Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Σιγκαπούρη, ο επικεφαλής του διεθνούς νομισματικού ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, εξέφρασε τη ζωηρή του ανησυχία για τις μελλοντικές εξελίξεις στον κόσμο. Ο Στρος Καν συνέδεσε τη ζοφερή οικονομική πραγματικότητα με πιθανές κοινωνικές και πολιτικές συγκρούσεις σε κράτη, που μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και σε πολέμους.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η οικονομική αβεβαιότητα που επικρατεί στις παγκόσμιες αγορές θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν προστατευτισμό από την πλευρά των χωρών για να θωρακίσουν τα εμπορικά τους συμφέροντα. «Και ενώ οι εντάσεις μέσα στις χώρες επίσης αυξάνονται, μπορεί να γίνουμε μάρτυρες μεγαλύτερης κοινωνικής και πολιτικής αστάθειας μέσα στα κράτη-ακόμα και πολέμους», προειδοποίησε.
Σε άλλη αποστροφή της ομιλίας του αναφέρθηκε στις δύο επικίνδυνες ανισορροπίες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη θρυαλλίδα για την επόμενη κρίση. Η ταχύτατη οικονομική ανάκαμψη των αναπτυσσόμενων χωρών σε σχέση με τη στασιμότητα που παρουσιάζουν οι αναπτυγμένες οικονομίες, σε συνδυασμό με την υψηλη ανεργία και το άνοιγμα του χάσματος μεταξύ των εχόντων και μη εχόντων είναι ένα επικίνδυνο μίγμα για κοινωνικές εκρήξεις.
Ζωγράφισε μια δυσοίωνη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί, επισημαίνοντας τις προκλήσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις του κόσμου σχετικά με τα μέτρα που θα χρειαστεί να λάβουν στον τομέα της απασχόλησης. 400 εκατομμύρια νέοι αναμένεται να εισέλθουν στην αγορά εργασίας μέσα στην επόμενη δεκαετία, χωρίς ιδιέταιρες προοπτικές απορρόφησης. Ο Κος. Καν τη χαρακτήρισε ως τη χαμένη γενιά. «Η δημιουργία θέσεων εργασίας στις ανπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες θα ρέπει να είναι η κορυφαία προτεραιότητα των κυβερνήσεων», σημείωσε.
Η συνεχιζόμενη αύξηση στις τιμές των τροφών και στην ενέργεια, απόρροια των φυσικών καταστροφών σε Ρωσία και Αυστραλία, και της αύξησης της ενεργειακής ζήτησης από τις αναπτυσσόμενες χώρες, αντίστοιχα, συνθέτουν ένα κλίμα απαισιοδοξίας για το μέλλον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου