Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Απορρίπτει ο Νετανιάχου «ψιθύρους» για ισραηλινή επίθεση κατά της Συρίας


Με φόντο το Ιράν
Αρνείται κατηγορηματικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι χώρα του έχει την πρόθεση να επιτεθεί στη Συρία, αποδίδοντας τους «ψιθύρους» σε απόπειρα του Ιράν και της Χεζμπολάχ να αποσπάσουν την προσοχή της διεθνούς κοινότητας για να απομακρυνθούν οι διεθνείς κυρώσεις.
«Δεν υπάρχει τίποτα αληθές στους ψιθύρους αυτούς που αναφέρουν ότι το Ισραήλ προετοιμάζει μια επίθεση κατά της Συρίας» δήλωσε τη Δευτέρα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, Λικούντ.
«Εικάζω ότι αυτές οι κατηγορίες δείχνουν τη θέληση του Ιράν και της Χεζμπολάχ να στρέψουν την προσοχή της διεθνούς κοινότητας για να αποφύγουν τις διεθνείς κυρώσεις κατά του Ιράν που συνεχίζει την προσπάθεια κατασκευής πυρηνικού όπλου» ανέφερε ο Νετανιάχου, βάσει επίσημης ανακοίνωσης που εκδόθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο.
Οι δηλώσεις Νετανιάχου ήλθαν ως απάντηση στις κατηγορίες της Δαμασκού ότι το Ισραήλ επιχειρεί την αύξηση της έντασης στην περιοχή.
«Το Ισραήλ επιθυμεί να δημιουργηθεί ένα κλίμα που θα επιτρέψει μια πιθανή ισραηλινή επίθεση, ώστε να αποφύγει τις πιθανότητες για επίτευξη μιας δίκαιης και σφαιρικής ειρήνης» κατήγγειλε στις 15 Απριλίου το συριακό υπουργείο Εξωτερικών.
Η Συρία απέρριψε, επίσης, ως ψευδείς τους ισραηλινούς ισχυρισμούς, ότι προμηθεύει με όπλα και πυραύλους Scud το σιιτικό λιβανικό κίνημα Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται και από το Ιράν.
Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ χαρακτήρισε, εν τω μεταξύ, «σατανικό» το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και το δικαίωμα των πέντε μόνιμων κρατών-μελών του να ασκούν βέτο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ISNA.
Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ISNA, ο Αχμαντινετζάντ δήλωσε ότι το ΣΑ και η δύναμη του βέτο που έχουν οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Βρετανία, η Γαλλία και η Ρωσία στοχεύουν στην «καταπίεση και στην καταστροφή της αληθινής φύσης της ανθρωπότητας και είναι σατανικά εργαλεία».
Οι δηλώσεις του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ πραγματοποιούνται την ώρα που οι εντάσεις μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας και των δυτικών χωρών σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης έχουν κλιμακωθεί και ενώ οι ΗΠΑ πιέζουν για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν.
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Φίλιπ Κρόουλι δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν το συντομότερο δυνατόν την κατάρτιση ψηφίσματος για την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό, ΑΠΕ/Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου