Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Χλιαρή η τοποθέτηση των Ευρωπαίων ηγετών στα δραματικά γεγονότα της Αιγύπτου

Κλείνοντας την μονοήμερη Σύνοδο στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες της ΕΕ προχώρησαν σε μια προσεκτικά διατυπωμένη ανακοίνωση, ζητώντας την έναρξη διαλόγου και τον τερματισμό της βίας στην Αίγυπτο, αγνοώντας τις εκκλήσεις του Βρετανού πρωθυπουργού που ήθελε την ΕΕ να τηρεί μια πιο σκληρή στάση απέναντι στο καθεστώς Μουμπάρακ.
Ο David Cameron προειδοποίησε πως η αιγυπτιακή ηγεσία κινδυνεύει να απωλέσει κάθε αξιοπιστία αν συνεχίσει τη χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών. Η ΕΕ έχει δεχθεί κριτικές πως σύρεται πίσω από τον πρόεδρο Ομπάμα και πως δεν αποστασιοποιείται από τον Μουμπάρακ.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν από όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, και όπως είπαν, η Αίγυπτος πρέπει τώρα να ξεκινήσει τη «διαδικασία μετάβασης». Η προσεκτική αυτή τοποθέτηση υπογραμμίζει τη χρόνια διαφωνία στους κόλπους της ΕΕ, σε σχέση με τον χειρισμό των δεσποτικών καθεστώτων σε συμμαχικές χώρες.
Τόσο ο Cameron όσο και ο  Sarkozy προειδοποίησαν πως μια παρατεταμένη περίοδος συγκρούσεων θα αύξανε τη λαϊκή στήριξη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και άλλων θρησκευτικών ομάδων. Όπως είπε ο Cameron, «Δεν πιστεύω πως η επιλογή στην Αίγυπτο θα πρέπει να είναι μεταξύ μιας κυβέρνησης που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα, και ενός εξτρεμιστικού ισλαμικού καθεστώτος».
Πάντως οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν τόλμησαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ που ζήτησαν από τον Μουμπάρακ να παραιτηθεί. Αντιθέτως, η τελική τους  ανακοίνωση ζητά απλώς τον διάλογο και τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα δημοκρατικά αιτήματα των διαδηλωτών.
Εν τω μεταξύ, ο Silvio Berlusconi υπερασπίστηκε τον Μουμπάρακ. Ζήτησε να υπάρξει συνέχεια, και η οποιαδήποτε πολιτική μετάβαση να μην αποκόψει τον Μουμπάρακ, που στη Δύση, και κυρίως στην Αμερική, «θεωρούνταν πάντοτε ως ο σοφότερος των ανθρώπων, και ως σημείο αναφοράς για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή».
Σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε ζήτημα επιβολής κυρώσεων εναντίον της Αιγύπτου, όπως είχε γίνει για τη Λευκορωσία μετά τη καταστολή των διαδηλωτών από πλευράς του Alexander Lukashenko, ή όπως το πάγωμα των κεφαλαίων του Zine El Abidine Ben Ali της Τυνησίας.
Οι ηγέτες ζήτησαν από την υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Catherine Ashton να επισκεφτεί το Κάιρο και να μεταφέρει το μήνυμα τους στον Μουμπάρακ εντός των προσεχών ημερών.
Αρκετοί όμως ευρωβουλευτές δείχνουν δυσαρεστημένοι με την εύκολη λύση που επέλεξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, δηλαδή της απλής καταδίκης της βίας και τίποτα άλλο. «Θα πρέπει να σκληρύνουν τη στάση τους και να ξεκαθαρίσουν πως η Ευρώπη δεν θα ανεχτεί τον Μουμπάρακ να γραπώνεται από τη καρέκλα του» δήλωσε ο Γερμανός σοσιαλιστής Martin Schulz, προσθέτοντας πως «σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, η ΕΕ συμπεριφέρεται σαν φοβισμένος λαγός που πιάνεται στους προβολείς αυτοκινήτου… η Σύνοδος θα έπρεπε να ρίξει όλο της το βάρος στο να διασφαλίσει ότι η σημερινή θα ήταν και η τελευταία ημέρα του Μουμπάρακ στην εξουσία».
S.A.-AP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου