Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Τραπεζίτες: Tα spreads θα πέσουν, μετά το καλοκαίρι

  • "...για να υπάρξει αυτή η εξέλιξη απαιτείται πολύ μεγάλη εγρήγορση από πλευράς κυβέρνησης στην αυστηρή εφαρμογή των μέτρων του Προγράμματος Σταθερότητας και στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών που θα απαλύνουν τις αρνητικές συνέπειες της πολύ σφικτής νομισματικής πολιτικής..."
Μονόδρομο για την κατάσταση που είχε φτάσει η ελληνική οικονομία θεωρούν οι τραπεζίτες την προσφυγή σστο μηχανισμό στήριξης, θεωρώντας ωστόσο ότι θα απαιτηθεί σκληρή δουλειά για να πειστούν οι αγορές ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να λύσει δραστικά τα προβλήματά της.
Οι τραπεζίτες ευελπιστούν ότι μετά το καλοκαίρι το spread δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου θα έχει μειωθεί στις 200 – 220 μονάδες βάσης. Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι για να υπάρξει αυτή η εξέλιξη απαιτείται πολύ μεγάλη εγρήγορση από πλευράς κυβέρνησης στην αυστηρή εφαρμογή των μέτρων του Προγράμματος Σταθερότητας και στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών που θα απαλύνουν τις αρνητικές συνέπειες της πολύ σφικτής νομισματικής πολιτικής.
Θεωρώντας ουσιαστικά ότι το μόνο απτό και άμεσο όφελος από την αναγγελία προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης είναι το ότι «ο καθένας θα επιστρέψει στη δουλειά του και θα πάψει να ασχολείται με το τί θα κάνει τις καταθέσεις του», οι τραπεζίτες τονίζουν ότι πλέον απαιτείται σκληρή δουλειά.
Κάνοντας λόγο για ρεαλιστικότερο κόστος δανεισμού του Δημοσίου προσεχώς, υπό την προϋπόθεση –τονίζουν– των επιτυχών ελέγχων προόδου στην εφαρμογή των μέτρων του ΠΣΑ, οι τραπεζίτες κρίνουν ως το μείζον, στην παρούσα φάση, να αποκατασταθούν οι εκροές καταθέσεων του προηγούμενου διαστήματος.
Αν και η φυγή καταθέσεων περιορίστηκε από την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, το πρόβλημα της ρευστότητας «μπαίνει από την πίσω πόρτα» και συγκεκριμένα μέσω των μεγάλων ζημιών που καταγράφουν οι τράπεζες από την πτώση των τιμών των ομολόγων.
Ειδικότερα, καθώς η διατραπεζική αγορά είναι κλειστή για το δανεισμό των ελληνικών τραπεζών, οι τελευταίες αντλούν ρευστότητα αποκλειστικά από την ΕΚΤ, καταθέτοντας καθημερινά ομόλογα ή τιτλοποιήσεις ως ενέχυρο. Σε καθημερινή βάση, δηλαδή, προχωρούν στη σύναψη repos με την ΕΚΤ, δίνοντας ομόλογα και παίρνοντας ρευστό. Η λειτουργία του repos προβλέπει αντιστροφή της πράξης, εν προκειμένω την επομένη, με αποτέλεσμα εφόσον η τιμή του ομολόγου έχει πέσει, οι ελληνικές τράπεζες να επιστρέφουν χρήματα στην ΕΚΤ επαναγοράζοντας τα ενεχυριασμένα ομόλογα.
Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι το spread στο δεκαετές ομόλογο εκτινάχθηκε την περασμένη Πέμπτη 22 Απριλίου στις 600 μονάδες βάσης και η απόδοσή του έφτασε σχεδόν στο 9%. Μέσα σε μία μόνο ημέρα η τιμή του συγκεκριμένου ομολόγου έφτασε να χάνει 4 μονάδες, πράγμα που σημαίνει ότι αν μια τράπεζα είχε βάλει ως ενέχυρο στην ΕΚΤ 10 δισ. ευρώ από το συγκεκριμένο ομόλογο, την επομένη του repos θα έπρεπε να επιστρέψει 400 εκατ. ευρώ στην ΕΚΤ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών dealing rooms τραπεζών, τις τελευταίες ημέρες οι ελληνικές τράπεζες κλήθηκαν να επιστρέψουν στην ΕΚΤ 6 – 7 δισ. ευρώ από την πτώση της αξίας των ενεχυριασμένων ομολόγων τους.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου