Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Ποιά θα είναι η τύχη του ευρώ;

  • Δεν υπάρχει ένας γενικώς αποδεκτός τρόπος να αξιολογεί κανείς τα ομόλογα, από την τιμή ή από τις αποδόσεις τους. Αυτό δημιουργεί θέματα πρωτοκόλλου στην αγορά, όταν έχει μάλιστα να κάνει με το ελληνικό χρέος
Τα ομόλογα υψηλής αξιολόγησης εκτιμώνται συνήθως από την απόδοσή τους κατά την περίοδο ωρίμανσής τους, καθώς οι επενδυτές συνήθως υποθέτουν πως θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους με τη λήξη του συμβολαίου.
Οι τιμές συνήθως αναφέρονται στα ασθενέστερα ομόλογα, και η τιμή τους ουσιαστικά αντικατοπτρίζει τις εκτιμήσεις των επενδυτών περί ανάκαμψης στο πλαίσιο ενός σεναρίου χρεοστασίου ή αναδιάρθρωσης του χρέους.Τι συμβαίνει τότε, για ομόλογα του Δημοσίου που εμπίπτουν στην κατηγορία «junk» και ανήκουν σε μέλος της Ευρωζώνης; Οι συναλλαγές σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ήταν χθες ιδιαιτέρως περιορισμένες.
Τούτο δεν εμπόδισε το 10ετές ομόλογο να διαμορφωθεί στα 77 σεντς του ευρώ, με απόδοση 9,91%. Οι αγορές δεν επηρεάστηκαν χθες τόσο πολύ από τις υποσχέσεις πως το ΔΝΤ, η Ε.Ε., και το σημαντικότερο- η Γερμανία, θα δραστηριοποιηθούν γρήγορα.Αλλά για τους επενδυτές, δεν πρόκειται πλέον μόνον για την Ελλάδα, αλλά για τον τρόπο που θα χειριστεί την κατάσταση η Ευρωζώνη και τι σημαίνει αυτό για άλλα «ασθενή» κράτη-μέλη.
Οι φόβοι για ντόμινο έγιναν πραγματικότητα τούτη την εβδομάδα, με την S&P να υποβαθμίζει την Τρίτη, Πορτογαλία και Ελλάδα, και χθες την Ισπανία.Το ευρώ, το σύμβολο της περιοχής, ήταν αυτό που δέχθηκε πιέσεις, φθάνοντας στο χαμηλότερο του έτους.
Από τότε που κατέρρευσε η Lehman, το δολάριο επωφελήθηκε σε σχέση με το ευρώ, από το καθεστώς του ως «ασφαλές καταφύγιο». Η κατάσταση της Ελλάδας θα ενισχύσει αυτήν την τάση. Εκτός από τις βραχυπρόθεσμες συνέπειες στην τιμή, τούτο εγείρει μεγαλύτερα ερωτήματα για τις προσπάθειες εξισορρόπησης της διεθνούς οικονομίας, περιορίζοντας την εξάρτηση των ασιατικών κεντρικών τραπεζών από το δολάριο.
Αυτές οι τράπεζες επιχειρούν να διαφοροποιήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους αγοράζοντας ευρώ. Αλλά τα ερωτήματα για την ικανότητα της Ευρωζώνης να διαχειριστεί το νόμισμα, θα τις κάνει να αμφισβητήσουν την αξία αυτής της επένδυσης.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου