχών, όπως επισημαίνει ο ξένος Τύπος. Αλλά και οι αναποφάσιστοι την ώρα της κάλπης αποφάσισαν να μην ρισκάρουν.


Η έκβαση του δημοψηφίσματος αναμενόταν με τεράστια αγωνία όχι μόνο στη Μεγάλη Βρετανία αλλά και στο σύνολο της Ευρώπης καθώς, όπως όπως εκτιμούσαν αναλυτές, ενδεχόμενη απόσχιση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο θα είχε ευρείες επιπτώσεις για την ΕΕ και θα ενίσχυε τις αποσχιστικές τάσεις άλλων περιοχών της Γηραιάς Ηπείρου. Ανακουφισμένος εμφανίστηκε μετά την οριστικοποίηση της παραμονής της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο ο βρετανός πρωθυπουργός. Ο Ντέιβιντ Κάμερον συνεχάρη για το αποτέλεσμα τον επικεφαλής της κίνησης κατά της ανεξαρτησίας Άλιστερ Ντάρλινγκ.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε την παραχώρηση νέων εξουσιών και στα τέσσερα έθνη που συγκροτούν το Ηνωμένο Βασίλειο: Σκωτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία και Αγγλία.

"Την ώρα που οι Σκωτσέζοι ζητούν περισσότερες εξουσίες στη διαχείριση των υποθέσεών τους, αυτό θα επεκταθεί επίσης τους κατοίκους την Αγγλίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας που πρέπει επίσης να έχουν λόγο στη διαχείριση των δικών τους υποθέσεων", δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός μπροστά στον νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Αίσθημα ανακούφισης επικράτησε όμως και στις χρηματαγορές, οι οποίες αντέδρασαν θετικά στην έκβαση του δημοψηφίσματος.

Η βρετανική λίρα ανατιμήθηκε μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, η οποία θα παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημειώνουν σημαντική άνοδο με τον πανευρωπαϊκό δείκτη μετοχών Eurofirst 300 να σημειώνει άνοδο 0,93%.

Η λίρα καταγράφει κέρδη 0,4% με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται στα 1,6460 δολάρια, έχοντας φθάσει προηγουμένως έως τα 1,6525 δολάρια και σημειώνοντας μία σημαντική αναστροφή από το χαμηλό επίπεδο 10 μηνών των 1,6051 δολαρίων που είχε υποχωρήσει μόλις την προηγούμενη εβδομάδα.

Την επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα παραδέχτηκε η αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον. Μιλώντας στο BBC, η Στέρτζον υπογράμμισε ότι «όλα τα μέλη της εκστρατείας υπέρ της ανεξαρτησίας είναι βαθύτατα απογοητευμένα, ωστόσο, η Σκωτία έχει αλλάξει για πάντα».

Την ήττα παραδέχθηκε αργότερα, σε μία πρώτη τοποθέτηση, και ο πρωθυπουργός της Σκωτίας και επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ της ανεξαρτησίας Άλεξ Σάλμοντ. «Σκωτία, σε ευχαριστώ για τις 1,6 εκατομμύρια ψήφους υπέρ της ανεξαρτησίας», δήλωσε ενώπιον υποστηρικτών του, προσθέτοντας ότι αποδέχεται τη λαϊκή ετυμηγορία υπέρ της παραμονής της χώρας στη Μεγάλη Βρετανία.

Πολλές χώρες της Ευρώπης παρακολουθούσαν χτες την εκλογική διαδικασία στη Σκωτία καθώς στο εσωτερικό τους υπάρχουν είτε ενεργά είτε εν υπνώσει αποσχιστικά κινήματα. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Washington Post", το "όχι" των Σκωτσέζων στην αυτονομία δεν πρόκειται να εφησυχάσει τα αποσχιστικά κινήματα που θέλουν κι αυτά με την σειρά τους να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία τους. Κι ό,τι κερδίσουν....

Από την Ισπανία, η οποία θα πρέπει να διαχειριστεί τις αυτονομιστικές φιλοδοξίες της Χώρας των Βάσκων και της Καταλονίας, την Ιταλία με το νότιο Τιρόλο, μέχρι τη Γερμανία και τους «μεγαλοϊδεάτες» Βαυαρούς, τα αποσχιστικά κινήματα αγγίζουν ακόμη και την καρδιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το Βέλγιο με τους κατοίκους της Φλάνδρας . Ο πρώτος κρίκος στην ευρωπαϊκή αλυσίδα που υπάρχει ο φόβος ότι θα σπάσει είναι η Καταλονία. Αλλά και στην Γαλλία, με τους Κορσικανούς και στη Δανία με τα νησιά Faroe, τα αίματα έχουν ανάψει...

Τα μηνύματα που στέλνουν και οι υπόλοιπες εθνικιστικές ομάδες ανά τη Γηραιά Ηπειρο δείχνουν ότι δεν πρόκειται να καθίσουν με "σταυρωμένα τα χέρια" μετά το "όχι" των Σκωτσέζων. Μπορεί τελικά να μην υπάρχει "δεδικασμένο", όμως, οι Σκωτσέζοι κατάφεραν να αφυπνίσουν τα αποσχιστικά κινήματα στην Ευρώπη αφού επικράτησαν σε ψήφους σε ορισμένα από τα «προπύργιά» τους, όπως στο Νταντί αλλά και τη μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας, τη Γλασκόβη. Το γεγονός ότι οι οι μεγάλες πόλεις ψήφισαν "ναι" στην ανεξαρτητοποίηση οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό,όπως επισημαίνει ο βρετανικός Τύπος, στο γεγονός ότι, τα ποσοστά συμμετοχής σε αυτές τις περιοχές δεν ήταν αρκετά υψηλά ώστε να αντισταθμίσουν τη συνολική υπεροχή του «όχι».

http://www.protothema.gr/world/article/411461/xekatharo-ohi-553-tis-skotias-stin-aposhisi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου