- Το τέλος (κερδοσκοπικού) παιχνιδιού με το ελληνικό χρέος «σφύριξε» χθες ο οίκος Moody’s, στέλνοντας την κυβέρνηση εντός των επόμενων 24ώρων στο διεθνή μηχανισμό στήριξης, με όρους σχετικά «χαλαρούς» για το 2010, αλλά και τους ισχυρούς δανειστές της χώρας στο… (Διεθνές Νομισματικό) Ταμείο για την είσπραξη τεράστιων κερδών
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που είναι σε θέση να γνωρίζουν καλά τις λεπτομέρειες της έκδοσης ενός σύνθετου προϊόντος με χαρακτήρα ωρολογιακής βόμβας για την Ελλάδα, το οποίο εκδόθηκε εν μέσω της οξύτατης κρίσης στα τέλη του 2008-αρχές 2009, μετά την υποβάθμιση από την Moody’s αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την ενεργοποίηση όρων, που θα προσθέσουν αιφνιδίως άλλα 5,4 δις. ευρώ στις ήδη υψηλές υποχρεώσεις του ελληνικού Δημοσίου.
Ειδικότερα, αμέσως μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία Α3, η ελληνική κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει «κρυφές» υποχρεώσεις από ένα τεράστιο swap, το οποίο τιτλοποιήθηκε μέσω οχήματος ειδικού σκοπού μεγάλης ελληνικής τράπεζας. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η πιστοληπτική αξιολόγηση των τίτλων που εκδόθηκαν συνδέεται άρρηκτα με την αξιολόγηση του Δημοσίου από την Moody’s. Κάτω από τη βαθμολογία Α2 (δηλαδή στο Α3, όπου πέρασε από χθες η Ελλάδα) αρχίζει η διαδικασία αντιστροφής αυτής της έκδοσης και το Δημόσιο θα κληθεί να πληρώσει 5,4 δις. ευρώ επιπλέον των βαρύτατων υποχρεώσεων του Μαΐου, από τις λήξεις ομολόγων ύψους 8,9 δις. ευρώ στις 19 Μαΐου.
Αυτό σημαίνει, ότι χάνεται κάθε δυνατότητα ελέγχου των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας και καθίσταται υποχρεωτική η προσφυγή στο διεθνή μηχανισμό στήριξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης παρουσίασε χθες στην άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τους όρους του ΔΝΤ για την ενεργοποίηση του μηχανισμού χρηματοδότησης, με μια συμφωνία τριετούς διάρκειας.
Οι όροι του Ταμείου, που είναι «χαλαροί» για το 2010 και απαιτούν την αποσαφήνιση των μέτρων που θα εξασφαλίσουν τη μείωση του ελλείμματος το 2011 και 2012, με πιθανή παράταση για την επίτευξη του στόχου για μείωση κάτω από το 3% το 2013, έχουν ήδη γίνει δεκτοί σε γενικές γραμμές από την κυβέρνηση και απομένει το Σαββατοκύριακο να συζητηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες, κατά την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, στην Ουάσιγκτον, για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ.
Έτσι, πιθανότατα από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα τεθούν στη διάθεση της κυβέρνησης τα 45 δις. ευρώ χρηματοδοτήσεων από χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ, ενώ σε περίπτωση που χρειασθεί να παραταθούν μερικές ημέρες ακόμη οι τεχνικές διαπραγματεύσεις, η Ελλάδα θα έχει στη διάθεσή της ένα μηχανισμό βραχυπρόθεσμων bridge loans (χρηματοδοτήσεις-γέφυρες), που θα μπορούν να αξιοποιηθούν για την κάλυψη άμεσων υποχρεώσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται ήδη τη δυνατότητα άντλησης επιπλέον χρηματοδοτήσεων για τη διετία 2011-2012, που μπορεί να ανεβάσουν το συνολικό «πακέτο» σε επίπεδο παγκοσμίου ρεκόρ για ένα διεθνές πρόγραμμα εξωτερικής χρηματοδότησης μιας χώρας που βρίσκεται σε αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους της. Ουσιαστικά, στο τέλος της διαδικασίας, θα έχει επέλθει μια μεγάλη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με το ¼ του δανεισμού (ορισμένοι κάνουν λόγο για 1/3!) να περνά από τον ιδιωτικό τομέα στις χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ.
Με αυτό το τελευταίο επεισόδιο στο ελληνικό δράμα, μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι οι πιστωτές της χώρας, όπως πάντα συμβαίνει στις περιπτώσεις διεθνούς διάσωσης οικονομιών σε αδυναμία: με την αναδιάρθρωση του χρέους, μεγάλος όγκος ελληνικών ομολόγων θα αποσυρθούν από τις αγορές, περνώντας στα χέρια των φορέων του μηχανισμού στήριξης, με άμεση συνέπεια τη ραγδαία ανατίμηση των τίτλων που θα απομείνουν στους δανειστές του ιδιωτικού τομέα (ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και επενδυτικά κεφάλαια).
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αυτή η ανατίμηση θα αφήσει κεφαλαιακά κέρδη της τάξεως των 30-40 δις. ευρώ στους φορείς του ιδιωτικού τομέα που κρατούν ελληνικά ομόλογα. Και θα έχει ολοκληρωθεί με τον καλύτερο τρόπο το μεγάλο διεθνές κερδοσκοπικό πείραμα, με πειραματόζωο την Ελλάδα, για να συνεχισθεί πιθανότατα με τις άλλες «αδύναμες» χώρες της Ευρωζώνης, στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι δεν μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο τα χρέη τους…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου