- Η ύφεση της Ελλάδας και της Πορτογαλίας αύξησε την προοπτική να εξαπλωθεί η κρίση και σε άλλα κράτη μέλη της Ευρώπης.
Μέχρι τώρα, τα παγκόσμια χρηματιστήρια δεν έχουν λάβει σοβαρά υπόψη τους τον ρόλο της Ελλάδας και της Πορτογαλίας στην κυρίαρχη κρίση παρόλο που το Ελληνικό και Πορτογαλικό χρέος υποβιβάζουν ήδη τις πωλήσεις στις αγορές.
«Είναι άσχημα και υποψιάζομαι ότι πρόκειται να γίνουν και χειρότερα,» είιπε χαρακτηριστικά ο ιδρυτής της Επιστολής «Γκάρτμαν», Ντένις Γκάρτμαν στο CNBC.
«Υπάρχει σύγχυση με το ευρώ και την ΕΕ. Όσοι διευθύνουν την αγορά αποθεμάτων θα είναι απρόθυμοι να βάλουν τα χρήματα τους στη «ζώνη του ευρώ» δεδομένου ότι «η ασθένεια είναι μεταδοτική».
Τα ευρωπαϊκά αποθέματα έπεσαν από την περασμένη Τετάρτη με τις γαλλικές τράπεζες να έχουν τη μεγαλύτερη «έκθεση» στην ελληνική αγορά και στο Ελληνικό χρέος.
Σύμφωνα με τον διευθυντής των Διεθνών χαρτοφυλακίων στην «Axa Framlington», Μαρκ Τάινκερ η αντίδραση της αγορας είναι περίεργη. «Ξέρουμε από την έναρξη του έτους ότι η Ελλάδα έχει πρόβλημα αλλά μετά από μια περίοδο ηρεμίας, υπαρχουν μερικοί στην αγορά που θέλουν να κάνουν κέρδη από τις συμβάσεις ανταλλαγών του Ελληνικού χρέους». Ο Τάινκερ συμβουλεύει τους επενδυτές να κινηθούν στην αναπτυσόμενη Ασιατική αγορά κεφαλαίων και να μην προσπαθούν να εκμεταλλεύτουν καταστάσεις κάνοντας τους «έξυπνους της ιστορίας...»
Το ευρώ βρίσκεται αυτήν την περίοδο στα χαμηλότερα σημεία των 12 τελευταίων μηνών έναντι του δολαρίου την ώρα που διάφοροι αναλυτές προβλέπουν και περαιτέρω πτώση.
Ο Στίβ Μπάραου, επικεφαλής ερευνας της Standard Bank των G10 υποστηρίζει πως η διαδρομή του ευρώ είναι σύντομη...και όχι μόνο ενάντια στο δολάριο αλλά του γιεν, του αυστραλιανού δολαρίου της σουηδικής κορώνας και της βρετανικής λίρας...!
«Μια μικρή αναπήδηση στο ευρώ δεν είναι μια σημαντική κίνηση,» υποστηρίζει ο Γκάρτμαν. «Η τάση είναι σαφώς προς τα κάτω και οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να πουλούν τα ευρώ- και σε νέα χαμηλότερα σημεία αυτήν την εβδομάδα.»
Άλλοι προβλέπουν ότι το ευρώ θα αναπηδήσει. Η εμβύθιση κάτω από $1.32 δεν ήταν και μια τόσο άσχημη πτώση όπως μερικοί είχαν αναμείνει», σύμφωνα με τον οκονομολόγο Κρίς Ζουέρμαν. «Κατά τη γνώμη μου θα μπορούσαμε τελικά να κινηθούμε προς 1.36 ενάντια στο δολάριο,» προσθέτει.
«Ομολογιακές αγορές: – ψίθυροι για μεταδοτική ασθένεια»
Αν και οι Η.Π.Α., η Ιαπωνία και η Αγγλλία αναμένεται να δώσουν δισεκατομμύρια επάνω στην αγορά κάθε μήνα αυτού του έτους, η «μεταδοτική ασθένεια στις ομολογιακές αγορές» ψιθυρίζεται ήδη...
Τα χρήματα που «χύνουν στο φράγμα» είναι ένα καλό σημάδι, αλλά σύμφωνα με τον Μπάραου θα υπάρξει ένα σημείο όπου η γερμανική ομολογιακή αγορά θα αρχίσει να κινείται αρνητικά με αρνητικές επιπτώσεις στην Πορτογαλία και στη Ισπανία που έχουν άμμεση εξάρτηση από τον Γερμανικό δανεισμό...
Τελικά, μερικοί στην αγορά ωθούν για μια αποσύνθεση της ζώνης του ευρώ και κάπου κάτω από το δρόμο θα μπορούσαμε να δούμε μια επιστροφή σε κάποια μορφή μηχανισμού συναλλαγματικής ισοτιμίας...
«Τα προβλήματα είναι σαφώς στη ομολογιακή αγορά και όχι στη αγορά μετοχών» υποστηρίζει ο Τάινκερ.
Όπως και αν έχουν τα πράγματα σύμφωνα με τους αρμόδιους επί των οικονομικών, αναλυτές και managers η αλήθεια τη δεδομένη στιγμή είναι ότι το ευρωνόμισμα κρίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία του και το ντόμινο της οικονομική κρίσης μπορεί να ξεκινάει σαφώς από τις αδύμανες οικονομικά χώρες της Ευρωζώνης αλλά κανείς δεν ξέρει που και πως θα καταλήξει...!.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου