Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Πόκερ μεταξύ ΕΕ και αγορών

Η εκτίναξη του spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σε επίπεδο ρεκόρ εν μέσω ανησυχιών για την ικανότητα της Ελλάδας να δανειστεί, πιθανότατα θα οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να ηγηθεί μιας διάσωσης.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο δηλώσεις του επικεφαλής στρατηγικής της Evolution Securities, "η παρτίδα πόκερ" μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της αγοράς, υποδηλώνει ότι μπορεί να βρισκόμαστε κοντά στο σημείο όπου η αγορά ζητά να δει το χέρι βοήθειας της ΕΕ".

"Εάν υποτεθεί ότι οι τιμές της αγοράς αποδειχθούν αστήρικτες για την Ελλάδα, τότε η πιθανότητα η αγορά να μην χρηματοδοτήσει την Ελλάδα, αυξάνεται", σχολιάζει ο ίδιος.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, αυτή τη στιγμή το κόστος προστασίας από χρεοκοπία της Ελλάδας είναι μεγαλύτερο από αυτό της Ισλανδίας, η οποία κατέφυγε σε διάσωση 4,6 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ, μετά από την κατάρρευση των τριών μεγαλύτερων τραπεζών της τον Οκτώβριο του 2008.

Σε report της η BNP Paribas επισημαίνει ότι τα δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου που κάνουν λόγο για συμφωνίες repos των πιστωτικών ιδρυμάτων με τις ελληνικές τράπεζες, "αποτελούν ξεκάθαρη ένδειξη ότι οι ελληνικές αρχές έχουν φθάσει στο τέρμα και χρειάζεται να κάνουν ένα τηλεφώνημα στο ΔΝΤ".

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις 26 Μαρτίου υποσχέθηκαν ότι το πακέτο στήριξης με την εμπλοκή του ΔΝΤ, προκειμένου να βοηθήσουν την Ελλάδα εάν χρειαστεί, είναι έτοιμο.

Στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank, ο Jim Reid, σχολιάζει ότι "η διεθνής στήριξη για τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσει να εξανεμίζεται μέχρι να εμφανιστούν οι πραγματικές πληροφορίες του πακέτου στήριξης. Η αγορά αυτή τη στιγμή έχει τη διάθεση να σπρώξει το χέρι των αρχών προς αυτή την κατεύθυνση".
axiaplus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου