Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Σε "junk" υποβαθμίζει την Ελλάδα η Standard & Poor΄s



Η Standard & Poor΄s Ratings Services υποβάθμισε σήμερα τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε "BB+" και "B" αντίστοιχα, από "BBB+" και "A-2" προηγουμένως. Το outlook είναι αρνητικό.

Την ίδια στιγμή αναθέτει αξιολόγηση ανάκτησης (recovery rating) "4" στις ελληνικές εκδόσεις χρέους, υποδεικνύοντας την εκτίμηση της για "μέση" (30%-50%) ανάκτηση για τους ομολογιούχους σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους ή αθέτησης πληρωμών.

Η αξιολόγηση "AAA" στη μεταφορά και μετατρεψιμότητα παραμένει αμετάβλητη.

"Η υποβάθμιση είναι αποτέλεσμα της αναθεωρημένης επεξεργασίας των πολιτικών, οικονομικών και δημοσιονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση στις προσπάθειες της για μετάβαση των χρεών σε βιώσιμη καθοδική πορεία", αναφέρει ο αναλυτής της Standard & Poor΄s, Marko Mrsnik.

"Πιστεύουμε πως οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης στενεύουν λόγω των αδύναμων προοπτικών ανάπτυξης της Ελλάδας, σε μία στιγμή που οι πιέσεις για περισσότερο δυναμικά μέτρα προσαρμογής αυξάνονται. Επιπλέον, κατά την άποψή μας, οι μεσοπρόθεσμοι χρηματοδοτικοί κίνδυνοι που συνδέονται με τα υψηλό βάρος από το χρέος αυξάνονται παρά τα ήδη μεγάλης έκτασης μέτρα προσαρμογής. Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις μας για τις οικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές της Ελλάδας μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως η πιστοληπτική ικανότητα δεν είναι συμβατή με την κατηγορία επένδυσης".

Ως αποτέλεσμα της αύξησης στα κόστη δανεισμού της Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε την ενεργοποίηση του έκτακτου μηχανισμού της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ. Περιμένουμε περισσότερες πληροφορίες τις επόμενες εβδομάδες από τα μέλη της ζώνης του ευρώ σε σχέση με τους όρους και τη διάρκεια της στήριξης προς την Ελλάδα.

Περιμένουμε ότι ένα πολυετές πρόγραμμα στήριξης από τη ζώνη του ευρώ και το ΔΝΤ είναι πιθανό, και θα πρέπει, κατά την άποψη μας, να αμβλύνει σημαντικά τις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις ρευστότητας για την Ελλάδα.

Ωστόσο, κατά την άποψη μας, οι πιέσεις για πιο επιθετικά και ευρεία μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής αυξάνονται, εν μέρει λόγω της πρόσφατης ανόδου στα επιτόκια της αγοράς.

Στις αναθεωρημένες προβλέψεις μας προβλέπουμε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας να αυξηθεί στο 124% του ΑΕΠ το 2010 και 131% του ΑΕΠ το 2011.

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως το μέγεθος και το φάσμα του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της ελληνικής κυβέρνησης καθώς και η θέλησή της να το εφαρμόσει είναι οι κύριοι οδηγοί των αξιολογήσεων μας.

Η επιτυχία του προγράμματος από αυτή την άποψη μπορεί να οδηγήσει εν καιρώ σε χαμηλότερα επιτόκια. Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν πως η κυβέρνηση θα επιτύχει το στόχο για το έλλειμμα του 2010. Οι αρχές προχωρούν επίσης με την ατζέντα των δομικών μεταρρυθμίσεων, υιοθετώντας φορολογικές αλλαγές τον Απρίλιο, ενώ για το Μάιο αναμένονται προτάσεις για το συνταξιοδοτικό.

Παρ ΄όλα αυτά, πιστεύουμε ότι η δυναμική αυτής της κρίσης εμπιστοσύνης έχει ενισχύσει την αβεβαιότητα τόσο σχετικά με τη διοικητική ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει με ταχύτητα τις μεταρρυθμίσεις όσο και για την πολιτική βούληση να υιοθετήσει ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής διάρκειας πολλών ετών.

Με βάση τις αναθεωρημένες αξιολογήσεις μας, προβλέπουμε πως η προσαρμογή που απαιτείται στο πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο στην Ελλάδα σε σχέση με αυτό του 2008 προκειμένου να σταθεροποιηθεί το κυβερνητικό χρέος αναλογεί σε τουλάχιστον 13% του ΑΕΠ – ένα ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης είναι πιθανό, κατά την άποψη μας, να δοκιμαστεί επανειλημμένα από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και άλλες ισχυρές εγχώριες δυνάμεις που αναμένεται να επηρεαστούν αρνητικά από τις κυβερνητικές πολιτικές.

Κατά δυο βαθμίδες, σε Α- από Α+ υποβάθμισε η S&P την αξιολόγηση της Πορτογαλίας, αποδίδοντας την κίνηση σε ανησυχίες για την ικανότητα της χώρας να διαχειριστεί το υψηλό χρέος της.

Ειδικότερα, ο οίκος υποβάθμισε τη βραχυχρόνια αξιολόγηση της χώρας σε Α-2 από Α-1 και τη μακροχρόνια σε Α- από Α+, θέτοντας "αρνητικό" outlook, κάτι που ουσιαστικά βάζει τη χώρα στον προθάλαμο νέας υποβάθμισης.

Ο οίκος εκτιμά ότι η Πορτογαλία θα εμφανίσει στάσιμη ανάπτυξη το 2010, ενώ προειδοποιεί για νέα υποβάθμιση εάν το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος της χώρας υπερβούν τις εκτιμήσεις.

Μετά την είδηση, το spread του πορτογαλικού δεκαετούς ομολόγου ενισχύεται έως τις 266 μονάδες, από 220 μονάδες νωρίτερα.


Πορτογαλία: Νέο ιστορικό ρεκόρ για CDS

Η μετάσταση της ελληνικής κρίσης στην Πορτογαλία γίνεται όλο και πιο εμφανής σε καθημερινή βάση, με τα CDSs των 5ετών ομολόγων της χώρας να κατακτούν νέο ιστορικό υψηλό και τα spreads να ενισχύονται.

Βάσει στοιχείων της εταιρίας CMA DataVision, τα οποία επικαλείται το Reuters, τα CDSs στα 5ετή πορτογαλικά ομόλογα διευρύνονται στις 370 μονάδες βάσης με άνοδο πάνω από 70 μ.β. στην ημέρα, αγγίζοντας ένα ακόμη νέο, ιστορικά, υψηλό επίπεδο.

Πλέον, τα πορτογαλικά CDS είναι υψηλότερα από της Λετονίας, που είναι από τα ασθενέστερα μέλη της Ευρώπης και προσέφυγε πέρσι στο ΔΝΤ.

Όπως αναφέρουν οι "Financial Times", παρά την προσπάθειά της να πείσει ότι "δεν είναι Ελλάδα", η Πορτογαλία μοιάζει να αποτελεί το επόμενο θύμα των αγορών.

Σημειώνεται ότι, καθώς οι αγορές φοβούνται ότι η Πορτογαλία θα είναι ο επόμενος αδύναμος κρίκος, η κυβέρνηση κρατά σκληρή γραμμή στο πρόγραμμα λιτότητας και στο πλαίσιο αυτό πολλές απεργίες πλήττουν την χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου