To έχουμε ξαναπεί ότι η οικονομική υποδούλωση θα έχει στο μέλλον άμεση σύνδεση με ασφυκτικές πιέσεις που θα ασκηθούν στην Ελλάδα ώστε να πάρει αποφάσεις τις οποίες ανέβαλε μέχρι σήμερα.
Στο Κυπριακό οι πιέσεις είναι έντονες σε Αθήνα και Λευκωσία ώστε να ξεκινήσει νέος γύρος διαπραγματεύσεων με άγνωστο αντικείμενο και πρόταση.
Στα ελληνοτουρκικά, παρά τους λεονταρισμούς του πρωθυπουργού, φαίνεται να υπάρχει παρασκήνιο από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και η έλευση της Χ. Κλίντον ίσως ξεκαθαρίσει τι θέλουν από την Ελλάδα οι Αμερικανοί.
Όμως, αυτή την κρίσιμη στιγμή δεν είναι τυχαίες και οι δηλώσεις που έκανε χθές ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Kι Mουν για το Σκοπιανό. Ελυσε όλα τα άλλα προβλήματα στον κόσμο ο ΟΗΕ και αποφάσισε να ασχοληθεί και με την ονομασία της πΓΔΜ και με τη διένεξή της με την Ελλάδα όπου όμως δεν υπάρχει κανένα σκηνικό ή φόβος σύρραξης. Ο γενικός γραμματέας εξέφρασε την ελπίδα να εξευρεθεί “μια αμοιβαία αποδεκτή λύση». Η ερώτηση έγινε καθώς σήμερα συναντώνται στη Νέα Υόρκη οι αντιπρόσωποι της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ με τον ειδικό του απεσταλμένο, Μάθιου Νίμιτς. “Προτρέπω τους ηγέτες και των δύο χωρών να επιλύσουν το ζήτημα της ονομασίας το συντομότερο δυνατόν, ώστε να προχωρήσουν οι οραματισμοί για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Υπάρχουν πολλά σημαντικά ζητήματα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν το συντομότερο δυνατόν για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή”, τόνισε ο Μπαν Kι Mουν. Αναφερόμενος στο Κυπριακό εκδήλωσε την πρόθεσή του να συναντηθεί ξανά με τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων, χωρίς όμως να διευκρινίσει πότε και πού, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο, δηλαδή η πραγματοποίηση της συνάντησης, μπορεί να εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των συναντήσεων που θα έχει στην Κύπρο ο ειδικός σύμβουλός του. “Ο λεπτομερής χρόνος, η ημερήσια διάταξη και η τοποθεσία θα αποφασιστούν, καθώς ο Αλεξάντερ Ντάουνερ συνεχίζει να εκτιμά την κατάσταση επί του εδάφους”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, είπε ότι προέτρεψε τους δυο ηγέτες να εντατικοποιήσουν τις διαπραγματεύσεις ώστε να μπορέσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές και να συμφωνήσουν σε περισσότερες συγκλίσεις. Για τη συνάντηση της Γενεύης τόνισε ότι “οι δυο ηγέτες ξεκαθάρισαν ορισμένες από τις διαφορές τους, όμως χρειάζεται ακόμη περισσότερη εργασία”. Απαντώντας σε ερώτηση για το πού βρίσκονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις και αν είναι ικανοποιημένος, ανέφερε ότι θα είναι ικανοποιημένος “όταν και οι δύο ηγέτες συμφωνήσουν πάνω σ’ όλα τα βασικά θέματα”. “Όμως, ήμουν αρκετά ικανοποιημένος μαζί τους, πρώτα απ’ όλα για τη δέσμευσή τους να αντιμετωπίσουν όλα αυτά τα θέματα μέσω διαπραγματεύσεων, κάτι που εκτιμώ πάρα πολύ”, επισήμανε.
Όλα αυτά δείχνουν ότι στην εξωτερική διπλωματία επιχειρούν να «αναστήσουν» θέματα που αφορούν την Ελλάδα. Η ξαφνική πρεμούρα για τα εθνικά μας θέματα ίσως να κρύβει άλλες εξελίξεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου