Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Πορτογαλία: Η νέα Ελλάδα

"Δεν αγνοούμε ότι η ιδιαίτερη κατάσταση της Ελλάδας εμπεριέχει κινδύνους μετάδοσης, και το αισθανόμαστε αυτό. Μάλιστα, η πορεία των spreads στην αγορά, αποκαλύπτει αυτό το ρίσκο", όπως σχολιάζει ο υπουργός Οικονομικών, Fernando Texeira dos Santos.

Υποβάθμιση από S&P
Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Πορτογαλίας προχώρησε η Standard & Poor's, επισημαίνοντας τις ανησυχίες της γύρω από την ικανότητα της χώρας να διαχειριστεί τα υψηλά επίπεδα του χρέους της δεδομένου και του αδύναμου οικονομικού outlook.

Συγκεκριμένα ο οίκος "έκοψε" την αξιολόγηση της Πορτογαλίας κατά δύο επίπεδα στο Α- ή διαφορετικά κατά τέσσερα επίπεδα πάνω από το junk status.

Η κίνηση αυτή αντικατοπτρίζει την άποψή μας για τα εκτεταμένα δημοσιονομικά ρίσκα που αντιμετωπίζει η Πορτογαλία, επισημαίνει ο οίκος. "Βάσει του αναθεωρημένου βασικού σεναρίου μας για την οικονομική ανάπτυξη, αναμένουμε η πορτογαλική κυβέρνηση να δυσκολευτεί να σταθεροποιήσει τη σχέση χρέους/προοπτικών έως το 2013", σημειώνει.

Πορτογαλία: Η νέα Ελλάδα
Τον κίνδυνο να γίνει η νέα Ελλάδα αντιμετωπίζει η Πορτογαλία, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά, η φτωχότερη χώρα της Δυτικής Ευρώπης τιμωρείται από τους επενδυτές καθώς η κρίση με τα κρατικά ελλείμματα εξαπλώνεται στην ευρωζώνη.

Το spread των πορτογαλικών ομολόγων σχεδόν διπλασιάστηκε αυτό το μήνα, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα CDS της Πορτογαλίας αποδεικνύουν ότι οι επενδυτές κατατάσσουν τη χώρα ως την όγδοη πιο πιθανό να χρεοκοπήσει, και βρίσκεται σε επίπεδο χειρότερο από αυτό του Λιβάνου και της Γουατεμάλα.

"Δεν αγνοούμε ότι η ιδιαίτερη κατάσταση της Ελλάδας εμπεριέχει κινδύνους μετάδοσης, και το αισθανόμαστε αυτό. Μάλιστα, η πορεία των spreads στην αγορά, αποκαλύπτει αυτό το ρίσκο", όπως σχολιάζει ο υπουργός Οικονομικών, Fernando Texeira dos Santos.

Χθες τα spreads των ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκαν εν μέσω σπέκουλας για το πότε θα δοθεί το ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης στην Ελλάδα. Τα πορτογαλικά spreads, σημείωσαν άνοδο στις 218 μονάδες βάσης, που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ από το 1997.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Jose Socrates, προσπαθεί να πείσει τους επενδυτές ότι η χώρα του θα αποφύγει τη μοίρα της Ελλάδας.

"Ο λόγος για τον οποίο ανησυχούμε για την Πορτογαλία δεν είναι γιατί τα χρέη του δημοσίου τομέα της είναι υπέρογκα, αλλά περισσότερο, διότι η πορτογαλική οικονομία δεν αναπτύσσεται", σχολιάζει ο Kenneth Wattret, επικεφαλής οικονομολόγος της BNP Paribas στο Λονδίνο.

Την ίδια στιγμή, η Merrill Lynch σε χθεσινή της ανάλυση επιχειρεί σύγκριση της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα με την πορτογαλική οικονομία.

Ειδικότερα, "τι γίνεται με την Πορτογαλία;" είναι ο τίτλος της ανάλυσης της Merrill Lynch, στην οποία τονίζει ότι η δεύτερη πιο ευάλωτη χώρα της ευρωζώνης μετά από την Ελλάδα, είναι η Πορτογαλία.

Ωστόσο, σύμφωνα με μια κλίμακα από το ένα (πολύ καλό) μέχρι το 10 (πολύ άσχημο), ο βαθμός μεταβλητότητας για την Πορτογαλία βρίσκεται στο 5,2, πολύ καλύτερα από το 7,9 της Ελλάδας στο τέλος του 2009 και σε σχέση με το 4,1% του μέσου όρου της ευρωζώνης.

Χθες, τα credit default swaps, του πορτογαλικού 5ετούς ομολόγου εκτινάχτηκε στις 305 μονάδες βάσης από 278,8 μονάδες.

Ενώ το spread του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου διευρύνονταν νωρίτερα στις 205 μονάδες βάσης σε ιστορικό υψηλό.

Υπενθυμίζεται μάλιστα, πως στις αρχές του έτους, αναλυτές της UniCredit είχαν υπογραμμίσει πως το χρέος της Πορτογαλίας που λήγει και πρέπει να αποπληρωθεί τον Μάιο ανέρχεται μόλις σε 6 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα που πρέπει να καλύψει με δανεισμό, είναι ακόμη μικρότερο και ανέρχεται μόλις σε 15 δισ. ευρώ. Όπως σημείωναν τότε οι αναλυτές, είναι πιθανόν η χώρα να έχει παγιδευτεί στη νευρικότητα των αγορών.

FT: Λισαβόνα… όπως λέμε Αθήνα..
Όπως η Ελλάδα…η Πορτογαλία, είναι μια περιφερειακή οικονομία της ευρωζώνης με χαμηλή ανταγωνιστικότητα, υψηλό έλλειμμα προϋπολογισμού, αυξημένο χρέος και έχει υποστεί πρόσφατα υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας.

Όπως η Αθήνα… η Λισαβόνα πρέπει να δανείζεται από αυτό το χρόνο - περίπου όσο το 1/5 του ΑΕΠ.

Παρά το σχέδιο της Λισαβόνας, να μειώσει το έλλειμμά της στο 3 % έως το 2013, μέχρι στιγμής τυγχάνει της ίδιας αποτυχίας… όπως η Αθήνα να πείσει τις αγορές ότι θα κάνει τις σκληρές δημοσιονομικές προσαρμογές που απαιτούνται.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι οι προβλέψεις της Λισαβόνας, για θετικό ρυθμό ανάπτυξης φέτος και του χρόνου είναι περαν του δέοντος αισιόδοξες.

Την ίδια ώρα , η Capital Economics προβλέπει συρρίκνωση της τάξης του 0,5% για κάθε χρόνο.

Παράλληλα, η ανάκαμψη της Πορτογαλίας θα μπορούσε να παρεμποδιστεί από το υψηλό επίπεδο του χρέους των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς και από την εξάρτησή της από την Ισπανία, την κύρια αγορά του εξαγωγών, η οποία παραμένει βυθισμένη στην ύφεση.

Εκτίναξη στα spread, πτώση στο χρηματιστήριο της Λισαβόνας

Ιστορικά επίπεδα ρεκόρ "αγγίζουν" τα spread των πορτογαλικών ομολόγων με τους επενδυτές να θεωρούν την Πορτογαλία τον επόμενο "αδύναμο κρίκο" της Ευρωζώνης μετά την Ελλάδα.

Το premium που ζητούν οι επενδυτές για τα πορτογαλικά ομόλογα εκτοξεύτηκε στις 278 μονάδες βάσης σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα από τις 230 μονάδες βάσης χθες.

"Από άποψη ποιοτικών χαρακτηριστικών, η περίπτωση της Πορτογαλίας είναι διαφορετική από αυτή της Ελλάδας, αν και η αντίδραση της αγοράς δείχνει ότι η Πορτογαλία θα είναι η επόμενη χώρα που θα καεί", σχολιάζει ο David Schnautz, αναλυτής ομολόγων της Commerzbank.

Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκε και το κόστος ασφάλισης των πορτογαλικών ομολόγων με τα CDS να εκτινάσσονται στις 349 μονάδες βάσης-πάνω από τα επίπεδα της Λετονίας-από τις 311 μονάδες βάσης τη Δευτέρα.

Σημαντικό πλήγμα δέχονται και τραπεζικές μετοχές με τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας Millennium να ακολουθεί βουτιά 3,7% τη στιγμή που ο δείκτης PSI20 του χρηματιστηρίου της χώρας υποχωρεί κατά 2,5%.
axiaplus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου