Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Economist: "Ο Παπανδρέου τρομάζει στην ιδέα να πουλήσει κάποιο νησί"!

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γ. Παπανδρέου, ισχυρίζεται πως η χώρα του κατάφερε με κόπο να κερδίσει ξανά την αξιοπιστία της στις αγορές, μετά από εννέα μήνες λιτότητας. Το οικονομικό του επιτελείο θεωρεί πως η Ελλάδα θα μπορεί και πάλι να δανείζεται, παρά το χαρακτηρισμό της ως junk (σκουπίδια). Ιδιαίτερη χαρά έχει προκαλέσει το γεγονός ότι η περίοδος αποπληρωμής του περσινού δανείου ύψους €110 δισεκατομμυρίων, θα επιμηκυνθεί για τουλάχιστον 30 χρόνια, και τα επιτόκια θα μειωθούν.
Παρόλα αυτά, οι απλοί πολίτες δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι. Από τους φαρμακοποιούς, που είναι οργισμένοι αφού χάνουν το περιθώριο κέρδους τους (35%) στη πώληση φαρμάκων, έως τους μηχανοδηγούς των τρένων που μετατάσσονται σε άλλες υπηρεσίες, η αντίδραση στις μεταρρυθμίσεις γιγαντώνεται. Κάθε μέρα υπάρχει δημοσιευμένος στο  τοπικό διαδίκτυο κατάλογος των απεργιών και των διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται. Δυσαρεστημένοι είναι και οι επαγγελματίες της μεσαίας τάξης. Οι γιατροί οργάνωσαν κατάληψη του υπουργείου Υγείας, επειδή δεν είχαν συμμετοχή στις περικοπές δαπανών που αποφασίστηκαν στον τομέα της υγείας. Αναμένονται επίσης κινητοποιήσεις από τους δικηγόρους, τους αρχιτέκτονες, και τους πολιτικούς μηχανικούς, αφού το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει νόμο με τον οποίο θα καταργούνται τα επαγγελματικά τους προνόμια.
Υπάρχουν ακόμη χειρότερα στον ορίζοντα. Η ανεργία, που σήμερα είναι 13.5%, προβλέπεται να φτάσει στο 15%. Η οικονομία θα μειωθεί κατά 3.5% φέτος, ενώ υπολογίζεται πως συρρικνώθηκε κατά 4.2% το 2010, σύμφωνα με το κρατικό ΚΕΠΕ. Οι επενδύσεις βρίσκονται σε στασιμότητα, και ένας  προαναγγελθείς νόμος περί κινήτρων βρίσκεται ακόμη σε αναμονή. Από τη πλευρά τους, οι τράπεζες διστάζουν να δανείσουν όσο η Ελλάδα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας.
Η δέσμευση του πρωθυπουργού να αναμορφώσει τον δημόσιο τομέα δεν αμφισβητείται, όμως οι ρυθμοί παραμένουν αργοί. Στην τελευταία της επίσκεψη στην Αθήνα, η τρόικα ανακάλυψε πως η Ελλάδα έχασε τις χρονικές προθεσμίες για περικοπές δαπανών και αύξηση  των εσόδων, εξαιτίας γραφειοκρατικών καθυστερήσεων. Η υπουργός Εργασίας κ. Λ. Κατσέλη κατηγόρησε δημοσίως το πρόγραμμα της τρόικας. Πάντως ήδη προχωρά με αργούς ρυθμούς ένας δεύτερος γύρος αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος, και μέτρων που θα επιτρέπουν την ευκολότερη πρόσληψη και απόλυση των εργαζομένων.
Αυτές οι καθυστερήσεις αποτρέπουν τη χώρα από το να πετύχει τους στόχους της αύξησης των εσόδων κατά 5%, και της μείωσης του ελλείμματος ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 2.2 μονάδες, μετά από μια μείωση 6 μονάδων το 2010. Οποιεσδήποτε ενδείξεις κωλυσιεργίας της Ελλάδας, μπορεί να υπονομεύσουν τα σχέδια για μια οργανωμένη αναδιάρθρωση του χρέους, που είναι μέρος της νέας γαλλογερμανικής πολιτικής για την ευρωζώνη.
Η Ελλάδα ελπίζει  πως θα της επιτραπεί να ξαναγοράσει χρέος της που κρατά η ΕΚΤ με έκπτωση 25%, χρησιμοποιώντας χρήματα που θα της δανείσει ο νέος ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης. Στους ιδιώτες επενδυτές μπορεί να προσφερθεί μια περίοδος επέκτασης 10-15 ετών, και χαμηλότερο επιτόκιο. Αν γίνονταν μια τέτοια αναδιάρθρωση, τότε το χρέος της Ελλάδας θα μπορούσε να μειωθεί κατά 20-30 ποσοστιαίες μονάδες, όμως θα συνέχιζε να είναι στο 130% του ΑΕΠ, που είναι και η υψηλότερη αναλογία στην ευρωζώνη.
Ακόμη και οι υποστηρικτές της Ελλάδας αμφιβάλλουν αν ένα τόσο μεγάλο χρέος θα μπορέσει ποτέ να αποπληρωθεί στο σύνολό του. Θα πρέπει να υπάρχουν ιδιαίτερα υψηλά ετήσια πλεονάσματα στον προϋπολογισμό. Πολύς λόγος γίνεται για μαζικές ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας, αν και ο Παπανδρέου αποφεύγει (τον τρομάζει η ιδέα) να πουλήσει νησί του Αιγαίου (ΣΣ «although Mr Papandreou balks at selling off any Aegean islands».!!!) Πάντως, καμία ιδιωτικοποίηση δεν μπορεί να είναι αρκετή, ώστε να εξαφανιστεί οριστικά η απειλή της χρεοκοπίας.
S.A.- The Economist

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου