Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Αλβανία: Επενδύσεις 20 εκ. ευρώ από τουρκο-κινεζική κοινοπραξία

Σύμβαση παραχώρησης, με ευνοϊκούς όρους, για την επί 35 έτη εκμετάλλευση κοιτασμάτων χρωμίτη και χαλκού, υπεγράφη από τον υπουργό Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας της Αλβανίας, Ντριτάν Πρίφτι και εκπροσώπους της τουρκικής εταιρίας Kurum Energy και της κινεζικής Sichuan Jiannanchun International Group Ltd, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Οι δύο εταιρίες θα υλοποιήσουν επενδύσεις, ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, τα πρώτα τέσσερα χρόνια της δραστηριοποίησής τους και αναμένεται ότι θα δημιουργήσουν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή Καλιμάς, στο νομό Κούκες της βορειοανατολικής Αλβανίας. Όπως προβλέπεται από τη συμφωνία, η κοινοπραξία που δημιουργήθηκε από τη σύμπραξη των δύο εταιριών, η "Illyria Minerals Industry Sh.a" θα έχει το δικαίωμα να λειτουργήσει τα ορυχεία χρωμίου Καλιμάς και Βλάχνε και εμπλουτισμού χαλκού του Γκολάι.

Η νέα επιχείρηση αναμένεται να παράγει περίπου 210.000 τόνους χρωμίου ετησίως από τα ορυχεία, τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση και προστίθεται πως η Αλβανία έχει αποθέματα περίπου έξι εκατομμυρίων τόνων χρωμίου και χαλκού. Ο κ. Πρίφτι δήλωσε πως με την υπογραφή της συμφωνίας αποδεικνύεται πως η Αλβανία είναι ένας καλός επενδυτικός προορισμός. "Μια κορυφαία κινεζική εταιρία και μία εξίσου σημαντική (τουρκική), η Kurum, επενδύουν από κοινού στην Αλβανία", επισήμανε ο υπουργός.


express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου