Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

3 δισ. ευρώ δίνει η Τουρκία για εξοπλισμούς του 2010

  • Μήπως πρέπει να ρωτήσουμε τον κύριο Παπανδρέου για ποιόν ή γιατί ακριβώς προετοιμάζονται οι φίλοι μας στην άλλη πλευρά του Αιγαίου;
Περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια (σχεδόν τρία δισ. ευρώ) αναμένεται να δαπανήσει το 2010 η Τουρκία για την προμήθεια εξοπλισμών. Και ως πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης Ερντογάν καταγράφεται η προμήθεια νέων υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών. Και όλα αυτά έρχονται λίγες εβδομάδες μετά τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος, μιλώντας σε γνωστή αμερικανική εφημερίδα, είχε εμφανιστεί ως υποστηρικτής της αμοιβαίας μείωσης των εξοπλισμών με την Ελλάδα ώστε να επικρατήσει κλίμα φιλίας στο Αιγαίο και να ξεφύγουν οι δύο χώρες από τη γάγγραινα των υπέρογκων αμυντικών δαπανών.
Το τουρκικό εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο δίνει μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη της εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας, δεν λαμβάνει φυσικά υπόψη μόνο την Ελλάδα. Και αυτό καθώς η Τουρκία συνορεύει με «εύφλεκτες» περιοχές στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο διπλωματικοί και στρατιωτικοί κύκλοι σημειώνουν ότι «η εικόνα που μεταδίδει ο εξοπλιστικός “οργασμός” της Τουρκίας δεν διευκολύνει όσους επιθυμούν μια νέα εποχή στις σχέσεις Αθήνας- Αγκυρας» .
Αλλωστε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας, όταν είχε κληθεί να σχολιάσει τις δηλώσεις Μπαγίς, είχε τονίσει ότι δεν αρκούν τα λόγια, απαιτούνται και συγκεκριμένες πράξεις. Η μείωση εξοπλισμών συζητήθηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη Δρούτσα στην Αγκυρα, ενώ θα τεθεί επί τάπητος και κατά την προγραμματιζόμενη για τα μέσα Μαΐου επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και τη συνάντησή του με τον κ. Γ. Παπανδρέου.
Στο θέμα των μαχητικών αεροσκαφών, το οποίο μεταβάλλει άρδην τις ισορροπίες στο Αιγαίο, η Αγκυρα επιμένει... αμερικανικά, όπως έγραψε χθες και η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ». Σχεδιάζει λοιπόν να προμηθευτεί κατ΄ αρχάς 30 F-16 Βlock 50, ένα πρόγραμμα που υπολογίζεται να κοστίσει περίπου 1,8 δισ. δολάρια. Πρόκειται για μεταβατική λύση ώσπου να αρχίσουν να παραδίδονται από το 2016-2017 τα πρώτα από τα μαχητικά F-35 Joint Strike Fighter (JSF), στο πρόγραμμα παραγωγής των οποίων συμμετέχει η Τουρκία εδώ και μερικά χρόνια. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα δώσουν επίσης τα επόμενα χρόνια έμφαση στην ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με την κατασκευή 14 πλοίων (κορβετών και φρεγατών) αλλά και τεσσάρων υποβρυχίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου