Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

«Κόπηκε» διάλογος της σειράς «Τhe Ρacific» στην κωμική Τουρκία

ΑΓΚΥΡΑ

Μία αναφορά στην καταστροφή της Σμύρνης ήταν αρκετή για να λογοκρίνει ωμά η τουρκική τηλεόραση την αμερικανική πολεμική σειρά «Τhe Ρacific», συμπαραγωγή δύο διάσημων υπογραφών του Χόλιγουντ: του σκηνοθέτη Στίβεν Σπίλμπεργκ και του ηθοποιού Τομ Χανκς.

Τουρκική λογοκρισία στην... καταστροφή της ΣμύρνηςΗ σειρά πραγματεύεται τις μάχες που ξέσπασαν στις ακτές του Ειρηνικού, με πρωταγωνιστές ιάπωνες και συμμαχικούς στρατιώτες κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε κάποιο σημείο μία Ελληνίδα της Σμύρνης που εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στην Αυστραλία εμφανίζεται να συνομιλεί με αμερικανό στρατιώτη, εξηγώντας του πώς «οι Τούρκοι μπήκαν το 1922 στη Σμύρνη και την έκαψαν». Η σειρά άρχισε να προβάλλεται στη Τουρκία στις 18 Απριλίου από τον τηλεοπτικό σταθμό CΝΒC-e. Δέκα ημέρες πριν από την προβολή του πρώτου επεισοδίου, το κανάλι εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν ότι «ο διάλογος που περιλαμβάνεται στο τρίτο επεισόδιο της σειράςπληγώνει την τουρκική κοινή γνώμη, ενώ συνιστά αντίφαση προς την ιστορική πραγματικότητα» . « Συνεπώς », συνέχισε η ανακοίνωση, «επειδή δεν θα αλλοιωθεί η ενότητα της σειράς αν δεν μεταδοθεί το συγκεκριμένο σημείο,έχει αφαιρεθεί η σχετική στιχομυθία». Μερικές ημέρες νωρίτερα, η βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της κεμαλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζανάν Αριτμάν απηύθυνε στην τουρκική Βουλή ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου , ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με το αν το υπουργείο σκοπεύει να λάβει μέτρα για το ζήτημα. Η κυρία Αριτμάν υποστήριξε ότι «η πυρκαϊά στηΣμύρνη είχε προκληθεί από αρμενικές συμμορίες,κάτι που τεκμηριώνεται και από τη σχετική έκθεση του Πολ Γκρέσκοβιτς, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Σμύρνη».

Τα τουρκικά σχολικά εγχειρίδια διδάσκουν στους μαθητές ότι η Σμύρνη κάηκε από τον ελληνικό στρατό κατά την αποχώρησή του.

Στις 31 Μαρτίου ο συγγραφέας και αρθρογράφος της εφημερίδας «Χουριέτ» Γιασάρ Ακσόιέγραψε, ωστόσο, ότι ο ισχυρισμός ότι η Σμύρνη κάηκε από τον ελληνικό στρατό «δεν μπορεί να ευσταθεί, αφού ο ελληνικός στρατός αποχώρησε από τη Σμύρνη στις 9 Σεπτεμβρίου και η φωτιάξέσπασε στις 13». Ο Ακσόι λέει ότι «στον βαθμό που δεν τεκμηριώνεται με αδιάσειστα στοιχεία», η άποψη ότι η Σμύρνη κάηκε από Τούρκους αποτελεί «συκοφαντία». Στο τέλος έκανε λόγο για διεθνείς παράγοντες που αναφέρουν ότι «την πυρκαϊά προκάλεσαν αρμένιοι τρομοκράτες». Η σειρά «Τhe Ρacific» θα ξεκινήσει να προβάλλεται στην Ελλάδα από συνδρομητικό τηλεοπτικό κανάλι στις 26 Απριλίου.

Σχόλιο δικό μου:
Είδατε μένος και θράσος οι Τούρκουλες; Δεν αφήνουν τίποτα να ξεφύγει, ούτε το παραμικρό και εμείς έχουμε εδώ τα απόλυτα ξεπουλητήρια σαν την Δραγώνα & cia (που παριστάνουν τους ακαδημαϊκούς ξεφτιλίζοντας και τον όρο) οι οποίοι σε λίγο θα μας πουν να τους ζητήσουμε και συγνώμη για τη σφαγή της Σμύρνης! Τέτοια κατάντια τέτοια παρακμή. Παρακμή με ονοματεπώνημο: Θάλεια Δραγώνα η Νταβοτουγλίτσα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου