Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Που είναι ο ΟΗΕ;

Την ώρα που οι διαδηλωτές του Καϊρου δεν δείχνουν σημάδια κόπωσης, πολλοί διεθνείς παρατηρητές αναρωτιούνται: «Τι κάνει ο ΟΗΕ;».
Σε γενικές γραμμές, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποτελεί τη τελευταία λύση σε ζητήματα διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.
Τη τελευταία φορά που το Συμβούλιο ασχολήθηκε με την Αίγυπτο ήταν το 1956. Τότε που ο Nasser εθνικοποίησε τη διώρυγα του Σουέζ, και η χώρα του δέχθηκε την επίθεση της Γαλλίας, της Αγγλίας και του Ισραήλ.
Σήμερα, αυτό που συμβαίνει θεωρείται καθαρά εσωτερικό ζήτημα, και όπως λέει η πρόεδρος του Συμβουλίου Βραζιλιάνα Maria Luiza Ribeiro Viotti, «Το ζήτημα αντιμετωπίζεται σε καθαρά εθνικό επίπεδο».
Δύο από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου, η Κίνα και η Ρωσία, είναι ιδιαίτερα αντίθετα στην οποιαδήποτε παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα κάποιου κυρίαρχου κράτους, και άρα θα αντιτίθεντο σε μια παρέμβαση στην Αίγυπτο. Αυτή τους η στάση υπάρχει επειδή και οι ίδιες δεν θέλουν καμία ανάμιξη τρίτων στα εσωτερικά τους.
Όπως αναφέρει ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ Vitaly Churkin, «Ο ΟΗΕ έχει πολλά να κάνει, αλλά όχι να χώνεται στα πόδια των ηγετών κάποιων κρατών. Η θέση μας είναι να μη παρεμβαίνουμε στα εσωτερικά των χωρών, και ιδιαίτερα σε ζητήματα που είναι τόσο πολύπλοκα όσο αυτό της Αιγύπτου», και συνέχισε υπενθυμίζοντας τις στενές φιλικές σχέσεις μεταξύ της χώρας του και της Αιγύπτου.
Με εξαίρεση κάποιες εξόφθαλμες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου (εισβολή, γενοκτονία, κλπ), το Συμβούλιο Ασφαλείας σπάνια ενδιαφέρεται ή παρεμβαίνει σε εσωτερικά ζητήματα χωρών.
Την εποχή που το Ιράν συνταράσσονταν από διαδηλώσεις εναντίον του Σάχη, το Συμβούλιο παρέμεινε αμέτοχο. Άρχισε να ασχολείται μόνο μετά από δέκα μήνες από τη φυγή του Σάχη, όταν οι επαναστάτες συνέλαβαν και κρατούσαν ομήρους 52 Αμερικανούς πολίτες.
Για κάποιους, αυτή η αδράνεια σχετικά με τα τεκταινόμενα στην Αίγυπτο, υπογραμμίζει την ανάγκη αναμόρφωσης του Συμβουλίου. ‘Όπως λένε, το Συμβούλιο συστάθηκε κάτω από διαφορετικές συνθήκες, όταν η μόνη απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια ήταν μια σύγκρουση μεταξύ κρατών. Σήμερα όμως, ο βασικός κίνδυνος για την ανθρώπινη ασφάλεια πηγάζει από συγκρούσεις μέσα στα ίδια τα κράτη.
Γενικά όμως, τα περισσότερα κράτη μέλη του ΟΗΕ διστάζουν να αναμιχθούν. Προτιμούν τη σιωπή από το να κατηγορηθούν για υποκρισία. Σύμφωνα με την Οργάνωση Freedom House, 105 από τις 194 συνολικά χώρες έχουν περιορισμούς στα πολιτικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα, και άρα αποφεύγουν να κριτικάρουν την Αίγυπτο, μη τυχόν και τα φώτα της δημοσιότητας στραφούν επάνω τους.
S.A.- Al Jazeera

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου