Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Η Ελλάδα χάνει 12 δισ. ευρώ...

... ενώ η Ισπανία μαζεύει 10 δισ. ευρώ!

Την ώρα που στην Ελλάδα χάνονται περί τα 12 δισ. ευρώ το χρόνο λόγω της εκτεταμένης φοροδιαφυγής, στην Ισπανία, οι αρμόδιες αρχές χαίρουν τα εύσημα, καθώς το 2010 κατάφεραν να συγκεντρώσουν περί τα 10 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Το ποσό αυτό είναι κατά 23% υψηλότερο από τα έσοδα του 2009, ενώ αντιστοιχεί στο 1% του ισπανικού ΑΕΠ.
Σύμφωνα με αναλύσεις ειδικών, στην Ελλάδα, η φοροδιαφυγή “ευθύνεται” για το ήμισυ σχεδόν του ελλείμματος του δημόσιου τομέα, ενώ σημαντικός περιορισμός της φοροδιαφυγής θα ήταν αρκετός για να μηδενιστεί το πρωτογενές έλλειμμα του δημόσιου τομέα και να μειωθεί έτσι στααδιακά το δημόσιο χρέος.
Σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές το αποτέλεσμα των φοροεισπρακτικών μηχανισμών ήταν αποτέλεσμα ετών καλύτερου στρατηγικού σχεδιασμού και καλύτερης χρήσης της τεχνολογίας και της ανταλλαγής πληροφοριών. Μάλιστα, δύο ήταν οι τομείς που έκαναν τη διαφορά: Αφενός η ειδική υπηρεσία που δημιουργήθηκε το 2006 με αποστολή να παρακολουθεί κατά πόσον κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις προσπαθούν να διατηρήσουν κεφάλαια σε υπεράκτιες (offshore) θυγατρικές και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται διασυνοριακά και έχουν ετήσια έσοδα άνω των 100 εκατ. δολαρίων. Και αφετέρου, ο άλλος τομέας στον οποίο σημειώθηκε πρόοδος στην πάταξη της φοροδιαφυγής ήταν η τεράστια αγορά ακινήτων, η πρόσφατη κατάρρευση της οποίας υπήρξε από τις καίριες αιτίες των οικονομικών δυσχερειών της χώρας.
Ο Τζέφρι Οουενς, διευθυντής του κέντρου φορολογικής πολιτικής και διοίκησης του ΟΟΣΑ, κατέστησε σαφές ότι μέσω των υπεράκτιων εταιρειών διακυβεύονται σημαντικά ποσά, αναφέροντας τις περιπτώσεις ισχυρότερων οικονομιών της Ευρωζώνης, όπως της Γαλλίας και της Γερμανίας, που πέρυσι συγκέντρωσαν 1 δισ. ευρώ και 4 δισ. ευρώ αντιστοίχως μόνο από λογαριασμούς υπεράκτιων εταιρειών. Προσέθεσε, επίσης, πως μεταξύ των ασθενέστερων οικονομιών της Ευρωζώνης, «η Ελλάδα προσπαθεί να αντλήσει δισεκατομμύρια ευρώ από τη συγκέντρωση έξτρα φόρων και διαφαίνονται σημάδια προόδου».
Στην Ελλάδα, έχουν αρχίσει να διαφαίνονται κάποια σημάδια να ακολουθηθούν τα βήματα της Ισπανίας, ωστόσο, όπως τονίζουν καλά πληροφορημένες πηγές, θα περάσει αρκετός χρόνος ώστε να δούμε σημαντικά αποτελέσματα. Οι κρατικοί μηχανισμοί κινούνται με πολύ αργούς ρυθμούς, δεν υπάρχει μακρόπροθεσμος μηχανισμός, και οι υπάλληλοι δεν έχουν την τεχνική κατάρτιση για την επεξεργασία και τη διασταύρωση στοιχείων.
Παρά το γεγονός ότι η τρόικα ζητούσε από την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου αυστηρά μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ωστόσο, το 2010 η φοροδιαφυγή αυξήθηκε δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Μόλις στο Νταβός που παρευρέθηκε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου την περασμένη εβδομάδα, συζήτησε με την ελβετίδα ομόλογό του κυρία Εβελιν Βίντμερ Σλουμφ το ενδεχόμενο της ελβετικής συνδρομής για τον εντοπισμό Ελλήνων φοροφυγάδων στην Ελβετία.


Διαβάστε τη συνέχεια εδώ: http://greece-salonika.blogspot.com/2011/02/12.html#ixzz1ChckGIXE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου