Δεύτερο bail out στα σκαριά ή απρόβλεπτες εξελίξεις.
Τα γεγονότα στην Αίγυπτο επισκίασαν αυτή την εβδομάδα την δεινή κατάσταση, στην οποία βρίσκονται οι χρεωμένες χώρες της ευρωζώνης.
Παρά την προσφυγή της στους μηχανισμούς διάσωσης της Ευρώπης και του ΙΜF, η Ιρλανδία μπορεί να χρειαστεί άλλα 75 δις. Η Anglo Irish Bank που έγραψε το 2009 ζημιές 12,7 δις για τα κόκκινα δάνειά της, ανακοίνωσε προχτές και άλλη ζημία 17,6 δις για το 2010. Για τη μικρή Ιρλανδία αυτό ισοδυναμεί με ζημίες 300 δις μιας γερμανικής τράπεζας. Η τράπεζα αυτή έχει εισπράξει συνολικά 29,3 δις κρατικής βοήθειας και χρειάζεται συνεχώς περισσότερα.Πρόκειται για ένα απίστευτο νούμερο, που είναι αδύνατο να αντέξει η μικρή χώρα.
Στην αρνητική αυτή εξέλιξη προστέθηκε την περασμένη εβδομάδα και η υποβάθμιση της χώρας από την Standard & Poor’s, μαζί με τέσσερις τράπεζές της, της Anglo Irish συμπεριλαμβανομένης. Το επιτόκιο δανεισμού της από τις αγορές αυξήθηκε στο δυσβάσταχτο 9%. Η χρηματοδότηση που χρειάζεται δεν είναι δυνατόν να έλθει από εκεί, και θα αναγκαστεί να στραφεί σε άλλα κανάλια.
Παρά το πρώτο πακέτο των 67,5 δις ευρώ η πίεση της κοινής γνώμης που υποφέρει από τη λιτότητα δεν σταμάτησε και η κυβέρνηση προκήρυξε εκλογές για τις 25 Φεβρουαρίου. Ο πιθανότερος νικητής θα είναι το κόμμα της αντίπολίτευσης, Fine Gael.
Αν οι χώρες της ευρωζώνης και η ΕΚΤ δεν την “διασώσουν” πάλι, η πτώχευσή της είναι αναπόφευκτη. Ένα “hair cut” όλων των χρεών και έξοδος από το ευρώ είναι το δίλημμα που ενδέχεται να τεθεί τότε. Η Ισλανδία θα μπορούσε να αποτελέσει το πρότυπο για την Ιρλανδία, αφού έχει ανακάμψει θεαματικά, μετά από την υποτίμηση του νομίσματός της κατά 50%.
Η συνεχιζόμενη ιρλανδική κρίση αποδεικνύει ότι το έλλειμμα εμπιστοσύνης στην νομισματική ένωση είναι ουσιαστικό, με τα προβλήματα να μην επιλύονται, απλά κλείνουν τρύπες και το χρέος να συσσωρεύεται.
Μήπως οι πολιτικοί της ΕΕ και η γερμανική κυβέρνηση διασώζουν ένα νόμισμα που είναι ήδη τελειωμένη ιστορία;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου