Ο Μανουσέρ Μοτακί θα παραβρεθεί στη Βιέννη για να συναντηθεί με τον γενικό διευθυντή της IAEA.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μανουσέρ Μοτακί θα συζητήσει το θέμα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης με τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας (IAEA) Γιουκία Αμάνο σήμερα, Κυριακή, στην έδρα του οργανισμού στη Βιέννη, μετέδωσε η ιρανική τηλεόραση στη σελίδα της στο Ιντερνετ.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί επίσης στην αυστριακή πρωτεύουσα με τον υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας Μίκαελ Σπίντελεγκερ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Η Αυστρία είναι η έδρα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο είναι πιθανόν να κληθεί σύντομα να αποφασίσει την ενίσχυση του καθεστώτος των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.
«Το θέμα της ανταλλαγής πυρηνικού καυσίμου περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών», εξήγησε ο Μανουσέρ Μοτακί. «Ενημερώνουμε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για την εξέλιξη αυτού του θέματος».
«Θα έχουμε σημαντικές συνομιλίες τεχνικού χαρακτήρα με τον κ. Αμάνο ως προς το θέμα της ανταλλαγής. Υπό τις παρούσες συνθήκες, η IAEA και ο γενικός διευθυντής της μπορούν να διαδραματίσουν εποικοδομητικό ρόλο. Θεωρούμε ότι η ανταλλαγή πυρηνικού καυσίμου μπορεί να δημιουργήσει κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης», δήλωσε ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για το γεγονός ότι οι συνομιλίες αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε «αποδεκτά αποτελέσματα», σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση.
Μέλη της ιρανικής ηγεσίας έχουν ξεκινήσει περιοδεία στις χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να εξηγήσουν τη θέση της Τεχεράνης, η οποία διαψεύδει κατηγορηματικά ότι επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων.
Η διαδικασία εμπλουτισμού του ουρανίου βρίσκεται στο επίκεντρο της διαφοράς ανάμεσα στην Τεχεράνη και τη διεθνή κοινότητα.
Η IAEA έχει προτείνει στην Τεχεράνη τη μεταφορά στον εξωτερικό του 70% των ιρανικού ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού, για να μεταβληθεί σε καύσιμο αναγκαίο για τη λειτουργία του ερευνητικού πυρηνικού αντιδραστήρα της Τεχεράνης.
Η Τεχεράνη απέρριψε την πρόταση, επικαλούμενη έλλειμμα εμπιστοσύνης, και πρότεινε την ταυτόχρονη ανταλλαγή πυρηνικού καυσίμου σε μικρότερες ποσότητες. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τις δυτικές χώρες.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου